Liceeni rataţi, directori repetenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum e să fii directorul unui liceu unde niciun elev nu a trecut de Bac? – este întrebarea pe care „Adevărul“  a pus-o şefilor instituţiilor celor mai slabe. Elevii spun că profesorii le-au încurajat lenea, iar managerii instituţiilor repetente, că tinerii n-au luat în serios gravitatea examenului.

Toţi elevii de la Grupul Şcolar Industrial CFR din Timişoara au picat Bacalaureatul. Dintre cei 137 de elevi, absolvenţi la Liceul CFR, doar 100 s-au prezentat la toate probele de Bacalaureat. „Anul acesta am avut şi o generaţie destul de slăbuţă", spune Maria Stanca, director adjunct al liceului, care adaugă că profesorii au organizat meditaţii gratuite, pentru a-i ajuta cu Bac-ul, la care s-au prezentat însă foarte puţini elevi.

„Bac-ul nu se mai cumpără!"

Pe de altă parte, Daniel Cojocaru, directorul adjunct de la Liceul UMT „Tănăsescu" din Timişoara, spune că elevii de la liceul pe care îl conduce au picat Bac-ul din dezinteres. „Elevii s-au obişnuit că Bac-ul se ia uşor. Nu neapărat că se cumpără, dar credeau că se vor ­descurca într-un fel sau altul. Şi, anul acesta, subiectele au fost foarte grele şi nimeni nu i-a mai ajutat să se descurce", a explicat directorul de la UMT.

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

Andreea Muntean, directorul Liceului Alimentar din Timişoara, asumă însă vina rezultatelor dezastruoase de la Bacalaureat atât elevilor, cât şi profesorilor şi a părinţilor. „Elevii au fost de vină, mai ales pentru că nu au luat în considerare toate avertismentele. Li s-a spus de la începutul anului cum va fi. Nu ştiu dacă subiectele chiar au fost atât de grele. Ei aşa se plâng însă".

Niciunul dintre cei 124 de elevi ai Grupului Şcolar Auto din Târgovişte nu a promovat examenul de Bacalaureat. Inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa, prof. Iulian Brezeanu, crede că vina pentru aceste eşecuri pe linie aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor. „Sunt câteva licee tehnologice, printre care şi acesta, care de câţiva ani obţin rezultate foarte slabe. Noi chiar am realizat un program de monitorizare pentru aceste licee, însă reprezentanţii lor ne-au reproşat acest lucru", a declarat Brezeanu.

În Argeş, la grupurile şcolare Ştefăneşti şi Stâlpeni, la Liceul Agricol Costeşti şi la singurul liceu particular din judeţ, Liceul Tehnic de Protecţia Mediului, procentul de promovare a fost zero. "La noi sunt copii slabi, orice am face noi. Vin de la ţară, nu-şi dau interesul, nu prea vin la şcoală, pentru că se angajează, părinţii se uită doar să treacă clasa, nu-i interesează cu ce notă. S-au înscris la Bac 129, dar s-au prezentat 64", ne-a spus Nicoleta Dinescu, director al Grupului Şcolar Ştefăneşti, cu profilurile Mecanică, Electric şi Protecţia Mediului.

Au învăţat degeaba cu tehnologie 3d

Un caz special a fost înregistrat şi la Liceul Tehnic de Protecţia Mediului din Piteşti (din incinta Şcolii Numărul 8), singurul liceu particular din Argeş. Aici, toţi cei 21 de candidaţi au picat Bac-ul, asta după ce au plătit timp de patru ani o taxă de şcolarizare de 1.400 de lei. „Ar trebui să recunoaştem că elevii nu mai învaţă. Ei sunt cobaii pe care s-au făcut reforme fără cap şi fără coadă. Suntem a doua şcoală din ţară care avem sistem 3D de proiectare a lecţiilor interactive, deci nu se poate spune că actul educaţional nu a fost unul de calitate", spune Cristiana Sima, preşedintele consiliului de administraţie al Liceului Tehnic de Protecţia Mediului. A contribuit Raluca Nicula

Materii prost alese

Niciunul dintre cei 43 de liceeni de clasa a XIII-a (aici liceul durează cinci ani) de la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Dimitrie Paciurea" din Capitală nu a reuşit să ia Bacalaureatul. La fel ca anul trecut, problema a fost materia la alegere. Până acum doi ani, tinerii dădeau examen la proba de calificare (prelucrarea lemnului, tehnică materiale de construcţii, metrologie) care au fost însă înlocuite cu fizică şi chimie organică, iar elevii nu au făcut faţă, explică directoarea Grupului Şcolar din zona Băiculeşti, Cristina Petre Melinte.

„Ei au făcut şi pregătire suplimentară pentru examen, dar prezenţa nu a fost strălucită. În plus, aici se intră la liceu cu medii sub 5. Majoritatea provin din familii dezorganizate, unii nu au familii, sunt din centre de plasament, sau locuiesc în apartamente sociale. Sunt nevoiţi să lucreze, majoritatea lucrează din clasa a XI-a, pentru că trebuie să-şi întreţină părinţii, în ultimul an toţi lucrează", spune Melinte. Profesoara crede că soluţia ar fi un examen de bacalaureat diferenţiat. (Oana Sandu)

image

Sistemul public de învăţământ dăunează grav educaţiei. Doar tranziţia către un mediu privat şi descentralizat mai poate salva educaţia

Spune si tu

Citeşte şi:

Un tânăr s-a sinucis cu arma de vânătoare a tatălui său după ce a picat bacul

Iată rata de promovabilitate la BAC din ultimii zece ani

Psihologul Tudorel Butoi despre cei care au picat la BAC: "Unii îşi pun pistolul la cap, alţii merg şi beau whiskey"

BAC 2011 Elev de nota 10, despre cei care au picat: „Mulți s-au bazat pe faptul că se poate copia"

„Am luat Bac-ul cu 10 fără meditaţii"


Elevul din Craiova care s-a aruncat de pe bloc după Bac are fața spartă și urmează să fie operat la București

Cauzele notelor proaste de la Bac

Octavian Stănăşilă: „Acest Bac a fost o dramă naţională"

Licean român care a studiat în Japonia: „Nu e ca la noi «ce şmecher sunt că am copiat». Acolo cine a copiat se simte ruşinat"

Dezastru la Bac: S-au dat note mici şi mulţi elevi au picat examenul. Există licee cu promovabilitate "ZERO"



„Profesorii sunt de vină! Ne-au lăsat să nu învăţăm"

BUCUREŞTI, Mara Moise

Viorica Lazăr, director Grupul Şcolar „Edmond Nicolau“, Bucureşti   Foto: Ionel Puică



Anul acesta, doar trei din cei 311 elevi de la Grupul Şcolar „Edmond Nicolau" au promovat examenul de Bacalaureat. Niciunul nu este însă din această promoţie de absolvenţi. Eugen (20 de ani) este unul dintre cei mulţi care nu au reuşit, deşi se află deja la a treia încercare. De vină pentru această situaţie, spune el, sunt profesorii:

„Primeam note mari fără să fim nevoiţi să învăţăm. Profesorii sunt de vină pentru că ne permiteau să nu învăţăm şi, la început, în clasa a IX-a, ne convenea. Eu din cauza asta am ajuns nepregătit la Bac". De altfel, mai spune tânărul, nici la examen profesorii nu au fost mai severi. „Ideea e că şi la Bac s-a copiat, şi la clasă. Dar la Bac n-am reuşit să copiem bine". Măsurile de securitate nu i-au speriat pe elevi: „Camera web era aşezată pe computer, la catedră, şi am întors-o spre perete, să bată în diagonală, nu pe noi".

În sala de examen s-a intrat cu cărţile ascunse-n pantaloni. Doar doi liceeni au fost eliminaţi pe motiv că au copiat, potrivit unui dascăl. Contactată telefonic, Viorica Lazăr, directoarea Grupului Şcolar, a refuzat discuţia cu reporterul „Adevărul".

„Ce contestaţii să mai faci la notele astea?"

GIURGIU, Oana Alexandru

image
image

Ion Vasilache, director Grupul Şcolar „Miron Nicolescu“, judeţul Giurgiu   Foto: Oana Alexandru



Rezultatele la prima sesiune de Bacalaureat din acest an au fost dezastruoase pentru cei 218 absolvenţi de liceu ai Grupului Şcolar „Miron Nicolescu" din Giurgiu. Niciunul dintre ei nu a reuşit să promoveze examenul, cei mai norocoşi fiind cei care nu s-au prezentat.

Unul dintre candidaţi a reuşit să scoată din corectarea făcută de profesori doar 15 sutimi, primind un punct din oficiu, nota rezultată fiind de 1,15. „Filmaţi ca să vadă toată ţara cât suntem de proşti. Ce contestaţie să mai facem la notele astea?!", a declarat una dintre absolventele examinate. Directorul unităţii de învăţământ, Ion Vasilache, spune că nu se aştepta ca niciunul dintre absolvenţii de clasa a XII-a să nu promoveze examenul de Bacalaureat.

„Nici nu pot comenta. Nu m-am aşteptat niciodată la această situaţie. Mă aşteptam la cei de la seral, dar nu şi la cei de la clasele care au urmat cursurile la zi. La română, subiectele nu au fost clare, s-au făcut confuzii. Mă gândesc la o soluţie ca cei de la zi să facă meditaţii, ore suplimentare pentru ca lucrurile să stea alt­fel la sesiunea din toamnă", a spus Vasilache.

„Îmi dau demisia, n-am ce face!"

NEAMŢ, Mihael Balint

image
image

Doru Lozincă, director Grupul Şcolar Agricol din Horia, judeţul Neamţ   Foto: Mihael Balint



Grupul Şcolar Agricol „Ion Ionescu de la Brad" din comuna Horia a înregistrat un trist record în istoria judeţului Neamţ, neavând niciun elev care să promoveze examenul de Bacalaureat. Directorul liceului, Doru Lozincă, consideră că rezultatul nu mai are nevoie de comentarii şi a declarat că îşi va da demisia.

„Asta este şi nu mai am ce să fac. Îmi voi da demisia!", a declarat el. Consideră că principala vină este a elevilor. „Liceul nostru nu este atractiv şi de aceea aici vin elevi din gimnaziu cu un bagaj de cunoştinţe scăzut. Agricultura nu prezintă interes în mentalitatea colectivă. A existat un program de remediere a acestei probleme, dar nu a avut eficienţă", a declarat Doru Lozincă.

Admiterea în liceul de la Horia s-a făcut, anul trecut, până la media 3,98. Mai mulţi părinţi supăraţi veniseră ieri la liceu să îl ia la întrebări pe director. „Am cheltuit cinci ani, l-am purtat aici, a luat trei ani premiul I şi acum nu a luat Bac-ul. Dacă nu îl iei când termini şcoala, ce şanse mai ai la toamnă sau la anul?!", s-a plâns mama unui elev. Rezultatele dezastruoase de la Horia au făcut-o pe Luminiţa Vârlan, şefa învăţământului nemţean, să se gândească dacă nu este cazul să desfiinţeze liceul. „Va trebui să facem o anchetă foarte serioasă acolo. O să vedem dacă acest liceu îşi justifică existenţa", a spus inspectorul general Lumiţa Vârlan.

„Meseriaşii" au fost respinşi la Bacalaureat

MEHEDINŢI

image
image

Mihai Mijache, director Colegiul de Transporturi, Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi   Foto: Adevărul



Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin a devenit celebru, duminică, din cauza „performanţei" elevilor, care au picat în grup Bacalaureatul. „Acest examen s-a organizat după vechea lege a educaţiei şi s-a văzut încă o dată că este nevoie ca această lege să fie schimbată. În metodologia curentă, elevii liceelor tehnice nu au avut nicio probă specifică calificării lor. Subiectele de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto au fost asemănătoare cu cele din liceele cu profil umanist, în condiţiile în care la noi se studiază această materie două sau trei ore pe săptămână. Liceele tehnice nu au putut ţine pasul, în condiţiile în care au avut parte de aceleaşi subiecte ca liceele teoretice", a explicat directorul Mihai Mijache, directorul instituţiei.

Soluţii pentru toamnă

Acesta spune că a găsit deja modalitatea de a evita un nou dezastru, la toamnă. „Căutăm soluţii pentru ca elevii să promoveze, iar una dintre ele este pregătirea suplimentară pe toată perioada vacanţei, pentru recuperarea materiei. Una dintre măsurile care se impun de urgenţă este susţinerea examenului de Bacalaureat la nivel diferenţiat. Adică elevul care vrea să meargă mai departe, la facultate, să susţină un examen de un nivel ridicat, iar cel care se mulţumeşte doar cu liceul să aibă subiecte mai uşoare. Aceştia din urmă sunt pregătiţi pentru piaţa muncii, pentru producţie. La un liceu tehnic, noi scoatem mecanici auto, electricieni, nu scoatem ingineri şi medici", a mai spus reprezentantul colegiului.

"Problema a fost faptul că nu s-a ţinut cont de elevii care nu vor să continue la facultate."
Mihai Mijache
director C. T. Transporturi Auto



image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite