Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schmitt (stânga) şi Guttenberg şi-au dat demisia. Foto: emaramures.ro (stanga), Sean Gallup / Getty Images (dreapta)
Schmitt (stânga) şi Guttenberg şi-au dat demisia. Foto: emaramures.ro (stanga), Sean Gallup / Getty Images (dreapta)

Scandalul acuzaţiilor de plagiat privind doctoratul lui Victor Ponta ia amploare în presa din întreaga Europă, în timp ce în România s-au format deja două tabere care îşi dau cu părerea în legătură cu o potenţială demisie. De-a lungul anilor, alţi oameni politici importanţi din întreaga lume şi-au dat demisia în astfel de situaţii. Cele mai recente cazuri sunt ministrul german al apărării şi preşedintele Ungariei. &nbs

Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul german al apărării, şi-a dat demisia în martie 2011, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat în drept. Politicianul avea pe atunci 39 de ani şi era un membru extrem de popular al Guvernului condus de Angela Merkel. De asemenea, Guttenberg a cerut şi o anchetă rapidă a parchetului în acest caz.

„Sunt convins că este în interes public şi în propriul meu interes ca ancheta judiciară legată de acuzaţiile de violare a drepturilor de autor să se deruleze rapid, fiind nevoie de ridicarea imunităţii mele parlamentare", a spus el. Guttenberg a solicitat, de asemenea, ca titlul de doctor să-I fie retras şi a recunoscut că a făcut greşeli serioase, precizând însă că nimic nu a fost intenţionat.

Nu a vrut să dezbine Ungaria

Un alt om politic european important care a demisionat din cauza plagiatului este Pal Schmitt. Acesta a renunţat la funcţia de preşedinte al Ungariei pe 2 aprilie 2012, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Şi lui Schmitt i-a fost retras titlul de doctor.

"Președintele trebuie să reprezinte unitatea națiunii ungare, iar din cauza unor probleme personale, din păcate, poporul se dezbină. Consider că datoria mea este să renunț la această funcție și să îmi depun demisia. Cer binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Ungariei și a muncii dumneavoastră", a spus Schmitt Pál în fața parlamentarilor, atunci când şi-a prezentat demisia.

Universitarii cer demisia lui Ponta

În Timişoara, un grup de profesori universitari cere, de asemenea, demisia premierului Victor Ponta, acuzat că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Oamenii de cultură au redactat o petiţie prin care se cere demisia lui Ponta.

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite