Baconschi cere 200.000 de euro pentru o eventuală evacuare a unor români din Japonia. Mai multe state iau măsuri similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei româneşti, Teodor Baconschi,  declarat că va propune constituirea unei rezerve financiare în valoare de 200.000 de euro pentru o eventuală evacuare a unor români din Japonia care nu ar putea să plece pe curse de linie.

De asemenea, acesta a cerut  Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.

"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real", a precizat minstrul.

Mai multe state iau măsuri pentru evacuarea cwtăţenilor din Japonia

România nu este singurul stat care ia măsuri pentru evacuarea cetăţenilor. SUA, Marea Britanie, Austria, Germania, Australia, Serbia, Elveţia şi Franţa sunt alte state care fie au adoptat măsuri fie pentru îndepărtarea proprilor cetăţeni de zona centralei nucleare Fukushima 1, în nord-estul Japoniei, fie pentru părăsirea de urgenţă a Japoniei din cauza riscurilor unei catastrofe nucleare, relatează AFP.

Personalul de la Ambasada americană din Tokyo a primit miercuri seară autorizaţia de a părăsi Japonia, dacă va dori acest lucru. De asemenea, Ambasada SUA la Tokyo a recomandat cetăţenilor americani, care se află pe o rază de 80 de kilometri în jurul centralei, să evacueze această zonă. Capitala niponă se află la o distanţă de 220 km de centrala nucleară de la Fukushima.

Şi cetăţenii britanici aflaţi pe teritoriul nipon au fost îndemnaţi să părăseacă ţara.

Parisul a pus la dispoziţia francezilor care doresc să părăsească Japonia două avioane guvernamentale, alături de cele ale companiei Air France, căreia Guvernul i-a cerut să mobilizeze avioane suplimentare. Ministerul de Externe francez şi-a îndemnat cetăţenii din zona Tokyo să părăsească regiunea, "către sudul ţării sau către Franţa".

Autorităţile franceze au retras din preajma centralei nucleare de la Fukushima şi echipa trimisă pentru a ajuta forţele japoneze în cadrul misiunilor de salvare. Membrii echipei trimise la Sendai, oraş puternic afectat de cutremurul şi tsunamiul de vinerea trecută, a fost retrasă la 350 de kilometri mai la nord, din cauza "situaţiei nucleare şi radiologice actuale".

Şi Belgia anunţat că va trimite în Japonia un avion militar, ca mijloc de transport suplimentar pentru a-i evacua pe cei care vor să părăsească ţara. În Japonia se află circa 700 de cetăţeni belgieni.

Ambasada Vietnamului la Tokyo a pus autocare la dispoziţia cetăţenilor săi aflaţi în nordul Japoniei, pentru a le permite să ajungă în capitală, iar compania Vietnam Airlines şi-a suplimentat capacitatea avioanelor pe ruta Tokyo-Hanoi.

De asemenea, Berlinul le-a recomandat nemţilor din Japonia să "părăsească regiunea Tokyo şi Yokohama, către Osaka", la 400 de kilometri sud-vest de capitală, "sau să părăsească ţara prin Osaka". Măsuri ceva mai drastice au luat Austria şi Croaţia, care au anunţat că vor muta Ambasadele de la Tokyo în Consulatele de la Osaka.

Oficialii italieni, bosniaci şi macedoneni s-au mulţumit să declare că nu încurajează călătoriile în Japonia, recomandând, mai ales, evitarea, pentru moment, a zonelor din nord-estul ţării.

Şi Serbia, Elveţia şi Australia şi-au sfătuit cetăţenii să părăsească Japonia. Guvernul helvetic a precizat că Ambasada va rămâne  la Tokyo, în pofida avariilor suferite în timpul cutremurului, dar că va funcţiona doar cu personalul strict necesar.

Rusia a luat hotărârea să evacueze din Japonia familiile diplomaţilor săi, dar nu intenţionează, în acest stadiu, să evacueze înregul personal, a anunţat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite