USL l-a schimbat pe Vasile Blaga din fruntea Senatului. USL vrea să controleze Parlamentul şi Curtea Constituţională în vederea suspendării preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul s-a reunit astăzi, în sesiune extraordinară, începând cu ora 10.00. USLl-a schimbat pe preşedintele Senatului, Vasile Blaga, cu şeful PNL;Crin Antonescu: USL a cerut schimbarea preşedinţilor celor două Camere şi a Avocatului Poporului.

UPDATE 22.00 Deputaţii votează, la ora transmiterii acestei ştiri, cu buletine, hotărârea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în condiţiile în care grupul UDMR a anunţat că nu participă la vot.

Fiind vorba despre persoane, votul este făcut pe baza buletinelor de vot.

UPDATe 21.15 Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a anunţat, marţi seară, că Biroul Permanent al acestui for a decis convocarea plenului Camerei Deputaţilor pentru revocarea din funcţie a preşedintelui acestei Camere, Roberta Anastase, urmând alegerea unui nou preşedinte.

UPDATE 20.10 Vasile Blaga a contestat la Curtea Constituţională schimbarea sa din funcţie.

UPDATE 19.50 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, închisă, marţi, sesiunea extraordinară a plenului, iar liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, le-a solicitat deputaţilor să rămână pe loc pentru a dezbate, într-o nouă sesiune extraordinară, revocarea lui Anastase.

Nicolăescu a precizat că, în acest moment, la Comisia juridică se dezbate raportul privind revocarea din funcţie a Robertei Anastase.

UPDATE 19.45 Preşedintele Traian Băsescu face o declaraţie de presă astăzi, la ora 20.30, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 19.30 Plenul Camerei Deputaţilor în care se va discuta despre revocarea Robertei Anastase a început, marţi, cu o pauză de consultări de zece minute, solicitată de liderul grupului PDL, Mircea Toader.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Presa spaniolă: "Lupta pentru putere din România afundă ţara în instabilitate"

UPDATE 19.12 Valer Dorneanu asigură interimatul ca Avocat al Poporului, după revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu.

UPDATE 18.55 Parlamentul l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui României

UPDATE 18.10 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Senatului.

Antonescu a fost ales cu 73 de voturi "pentru", iar un vot a fost anulat.

Votul a fost secret, pe buletine.

Urmează o şedinţă a Biroului permanent al Senatului.

Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane

UPDATE 18.00 Senatorul PNL Mario Oprea a anunţat că grupurile senatoriale ale USL îl propun pentru şefia Senatului pe Crin Antonescu.

Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă din politica americană

UPDATE 17.43 Vasile Blaga a fost revocat din fruntea Senatului cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.

USL l-a schimbat pe Vasile Blaga din fruntea Senatului. USL vrea să controleze Parlamentul şi Curtea Constituţională în vederea suspendării preşedintelui

UPDATE 17.40 Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că face un apel adresat cetăţenilor să vină, joi, la ora 18.00, la manifestaţia din Piaţa Revoluţiei, arătând că el va fi prezent şi că aceasta nu este un miting pro-PDL, ci de susţinere a valorilor democratice.

Comisarul european pentru Justiţie: Atacurile la adresa independenţei Curţii Constituţionale din România sunt extrem de îngrijorătoare

UPDATE 17.30 Senatorii PDL nu sunt prezenţi, cu excepţia lui Alexandru Pereş.

Campionul absenţelor, favorit pentru şefia Senatului

UPDATE 17.25 Şedinţa Senatului pentru revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga a început, marţi, la ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa fiind condusă de către vicepreşedintele forului legislativ Ioan Chelaru (PSD).

Chelaru a menţionat că preşedintele Senatului nu poate conduce şedinţa în care se discută revocarea sa.

Stolojan a scris o scrisoare despre derapajele Guvernului USL

UPDATE 17.16 Senatorii au revenit în plen pentru sesiunea extraordinară.

UPDATE 16.15 Parlamentarii au luat o pauză de consultări de două ore, la solicitarea grupului senatorial democrat-liberal.

El Pais a făcut publică înregistrarea audio a promisiunii lui Ponta: "Dacă decide Comisia c-am plagiat, mă retrag"

UPDATE 16.10 UDMR se va abţine de la votul privind Avocatul Poporului.

Criza politică din România şi abuzurile guvernului Ponta fac înconjurul Europei. Bilanţul negru al guvernului de la Bucureşti, trimis la toţi eurodeputaţii

UPDATE 16.05 Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, în absenţa Robertei Anastase, pentru a discuta solicitarea depusă de USL pentru revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al forului legislativ.

De la şedinţa conducerii Camerei lipsesc reprezentanţii PDL.

În schimb, UDMR este reprezentat la şedinţă.

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

UPDATE 15.49 Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat, marţi, în plenul reunit, că PDL va ataca la Curtea Constituţională numirea interimară la Avocatul Poporului a lui Valer Dorneanu, precizând că numirea nu este constituţională.

UPDATE 14.35 Parlamentul s-a întrunit din nou, marţi, în sesiune extraordinară, pentru a decide asupra cererii grupurilor parlamentare PSD şi PNL de revocare a lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, "ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor".

Cum simplifică schimbările iniţiate de USL suspendarea şefului statului

UPDATE 14.30 Reprezentanţii PSD şi PNL susţin în cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, că acesta nu ar fi dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii senatorilor.

UPDATE 14.21 Premierul Victor Ponta a apreciat că discursul din Parlament al liderului PDL, Vasile Blaga, face parte din bătălia obişnuită dintre putere şi opoziţie, adăugând însă că este dificil pentru Blaga să spună că este în opoziţie când stă sus la tribuna Senatului şi e sprijinit de preşedinte. Ponta către Blaga: E greu să fii în opoziție când stai sus în Senat și ești sprijinit de președinte

UPDATE 14.19 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a respins, marţi, în plenul reunit al Parlamentului, acuzaţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora PDL şi preşedintele României blochează activitatea Guvernului şi i-a spus prim-ministrului să fie „bărbat de stat şi să nu mai umble cu cioara vopsită".Blaga către Ponta: Demonstraţi că sunteţi bărbat şi nu mai umblaţi cu cioara vopsită!

UPDATE 14.17 Premierul Victor Ponta a apreciat că discursul din Parlament al liderului PDL, Vasile Blaga, face parte din bătălia obişnuită dintre putere şi opoziţie, adăugând însă că este dificil pentru Blaga să spună că este în opoziţie când stă sus la tribuna Senatului şi e sprijinit de preşedinte. Ponta către Blaga: E greu să fii în opoziție când stai sus în Senat și ești sprijinit de președinte

UPDATE 14.16 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, marţi, referitor la faptul că Biroul Permanent a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei Camere, la ora 17.00, pentru revocarea sa din funcţie, că numai el putea convoca BP, „nu ei". Vasile Blaga: Numai eu puteam convoca Biroul Permanent, nu ei

UPDATE 14.05 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, marţi, referitor la faptul că Biroul Permanent a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei Camere la ora 17.00 pentru revocarea sa din funcţie, că numai el putea convoca BP, "nu ei".

UPDATE 13.50 Biroul Permanent al Senatului a votat în favoarea convocării sesiunii extraordinare pentru revocarea lui Vasile Blaga. Al doilea punct va fi alegerea unui nou preşedinte, iar USL îl propune pe Crin Antonescu

UPDATE 13.45 Vasile Blaga a lansat o nouă serie de acuzaţii la adresa lui Victor Ponta.  „Guvernarea dumneavoastră este o dictatură.
De ce nu aţi respectat decizia Curţii Constituţionale? Aţi furat, domnule prim-ministru. Aţi plagiat. Aţi furat. Daţi-vă demisia. Doar prin demisie ţară vă mai poate respecta. Aveţi grijă, decontul va fi aproape", a avertizat Blaga.

UPDATE 13.30 USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinară a Camerei în care să se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase şi acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor.

UPDATE 13.07 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a acuzat USL de atac la adresa statului de drept. Preşedintele Senatului consideră că USL a încălcat Constituţia.

„Ceea ce aţi făcut dumneavoastră în această perioadă de guvernare este extrem de grav. Consecinţele sunt pe măsură. Prin comportamentul dumneavoastră  şi prin decizia de a trece instituţiile statului în subordinea USL atentaţi la normele statului de drept. Aţi deschis calea spre anarhie", a afirmat Blaga de la tribuna Parlamentului.

„Urmând modelul dumneavoastră milioane de români nu vor mai respecta legile. V-am auzit minţindu-i pe români că Parlamentul v-a mandatat. Parlamentul nu v-a dat nicun mandat. O declaraţie politică nu are nicio valoare juridică", a adăugat Blaga.

Blaga: „O decizie a Parlamentului nu se poate compara cu o decizie a CC. Rolul Parlamentului este să facă legi, iar rolul Curţii este să respecte constituţionalitatea şi legalitatea. De când aţi preluat puterea aţi căutat gâlceava politică, pentru a masca neputinţa guvernării şi plagiatul, adică furtul. În curând o să arestaţi oamenii de pe stradă".

Pe de altă parte, Vasile Blaga i-a cerut lui Ponta să-şi dea demisia de onoare, urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Citeşte şi:

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Ponta, între Năstase şi Băsescu

Discursul lui Victor Ponta:

Înțeleg și respect decizia CC, dar cred că președintele putea și înainte de data de 28 iunie să rezolve problema de reprezentare la Bruxelles prin dialog instituțional cu Parlamentul, mai ales că era vorba despre participarea la o reuniune în care se discută situația economică, bugetul UE și ceea ce reprezintă un mesaj fundamental pentru UE de adoptare a pactului european de creștere economică și crearea de locuri de muncă.

Prin decizia luată vineri România a evitat pericolul de a-i fi luate fondurile, însă măsurile pe care Guvernul le-a luat în cele 50 de zile de mandat trebuie să ducă la schimbări fundamentale în cadrul capacității de absorbție a fondurilor europene. Este de datoria Guvernului și voi informa Parlamentul asupra măsurilor care trebuie luate pentru a pune în practică planul de creștere economică.

În cadrul anvelopei naționale, putem cere Comisiei Europene realocarea acelor fonduri pentru alte domenii, în cazul în care există vreun domeniul în care nu putem absorbi fonduri europene.

Președintele Comsiei Europene a  aprobat noile reglementări și are o singură recomandare, să respectăm deciziile luate în cadrul pactului.

Am dorit să vă informez atât înainte, cât și după încheierea lucrărilor, obligațiile pe care România și le asumă, spre deosebire de anul trecut, când am aflat de obligații fără a fi consultați și fără a putea avea o dezbatere publică. A existat în dezbaterea publică ideea ca premierul participa la CE și că va discuta despre cedarea suveranității naționale și că ar trebui să meargă președintele care poate discuta acest lucru. Or, nici premierul, nici președintele nu poate ceda suveranitatea națională, ci doar Parlamentul și cetățenii români.

Poziția României a fost aliniată că poziția Poloniei și cu alte țări din zona euro, care decid să aibă un calendar de intrare în zona euro.

Aș vrea să menționez că în cadrul Consiliului European s-a discutat bugetul UE. Poziția stabilită la București, este aceeași cu cea stabilită și de miniștrii țărilor europene, astfel că trebui să se aplice principiul coeziunii și politicile de coeziune pentru ca diferența dintre România și țările vechi ale UE să nu fie prea mare.

În perioada 2014-2020 alocările fondurilor de coeziune nu vor fi sistate, însă absorbția cât mai mare a acestora nu va depinde decât de reorganizarea administrativă. Nu trebuie să lăsăm fonduri nerambursabile să se irosească în condițiile în care ne împrumutăm scump.

Am încercat pe baza mandatului dat de dumneavoastră să respect instituțiile statului, să am o colaborare instituțională cu Președintele, dar Guvernul este responsabil, în primul rând, în fața Parlamentului, după care, în noiembrie, vom fi cu toții responsabili în fața electoratului României.

UPDATE 12.40 Comisiile juridice reunite au aprobat, marţi, revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, propunerea urmând să fie validată de plenul reunit.

UPDATE 12.15 USL vrea ca numirea lui Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea la şefia Senatului şi, respectiv, a Camerei Deputaţilor să aibă loc miercuri, potrivit unor surse parlamentare, au declarat surse politice pentru Mediafax. USL vrea ca numirea lui Antonescu şi Zgonea la Senat şi Cameră să aibă loc miercuri

UPDATE 12.15 Plenul reunit al Parlamentului a luat o pauză de consultări de 30 de minute, la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a cerut o consultare a liderilor de grupuri.

UPDATE  12.13 Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă".

UPDATE 12.12 Ovidiu Miculescu a fost validat ca preşedinte - director general al Radioului Public, de către Parlament, cu 235 de voturi "pentru".

UPDATE 12.03 România se confruntă cu un blocaj între instituţii, care trebuie rezolvat, dar Guvernul nu va emite o ordonanţă de urgenţă privind schimbarea din funcţie a judecătorilor de la Curtea Constituţională, a declarat, marţi, la Parlament, premierul Victor Ponta. Ponta: Guvernul nu va schimba judecătorii Curţii Constituţionale, ce este nebunia asta?

UPDATE 12.02 Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat intenţia USL de a-l revoca din funcţie afirmând despre aceasta că este „un atac pe la spate", surprinzător şi de neînţeles în condiţiile în care el consideră că nu a încălcat „Constituţia şi legile". Avocatul Poporului despre intenția de revocare: Este un atac pe la spale, nu am încălcat legea

UPDATE 11.40 USL ia în calcul ca, dacă revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga va reuşi, liderul PNL Crin Antonescu să fie numit preşedinte al Senatului, cel care asigură interimatul în condiţiile suspendării din funcţie a şefului statului, arată Mediafax.

UPDATE 11.08 Deputatul PNL Relu Fenechiu a subliniat că dorința USL este înlăturarea controlului pe care îl exercită Traian Băsescu asupra instituțiilor. El a mai spus că Uniunea își dorește organizarea cât mai rapidă a alegerilor, astfel încât oamenii să aibă reprezentanți aleși în mod direct.

„Președintele Traian Băsescu s-a înconjurat de un zid instituțional care îi permite să facă orice în România. Orice lucru pe care îl face Parlamentul sau Guvernul este atacat la Curte sau de la Avocatul Poporului, făcând imposibilă desfășurarea lucrurilor. Bineînțeles, ne dorim să avem alegeri cât mai repede, să ne de îndreptăm din nou către popor, ca aceștia să își aleagă reprezentanții în mod direct. Ne trebuie cu siguranță un nou președinte care să restaureze statul de drept în România", a declarat Relu Fenechiu.

UPDATE 10.53 Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, despre revocarea lui Vasile Blaga din funcție:

„Procedura de revocare din funcție a președintelui Senatului și a Camerei Deputaților de către plen e o procedură ciudată, în afara Consituției, deci nu poate fi supusă la vot. Constituțional, liderii grupurilor parlamentare care l-au mandatat pe președinte să preia conducerea Senatului, îi retrag încrederea. Fără aprobarea grupului parlamentar de unde provine președintele nu se poate face revocarea", a explicat Anastase.

UPDATE 10.45 Parlamentarii PDL părăsesc plenul reunit,  ei lăsând pe pupitre foi cu mesaje ca "Salvaţi ICR", "Salvaţi TVR", "Salvaţi Monitorul Oficial".

UPDATE 10.35 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că el nu va convoca sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea în acest sens a USL este "neconstituţională şi nelegală".

UPDATE 10.32 USL a depus cererile de revocare din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

UPDATE 10. 16 Ovidiu Miculescu a fost validat ca preşedinte - director general al Radioului Public, de către Comisiile de Cultură ale Parlamentului, cu 17 voturi "pentru" şi 4 "abţineri".

UPDATE 10.15. Grupurile PSD şi PNL vor solicita, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei camere, Vasile Blaga, notează Mediafax.

UPDATE 10.10 Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea, la ora 14.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL.

În plus, în şedinţa de plen de astăzi, vor fi votaţi preşedinţi radioului public şi televiziunii române, după cum a anunţat Roberta Anastase.

"Sesiunea extraordinară de plen începe marţi la ora 10.00. Are trei puncte pe ordinea de zi - SRR, SRTV şi discursul premierului", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Plenul reunit al Parlamentului nu l-a putut numi săptămâna trecută pe Claudiu Săftoiu, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), preşedintele Senatului, Vasile Blaga anunţând că lipsesc 20 de parlamentari pentru a fi în cvorum.

Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor l-a audiat în aceeaşi zi pe Claudiu Săftoiu pentru funcţia de preşedinte al CA al SRTV, numirea sa fiind avizată cu unanimitate de voturi. Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV) de către membrii Consiliului.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, preşedintele-director general al Radioului public, Demeter Andras, a demisionat din funcţie.

Cine este personajul „Dottore“, apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"


Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite