A salvat onoarea Colegiului Griviţa cu media 6,66

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Octavian Enache este singurul elev de la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa din Capitală care a reuşit să promoveze Bacalaureatul. Nota obţinută a fost cu mai puţin de un punct peste pragul minim. În vreme ce toţi ceilalţi 132 de colegi ai săi îşi plângeau eşecul şi „s-au întrecut“ ieri în contestaţii, el îşi face deja planuri pentru facultate.

Ieri a fost zi de doliu la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa din Capitală. Din 133 de elevi care s-au prezentat la probele scrise, doar unul a reuşit să obţină notă de trecere şi poate visa să devină student după prima sesiune de admitere la facultate.

În faţa şcolii, cu feţele triste şi cu o scânteie de revoltă în ochi, se adunaseră, de la prima oră, pâlcuri-pâlcuri de elevi pregătiţi să conteste rezultatele. Supărarea lor cea mai mare nu e că nu au obţinut notă de trecere sau că au fost nedreptăţiţi la corectură, ci că organizarea „a fost prea dură".

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

„La liceul ăsta nu ne-a lăsat deloc să copiem aşa cum au fost la toate celelalte. Numai cu ochii pe noi au stat", se plângea una dintre candidate, venită să depună contestaţie.

Ce lucruri ai fost obligat să înveţi în şcoală şi nu ţi-au folosit la nimic? Ce ţi-ar fi fost util, dar şcoala nu te-a învăţat?


Numai unul e norocos

Ion Octavian Enache, singurul elev care a reuşit performanţa de a trece examenul de maturitate a venit şi el la şcoală, nu să conteste rezultatele, ci să se intereseze de documentele care îl vor ajuta la admiterea la facultate. „Am venit la secretariat să‑mi elibereze diploma pentru că vreau să mă înscriu la Politehnică. Sper să mă ajute media să intru. Am luat 6,66, număr demonic", glumeşte el.

După câteva luni de meditaţii la matematică, băiatul e oarecum mulţumit de rezultatul său, fără însă să braveze în faţa colegilor care nu au reuşit să obţină medie de trecere. „Ne bucurăm pentru el, că doar suntem toţi colegi!", este împăciuitor Ionuţ Frăţilă, care, din păcate, nu a reuşit să promoveze.

6,66, cu puţin ajutor de la Cel de Sus

Dacă e să-i mulţumească cuiva pentru acel 6,66, Octavian spune că lui Dumnezeu. „Poţi să înveţi cât de mult şi să faci oricât de multe meditaţii, dacă nu ai nimic de Sus, degeaba", spune el. Octavian şi-a câştigat în şcoală respectul celorlalţi colegi ca fiind silitor şi cu rezultate bune, chiar mai bune decât la Bac. Este însă realist. „Cu siguranţă aş fi luat mai mult de 5 la matematică, doar că am greşit destul de mult, nu aveam cum să iau mai mult. A fost cam greu", spune băiatul, aprobat şi de Floric Bratislav, care a reuşit să ia doar 3,5 la această disciplină şi deja a contestat rezultatul.

„Rezultatul la română m-a uimit, am luat 8,25, iar în şcoală aveam mai puţin. Şi a fost destul de greu. La biologie am luat 6,75 şi la fel am fost uimit", mai spune  proaspătul absolvent. Cu toate astea, părinţii lui sunt mulţumiţi şi se gândesc deja la admiterea la facultate. „S-au bucurat pentru mine, dar sunt şi trişti când au văzut că atâţia au picat", e reţinut elevul.

Anul trecut, doar 8 au trecut BAC-ul

Fără să fi făcut nimic nemaiîntâlnit, Octavian s-a trezit peste noapte vedeta liceului. Performanţa de a fi singurul care a obţinut notă de trecere la Bac, dintr-o şcoală întreagă, l-a făcut subiectul de discuţie de pe buzele tuturor. „Da, era tocilar, avea note bune, normal că a luat. Acuma a fost şi noroc, că am avut în clasă unul numai cu note bune şi n-a reuşit să treacă", spune o colegă de la altă clasă. Cu toate acestea, Colegiul Griviţa nu s-a putut lăuda cu rezultate prea bune la Bac nici anul trecut. Doar opt elevi au luat atunci notă de trecere din 117, iar unul a fost eliminat din
examen.

"Poţi să înveţi cât de mult şi să faci oricât de multe meditaţii, dacă nu ai nimic de Sus, degeaba!"
Ion Octavian Enache
candidat la Bac

Licee în care unul singur „a împuşcat" nota de trecere

Spune si tu

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ din Alba Iulia   Foto: Adevărul



Situaţii de genul celei de la Colegiul Griviţa din Capitală s-au semnalat la mai multe licee din ţară. Astfel, la Grupul Şcolar „Duiliu Zamfirescu" din Dragalina, Călăraşi, din cei 156 de candidaţi, unul singur a luat nota 6. Este vorba despre Roxana Bulică, de la frecvenţă redusă.

 Directorul Daniel Nicolescu spune că tinerii au întâmpinat cele mai multe probleme la matematică şi fizică. „La noi sunt tineri de la frecvenţă redusă, seral şi rută progresivă. La română s-au descurcat pentru că au învăţat şi au luat note peste 5. Subiectele la celelalte probe le-au ridicat mari probleme", a spus directorul.

Şi Grupul Şcolar din Măcin, judeţul Tulcea, a intrat în grupul select al liceelor cu un singur promovat. Zina Mazor, absolventă a specializării tehnician în industria textilă, a salvat onoarea unităţii, cu 6,51.

Singura cu Bac-ul luat, la 36 de ani

Din cei 41 de candidaţi înscrişi la Bac, anul acesta, la liceul din Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, doar unul a avut duminică, la afişarea rezultatelor, motive de bucurie. Este vorba despre Dumitriţa Mantu Popovici, o „tânără" elevă de 36 de ani, care a urmat cursurile liceului la seral. „Din punctul meu de vedere, doar doi dintre ei aveau şanse să ia Bacalaureatul. Le-am spus candidaţilor acest lucru, le-am recomandat să nu se înscrie, dar ei au sperat că vor putea copia", spune profesorul Nicolae Carp, directorul liceului.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Grupul Şcolar Industrial „Panait Istrati" din Brăila, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel" din Alba Iulia, precum şi la Grupul Şcolar „Alexandru Borza" din Ciumbrud şi la Colegiul „Timotei Cipariu" din Blaj. Material realizat de echipele „Adevărul Regional"

"Le-am recomandat elevilor să nu se înscrie la Bac, dar ei au sperat că vor putea copia. "
Nicolae Carp
director liceul din Tudor Vladimirescu, Galaţi

image

Citeşte şi:

Cine sunt vinovaţii dezastrului de la Bacalaureat în Alba

Iată rata de promovabilitate la BAC din ultimii zece ani

Psihologul Tudorel Butoi despre cei care au picat la BAC: "Unii îşi pun pistolul la cap, alţii merg şi beau whiskey"

BAC 2011 Elev de nota 10, despre cei care au picat: „Mulți s-au bazat pe faptul că se poate copia"

„Am luat Bac-ul cu 10 fără meditaţii"


Elevul din Craiova care s-a aruncat de pe bloc după Bac are fața spartă și urmează să fie operat la București

Cauzele notelor proaste de la Bac

Liceeni rataţi, directori repetenţi

Octavian Stănăşilă: „Acest Bac a fost o dramă naţională"

Licean român care a studiat în Japonia: „Nu e ca la noi «ce şmecher sunt că am copiat». Acolo cine a copiat se simte ruşinat"

Dezastru la Bac: S-au dat note mici şi mulţi elevi au picat examenul. Există licee cu promovabilitate "ZERO"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite