Licean român care a studiat în Japonia: „Nu e ca la noi «ce şmecher sunt că am copiat». Acolo cine a copiat se simte ruşinat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care au picat BAC-ul în acest an pot învăţa o lecţie de demnitate de la japonezi. Paul Puşcaş este un tânăr de 18 ani care a făcut liceul în România, Elveţia şi Japonia. Cutremurul de la începutul acestui an l-a forţat să întrerupă şcoala în Japonia, dar în puţinul timp petrecut acolo a văzut ce înseamnă onoarea unui popor şi a unui individ. 

Dezastrul care a avut loc în primăvară l-a prins pe tânărul timişorean în mijlocul evenimentelor din Japonia. Cuprins de spaima a ce s-a întâmplat, Paul şi ceilalţi cetăţeni s-au liniştit doar la apelul prim-ministrului, care a arătat ce înseamnă credibilitatea.

Există licee unde niciun candidat nu a reuşit să promoveze. Care crezi că sunt motivele acestui fapt şi care sunt soluţiile pentru redresarea învăţământului preuniversitar?

Spune si tu

„Prim-ministrul m-a impresionat cel mai mult. A vorbit foarte convingător. Prin modul în care se adresa populației, cum se uita la camere, mi-a inspirat încredere, nu mi-a mai fost frică. A spus că se lucrează și totul va fi în regulă. Când am văzut cum a spus-o mi-am zis doar atât: «Te cred»”, a mărturisit liceanul. 

Nicio medie de 10 la bacalaureat în judeţul Hunedoara: trei licee au promovabilitate zero

Onoare clădită în şcoală

Înainte de a-l auzi pe premier, Paul a văzut că onoarea japoneză se construieşte din şcoală. În interviul acordat ziarului „Adevărul” imediat după întoarcerea din Japonia, Paul repeta obsesiv: „m-a impresionat chestia asta cu onoarea”. Exemplul oferit de Paul este elocvent şi explică de ce Japonia este acolo unde este. „La ei e ruşine dacă ai copiat. Dacă vreunul a copiat încearcă să ascundă pentru că îi este ruşine. Nu e ca la noi, unde te lauzi «ce şmecher sunt că am copiat».  M-au învăţat să devin un om ordonat, punctual şi să respect munca altora. Mi-au dat o lecţie bună despre onoare”, a mai spus Paul în interviul acordat atunci. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite