„Schutza“ lui Voicu a primit răgaz în Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Schutz, regina serelor de partid
Maria Schutz, regina serelor de partid

Maria Schutz, proprietară de sere şi cu afaceri în agricultură, este evocată de senatorul Cătălin Voicu printre cei care s-au bucurat de influenţa sa în Justiţie. Ea are pe rol un dosar penal pentru înşelăciune. Procesul de corupţie al Mariei Schutz şi al fostului şef de la Agenţia Domeniilor Statului zace nejudecat de un an de zile la Curtea Constituţională.

În stenogramele conversaţiilor dintre senatorul Cătălin Voicu şi diverse persoane aflate în dosarul DNA, în baza cărora procurorii au cerut arestarea acestuia, apare şi numele afaceristei Maria Schutz. Ciţiţi aici stenogramele din cazul Voicu.

Magistrații orădeni răspund acuzelor aduse de Voicu

Iliescu: Voicu e un palavragiu, dar cazul lui este o diversiune

Cătălin Voicu explică: Nu am codificat nimic. Am intervenit la Spitalul Elias pentru Căşuneanu şi fiul său

Noi dezvăluiri în cazul Voicu: Limbaj disimulat şi şpagă de 260.000 de euro de la Costel Căşuneanu

Voicu recunoaşte în convorbiri că ar fi intervenit pentru rezolvarea unor dosare penale, inclusiv cele ale Mariei Schutz. „Băga-mi-aş p... în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj, Schutza aia cu serele, cu tot", i-ar fi spus Voicu lui Alexandru Mazăre în noiembrie 2009. Întrebat punctual despre dosarul Mariei Schutz, Geoană a precizat recent că atât el, cât şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, nu au făcut vreo intervenţie pentru rezolvarea unui dosar penal.

Maria (Lili) Schutz, preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj şi vicepreşedintă a organizaţiei judeţene, şi-a început ascensiunea în 2002, când a devenit membru PSD Dolj. Concomitent, Schutz şi-a dezvoltat şi afacerile, toate în domeniul agriculturii. Numai că, la scurt timp după ce a pus mâna, prin privatizare, pe numeroase active ale statului, Schutz a „patentat" o metodă proprie de a scoate profit: le-a pus pe toate pe butuci prin inginerii financiare, având drept complici funcţionari ai statului.

Lovitura de la Oradea

Prin intermediul firmei Worldser Dolj, Maria Schutz a cumpărat SC Orser Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului, la un preţ subevaluat, de zece ori mai mic decât valoarea sa reală. În momentul privatizării serele orădene aveau 15 ferme. Cu fiecare an vânzările au scăzut şi tot mai mulţi muncitori au început să fie daţi afară, iar bunurile să fie înstrăinate. „Am avut peste 1.600 de angajaţi şi erau zile când vindeam şi de peste un miliard de lei pe zi", îşi aminteşte fostul lider de sindicat al serelor, Vasile Morar. „În loc să vină să facă investiţii a vândut-o pe bucăţi. Aproape toată a fost tăiată şi vândută la fier vechi sau ca material refolosibil", a mărturisit Morar.

În decembrie 2007, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea, pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă. Anchetatorii au arătat că Maria Schutz, alături Corneliu Popa, directorul Agenţiei Domeniilor Statului, şi alţi doi complici, Mihai Ciobanu şi Ion Dascălu, au indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului, raportând investiţii şi cheltuieli fictive în serele orădene, prejudiciul ajungând la momentul trimiterii în judecată la cinci milioane de euro.

Proces suspendat de un an

Magistraţii orădeni au suspendat procesul în cazul Mariei Schutz, judecată pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă de Tribunalul Bihor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei bihorene, dosarul a fost trimis Curţii Constituţionale la 13 aprilie 2009, după ce avocaţii celor patru inculpaţi din dosar au invocat o excepţie de neconstituţionalitate, pe motiv că DNA nu avea atribuţii în cercetarea unui caz de înşelăciune şi bancrută frauduloasă, ci organele de urmărire penală de drept comun.

Cazul a fost judecat de magistratul orădean Raluca Cuc. Judecătorul nu a fost implicat în scandaluri de corupţie până acum. De la sesizarea instanţei şi până la suspendarea cauzei au fost zece termene de judecată.

Dosarul zace aşadar de aproape un an la Curtea Cons­tituţională, care întârzie să se pronunţe asupra excepţiilor ridicate de avocaţi.

Stenograma a III-a: cum se cer banii

Stenogramele DNA din dosarul senatorului Cătălin Voicu (foto) arată cum acesta îşi codifica limbajul când vorbea cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, dar şi ce strategie aplica politicianul ca să obţină bani pentru serviciile sale.

Cătălin Voicu

Limbajul pseudomedical

Voicu Cătălin: Să trăiţi, domnule preşedinte!

Căşuneanu Costel: Să trăiţi!

V.C.: O seară plăcută. Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?

C.C.: Da? Vă mulţumesc din suflet.

V.C.: Voiam să vă informez în legătura cu hârtiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub ştampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe... băiatul...

C.C.: Am înţeles.

V.C.: ...o să-l anunţe baiatul că are prima întrevedere aci cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot, ...chiar în cadru oficial, la spital, vor fi chemaţi, da?

C.C.: Am înţeles.

V.C.: Şi restul e totul foarte bine. Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer, nici într-un caz.

Primul atac la bani

V.C.:  Mii de scuze, domnule preşedinte. Credeam că... credeam că vă odihniţi şi de asta mi-am permis să închid.

C.C.: Nu domnu general.

V.C.: Am o întrebare şi o rugăminte, în acelaşi timp.

C.C.: Da, domnu general.

V.C.: Un fin de-al meu are un necaz. şi am nevoie, dacă puteţi să mă ajutaţi, îl...

C.C.: Da.

V.C.: ...vreau să, să-l... mă împrumutaţi pe mine cu nişte bani, că are cec la plată astăzi şi... El a făcut o şcoală, a băgat toţi banii şi în şcoala... Şi eu sunt garanţia şi vi-i restitui în cel mult 30 - 40 de zile. Suma nu e foarte mare, dar nu am eu. Că dacă aveam, nu vă deranjam.

C.C.: Da domnu. Ce sumă e?

V.C.: Deci, are nevoie de două miliarde şi jumătate sau de 60.000 de euro. Cum preferaţi. Şi mie mi-i daţi, eu vi-i restitui. Dacă puteti. Dacă nu, iertaţi-mă că îndrăznesc.

C.C.: Da domn' general.

Al doilea atac la bani

V.C.: Deci, domnu preşedinte. Mie îmi trebuie să mă împrumutaţi până la sfârşitul anului cu 200.000. Dar, dacă aveţi 100 sau 50, sunt buni şi ăia, da? Eu, bani am, domnu preşedinte. Nu am acum.

C.C.: Ştiu, domnu general, nu se pune problema.

V.C.: Sunt un om serios şi eu vă asigur că acest transcript, domnul Băsescu nu-l mai primeşte de data asta. Deci, dacă vă spun treaba asta, înseamnă că ştiu ce spun! Da?

C.C.: Indiferent cum e. Asta e o altă chestiune. Deci cu mare plăcere. Sigur că da. Haideti că sun eu acum, domnu general. Încă o întrebare.

V.C.: Da!

C.C.: A... în ce monedă. Poate să fie direct în euro sau în ce vreţi... ?

V.C.: Dacă e şi în euro, dacă e şi în lei, nu contează. Eu am o datorie de plătit la cineva şi mai am altceva de achiziţionat, înţelegeţi?

Din nou despre medici

Pe 14 octombrie, Înalta ­Curte urma să decidă dacă admite sau nu recursul lui Căşuneanu într-un process comercial

V.C.: Să trăiţi!

C.C.: Cu deosebit respect! Să trăiţi domnu general!

V.C.: 14 octombrie. Mergem la doctor şi e rezolvat.

C.C.: Am înţeles. Vroiam să vă întreb dacă aveţi vreo veste de la băieţii ăia. În ce stadiu mai suntem.

V.C.: Imediat vă, imediat vă sun eu. Da, domn' preşedinte. Că m-am ocupat de dl doctor în dimineaţa asta. Da?

C.C.: Am înţeles, am înţeles!

V.C.: Ce să facem? Asta e. Dacă şi doctorii ăştia sunt în agitaţie mare!

C.C.: Cu deosebit respect! Să ne trăiţi, domn' general!

V.C.: Miercuri, Sfânta Paraschieva vă iubeşte!

C.C.: Am înţeles! De aceea vroiam...

V.C.: Vă dau un prieten... Păi miercuri e Sfânta Paraschieva. Vă dau un prieten să vă salute.

C.C.: Aşa este! Mulţumesc!

V.C.: Fără nume, fără nume, că duşmanul ascultă!

La judecata colegilor

Cătălin Voicu va fi audiat astăzi de membrii Comisiei Juridice din Senat. Raportul senatorilor jurişti va fi dezbătut şi votat mâine în plen, căruia îi revine ultimul cuvânt în privinţa cererii DNA de arestare preventivă a lui Voicu. De altfel, senatorul s-a autosuspendat duminică seară din partid, după cum a anunţat ieri preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă că a cerut organizaţiei de Bucureşti să îl suspende pe Voicu din partid pe durata anchetei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite