Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă din politica americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea preşedinte al Americii
Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea preşedinte al Americii

Ambasadorul American la Bucureşti, Mark Gitenstein, a făcut astăzi o paralelă între ce se întâmplă în România şi un moment extrem de tensionat din istoria Statelor Unite, atunci când preşedintele Roosevelt a încercat să schimbe componenţa Curţii Supreme.

În anul 1937, preşedintele american Roosevelt a încercat să preia controlul Curţii Supreme printr-o propunere ca instituția prezidențială să aibă dreptul de a numi câte un reprezentant în cadrul Curții pentru fiecare membru care depășise vârsta de 70 de ani și  care refuzase să se pensioneze. Dacă această propunere ar fi fost acceptată, Roosevelt ar fi putut numi 6 judecători, susținători ai planurilor sale, crescând numărul membrilor Curții de la 9 la 15.

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

Această propunere a fost respinsă de Congres, însă, după un timp, Curtea Supremă a început să aprobe măsurile președintelui după ce mai mulți judecători opozanți s-au retras. Până în momentul în care Congresul a stopat demersul președintelui, antreprenorii americani au trăit cu teama că o Curte Supremă favorabilă lui Roosevelt va acredita noi măsuri ce aveau să suprime investițiile și încrederea în redresare, după cum explică Lawrence W. Reed în articolul „Mari mituri ale Marii Depresiuni", publicat pe site-ul Centrului pentru Economie şi Libertate.

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

„În SUA, am trăit experienţa nefericită a interferării în activitatea instanţelor în momentul în care preşedintele Roosevelt a încercat să schimbe componenţa Curţii Supreme, atunci când a devenit nemulţumit de unele dintre deciziile acesteia. Aceste fapte au fost condamnate univeral. A fost o zi neagră a unei Preşedinţii, de altfel, măreţe şi va fi o zi neagră şi în istoria Romaniei, dacă acelaşi lucru se va întâmpla aici", a fost şi declaraţia ambasadorului SUA, care s-a declarat extrem de îngrijorat în legătură cu orice tentativă de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice ale României.

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Ambasadorul a făcut aceste declaraţii după ce, pe surse, s-a declarat că Guvernul ar dori să modifice componenţa Curţii Constituţionale. Aceleaşi surse informau că astăzi se va încerca schimbarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, lucru care este în plină desfăşurare în prezent. Totuşi, cu o zi în urmă, Ponta declara pentru Mediafax: „Nu! Cum o să schimbe Guvernul judecătorii de la Curtea Constituţională, ce este nebunia asta? Miercuri avem o şedinţă obişnuită de Guvern".

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

Ponta continuă asaltul politic împotriva instituțiilor statului care nu răspund la comenzi


Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Ambasadorul SUA la Bucureşti: „Va fi o zi neagră pentru România“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite