Zornăit de cătuşe pentru Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu
Cătălin Voicu

Senatorii din Comisia juridică şi-au dat acordul, în premieră, pentru arestarea unui coleg de-al lor: pesedistul Cătălin Voicu. Trei senatori au făcut zid pentru apărarea lui Cătălin Voicu, votând  împotriva solicitării, în timp ce alţi opt au fost de acord cu arestarea preventivă. Votul a fost secret.

Verdictul pe care senatorii jurişti îl vor trimite astăzi plenului, al cărui vot este decisiv, a venit la doar câteva minute după ce Voicu s-a prezentat în faţa comisiei ca o victimă politică.

Comisia Juridică a Senatului: Aviz favorabil pentru arestarea lui Voicu. Voturi: 8-3

Orban, revoltat că numele lui apare în stenograme: "Nu am vorbit cu Voicu în seara accidentului"

„Schutza“ lui Voicu a primit răgaz în Justiţie

Iliescu: Voicu e un palavragiu, dar cazul lui este o diversiune

Cătălin Voicu explică: Nu am codificat nimic. Am intervenit la Spitalul Elias pentru Căşuneanu şi fiul său

Noi dezvăluiri în cazul Voicu: Limbaj disimulat şi şpagă de 260.000 de euro de la Costel Căşuneanu

„Puteam fi trimis în judecată din decembrie 2009, puteam fi arestat în septembrie, dacă realizau flagrantul. De ce au aşteptat să treacă alegerile şi apoi, la trei luni după, să vină cu acest dosar?", a susţinut Voicu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Chiar dacă anunţase că se va prezenta în faţa comisiei cu avocaţii săi, Voicu a venit singur la audieri, mimând calmul şi indiferenţa. „N-am emoţii! Nici nu mă interesează! Am venit să-mi exprim punctul de vedere! Să decidă ce vor!", declara înainte de audiere Voicu. În sala de şedinţă, şi-a înăsprit tonul şi le-a vorbit „juriştilor eminenţi", bâtând nervos din picior, despre faptul că vrea să fie judecat în libertate.

Voturi pentru Voicu

„Condiţiile din penitenciare îţi decimează fiinţa umană. În sistemul penitenciar sunt condiţii de Evul Mediu", s-a plâns Voicu. „Singura mea teamă este pentru familie, pentru copiii mei care au devenit subiect de conversaţie la şcoală. Şi ştiţi cât de răi sunt copiii. Am şi doi părinţi foarte bătrâni şi foarte bolnavi, pentru care viaţa nici nu mai contează", şi-a continuat Voicu pledoaria. Potrivit senatorului, nu numai că „imaginea i-a fost ruinată şi a devenit inamicul public numărul unu", dar „niciun magistrat nu va putea să-l judece obiectiv după ce a fost prezentat la televizor pe melodia din Caracatiţa".

La final, tonul lui Voicu a devenit brusc ameninţător: „Se deschide ţeava. Vor fi şi alţii!". Potrivit unor surse parlamentare, doar trei din cei patru social-democraţi prezenţi la şedinţă ar fi votat în comisie împotriva solicitării DNA. „Deşi am avut în faţă un buletin de vot pe care aveam cele două opţiuni - «pentru» şi «împotriva» cererii DNA, opţiunile colegilor se cam ştiu. Cei trei au fost colegi de partid cu Voicu - Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Adrian Ţuţuianu", a declarat unul dintre senatorii jurişti. Potrivit acestuia, singurul reprezentant al PSD în comisie care a votat pentru avizarea cererii procurorilor ar fi fost Dan Şova. Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, şi-a asumat votul, susţinând că „senatorii nu pot aprecia vinovăţia sau nevinovăţia".

Adversari politici

Cazul Voicu a reuşit însă să-i sensibilizeze şi pe unii adversari politici. Deşi a arătat că a votat pentru arestare, democrat-liberalul Iulian Urban a deplâns „linşajul mediatic" la care a fost supus Voicu. „Voicu face fanfaradă şi reuşeşte să-i prostească pe mulţi, dar nu poţi să-l prezinţi ca pe un mafiot dintr-o telenovelă, înainte ca Justiţia să se fi pronunţat", a declarat Urban.

Impresionat a fost şi liberalul Ion Ghişe, care şi-a făcut publică opţiunea. „O să spun şi mâine în plen că arestarea nu este soluţia care se cuvine, mai ales în acest caz în care este vorba de o mizerie politică", a declarat Ghişe. Acesta a mai explicat că a ales totuşi să se supună deciziei partidului şi să voteze „pentru", având un mandat obţinut pe listele PNL.

Cătălin Voicu este parlamentar din 2004, dar activitatea lui cea mai intensă în acestă calitate s-a consumat ieri, când a ţinut un discurs de aproape 20 de minute. În legislatura actuală, începută la sfârşitul lui 2008, senatorul nu a ţinut niciun discurs politic şi nu a luat niciodată cuvântul în plen. Astăzi, Voicu urmează să susţină o pledoarie în apărarea sa şi în faţa parlamentarilor.

Demnitari în vizorul procurorilor

Parlamentul a fost adesea ţinta criticilor formulate de oficialii europeni din cauza tergiversării unor anchete. La insistenţele Comisiei Europene şi sub presiunea electorală internă, Legislativul a început să dea undă verde pentru urmărirea penală a parlamentarilor, Voicu fiind însă primul pentru care s-a cerut direct arestarea. Monica Iacob-Ridzi, Miron Mitrea, Paul Păcuraru, Codruţ Şereş, Mickey Şpagă au rămas fără umbrela de protecţie oferită de Legislativ.

Şi Adrian Năstase este implicat în celebrele cazuri „Mătuşa Tamara", „Zambaccian I şi II", precum şi „Trofeul Calităţii". Avizate de deputaţi şi senatori, dosarele demnitarilor sunt blocate în instanţă, în diferite faze de judecată. Lucrurile nu s-au clarificat nici în cazurile foştilor miniştri Decebal Traian Remeş sau Zsolt Nagy. Recentele condamnări definitive ale primarului de Baia Mare, Cristian Anghel, şi primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, par a fi excepţiile ce confirmă regula.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite