„Am luat Bac-ul cu 10 fără meditaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Olăraşu, de la Liceul „Callatis“ din Mangalia, este singura elevă din judeţul Constanţa care a obţinut media maximă la examenul maturităţii. Doar 65 de liceeni din toată ţara au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat, faţă de anul trecut, când 138 de elevi au absolvit cu brio. Este cel mai mic procentaj de medii maxime din 2007 încoace. 

FOTO Elevi de nota 10 care au demonstrat că bacalaureatul a fost floare la ureche
Deşi toată lumea acuză subiectele foarte grele de la examenul de bacalaureat, 65 de liceeni din toată ţara au reuşit să promoveze BAC-ul cu media 10. Numărul celor care au obţinut nota maximă este însă de două ori mai mic decât anul trecut, atunci când 138 de elevi au absolvit cu brio.
citește aici ce spun elevii de nota 10 despre bacalaureat!

image

Galerie foto: Paula Damian, singura din Alba care a luat bacalaureatul cu nota 10.

Din cei 212.763 de elevi înscrişi la Bacalaureat în acest an, numai 0,03% au luat 10 pe linie. Anul trecut, procentajul „decarilor" a fost dublu. Capitala are doar doi absolvenţi de nota 10, deşi la examen s‑au înscris 22.029 de elevi. Anul trecut, niciun elev bucureştean n-a luat media maximă.

Constanţa a intrat în grupul judeţelor cu medii de 10 graţie Ioanei Olăraşu (18 ani), elevă la profilul de Ştiinţe sociale la Liceul „Callatis" din Mangalia. Ea e singura elevă de pe litoral care n-a dat greş la sesiunea din această vară.

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

A învăţat în ritm zorit

Eleva din Mangalia e obişnuită cu performanţa maximă. Este maestru al şahului, campioană naţională la juniori şi, în plus, e şi olimpică naţională la psihologie. Ioana nu s-a pregătit în mod special pentru Bac, ci doar „a zorit puţin" ritmul de studiu în ultimele săptămâni. „N-am făcut meditaţii. Am învăţat în timpul anului şi m-am pregătit constant pentru fiecare oră de clasă", a dezvăluit ea reţeta succesului. Pentru ea, subiectele de la Bac n-au fost grele, ci mai degrabă au „inspirat-o". E întristată, însă, de rezultatele din ţară: „N-aş vrea să generalizez în mod fatalist, dar generaţia mea ar trebui să‑şi fixeze reperele înainte să plece undeva."

Ioana crede că elevii de 10 sunt tot mai rari fiindcă „arta compromisului a devenit alternativa perfecţionismului". Dacă ar fi profesor, ar căuta cele mai creative, chiar trăsnite, metode pentru a face plăcută materia predată. „Cele mai trainice informaţii se implantează cu viteza zâmbetului", a spus ea.

Încă nu pleacă din ţară

Şahul a ajutat-o să se organizeze în tot ce face. „Numai tatăl meu ştie exact câte premii am câştigat la şah. El îmi adună cu duioşie diplomele într-un dosar", surâde Ioana. Palmaresul e impresionant: trei medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Campionatul Naţional de Copii şi Juniori. A participat şi la Europenele de Copii şi Juniori, încheiate cu o clasare în prima treime a clasamentului.

Ioana s-a calificat, doi ani la rând, şi la Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane - Psihologie, unde a fost premiată. Ioana Olăraşu vrea ca din toamnă să fie studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi încă nu se gândeşte să plece din ţară: „Pentru asta m-am pregătit. Vreau să urmez Psihologia la Bucureşti. Mai departe, vom vedea." Până atunci, „fata de aur" din Mangalia vrea să se bucure de vacanţă şi să profite de lucruri simple, cum ar fi plimbările cu prietenii şi cărţile bune.

image

Ce lucruri ai fost obligat să înveţi în şcoală şi nu ţi-au folosit la nimic? Ce ţi-ar fi fost util, dar şcoala nu te-a învăţat?

Spune si tu

Citeşte şi:

Primii paşi despre cum să treci mai uşor peste dezamăgirea de la BAC

Iată rata de promovabilitate la BAC din ultimii zece ani

Psihologul Tudorel Butoi despre cei care au picat la BAC: "Unii îşi pun pistolul la cap, alţii merg şi beau whiskey"

BAC 2011 Elev de nota 10, despre cei care au picat: „Mulți s-au bazat pe faptul că se poate copia"

Un tânăr s-a sinucis cu arma de vânătoare a tatălui său după ce a picat bacul


Elevul din Craiova care s-a aruncat de pe bloc după Bac are fața spartă și urmează să fie operat la București

Cauzele notelor proaste de la Bac

Liceeni rataţi, directori repetenţi

Octavian Stănăşilă: „Acest Bac a fost o dramă naţională"

Licean român care a studiat în Japonia: „Nu e ca la noi «ce şmecher sunt că am copiat». Acolo cine a copiat se simte ruşinat"

Dezastru la Bac: S-au dat note mici şi mulţi elevi au picat examenul. Există licee cu promovabilitate "ZERO"


Gafă în cazul unui premiant

Trei elevi premianţi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Baia Mare au avut un şoc atunci când au văzut ce note mici au luat. Armin Brezovszky a absolvit o clasă de matematică-informatică, iar la materia lui preferată, fizica, a fost notat cu 2,20 şi declarat respins. Armin era sigur că a făcut o lucrare bună pentru că el e deja student la Facultatea de Fizică din cadrul UBB Cluj, unde a dat examen în aprilie. După ce a depus contestaţia a fost sunat şi i s-a spus că a fost o eroare de transcriere şi că de fapt a luat 9,20 la fizică.

Vlad Petrescu a luat 9,30 la română, dar pe listă figura cu 8,30. Bogdan Roman a fost notat cu 8,40 în loc de 9,40. Potrivit metodologiei, la transcrierea notelor din lucrări în registrul electronic asistă trei membri ai comisiei.

Bursierii fundaţiei „Dinu patriciu", rezultate bune

La Bacalaureat au participat şi şi 1.421, bursieri ai Fundaţiei „Dinu Patriciu" sponsorizaţi prin programul „Inventează‑ţi Viitorul", aceştia obţinând note net peste media înregistrată la nivel naţional. Doar 36 dintre bursieri nu au obţinut note de trecere, în timp ce, în cazul a 64 de elevi, Ministerul Educaţiei nu a publicat încă mediile finale. Doi bursieri au luat note de 10, alţi 14 elevi - cel puţin 9,90. 498 de bursieri (35% din total) au luat cel puţin 9, iar 1.056 (74,4%) au obţinut cel puţin 8. La nivel naţional, doar 12% din elevi au obţinut note mai mari de 9, iar 38% au luat peste 8.  Anca Miklos, Oana Sandu

„A fost un examen uşor"

- Naomi Ionescu (18 ani) e singura elevă din judeţul Tulcea care a luat media maximă la Bac. Ea a absolvit Colegiul „Spiru Haret" din Tulcea şi a obţinut 10 pe linie la probele de limba şi literatura română, matematică şi informatică. „A fost un examen de nivel mediu, m-am pregătit foarte bine şi nu am avut probleme", a spus Naomi.

- Oana Eliza Creţu (18 ani), din Olteniţa, singura elevă din judeţul Călăraşi care a obţinut media maximă la Bac, a studiat la Colegiul „Neagoe Basarab" din Olteniţa şi e olimpică din clasa a IV-a. Are în palmares premii naţionale şi internaţionale la olimpiada de limba română, fizică, biologie, matematică şi chimie. Oana va da admiterea la Facultatea de Medicină a Universităţii Bucureşti.

- În Argeş, media maximă a fost obţinută de Simona Radu, de la clasa de Filologie a Colegiului Naţional „Zinca Golescu". „N-am fost o elevă de media 10 în liceu, am avut 9.60-9.70, cam aşa. Am învăţat foarte mult, mai ales în ultima lună stăteam toată ziua în casă să mă pregătesc. O să dau mai departe la Poliţie, sper să reuşesc", a spus ea.

Vlad Ghiţă îşi caută norocul departe de casă



- În judeţul Arad, trei liceeni au luat 10 pe linie. Unul dintre ei, Vlad Ghiţă, va pleca în acest an la Houston (Texas), unde a câştigat o bursă la Universitatea Rice. Fizician în devenire, Vlad a luat medaliile de bronz şi de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Brazilia (2008) şi Taiwan (2009). După terminarea studiilor, el speră să-şi continue activitatea la Institutul Nuclear din Geneva.

- Doar două eleve din judeţul Satu Mare au luat media 10. Adina Pop a studiat aproape fără oprire, timp de două săptămâni. „Nu m-am pregătit cu ore particulare. Am studiat sistematic tot anul şi am tras zi de zi în ultimele două săptămâni. Mi s-a întâmplat ca părinţii să mă trimită la somn, iar eu să citesc comedia sub plapumă, la lumina telefonului", a explicat Adina. Ea învaţă acum pentru admiterea la arhitectură în Cluj-Napoca.

SCANDAL LA BAC: I-au pus nota 2.20 în loc de 9.20! Cum a reacţionat elevul nedreptăţit la aflarea rezultatului


Noapte de nesomn şi stres pentru trei elevi premianţi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Baia Mare. Cei trei au avut un şoc în momentul în care au văzut ce note mici au luat la lucrările scrise de la examenul de Bacalaureat. Au depus contestaţii şi stupoare: la mai puţin de trei ore de la depunerea acestora, au fost sunaţi şi anunţaţi că le-a fost transcrisă greşit nota de pe lucrare.
citește aici tot articolul!

Drama elevului care s-a împușcat în cap cu o armă de vânătoare când a aflat că a luat 2,95 la matematică și a picat bacalaureatul GALERIE FOTO


Un tânăr în vârstă de 19 ani s-a împuşcat în cap, în noaptea de luni spre marţi, cu arma de vânătoare a tatălui său. Băiatul nu a lăsat niciun mesaj în care să explice gestul său, dar rudele susţin că acesta era foarte deprimat pentru că picase examenul de bacalaureat.
citește aici tot articolul!

image


Citește și:

EXCLUSIV Elevii care au picat la BAC: "Unii îşi pun pistolul la cap, alţii merg şi beau whiskey", spune specialistul Tudorel Butoi

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite