Noi dezvăluiri în cazul Voicu: Limbaj disimulat şi şpagă de 260.000 de euro de la Costel Căşuneanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu (dreapta) se bucură de sprijinul necondiţionat al lui Marian Vanghelie (stânga)
Cătălin Voicu (dreapta) se bucură de sprijinul necondiţionat al lui Marian Vanghelie (stânga)

Procurorii au descoperit că senatorul Cătălin Voicu folosea un fel de cod în discuţiile sale cu oamenii de afaceri cărora le intemedia favoruri în justiţie, potrivit noilor dezvăluri prezentate de portalul de ştiri, Hotnews.ro. Astfel, parlamentarul folosea termeni ca: ”spital” în loc de instanţă de judecată, ”doctor” în loc de magistrat sau avocat, ”medicamente” în loc de bani sau alte foloase materiale.

UPDATE: "Se urmăreşte murdărirea cu noroi în spaţiul public, care nu se mai poate spăla niciodată (...) Lucrurile sunt amestecate intenţionat, sunt suspus unui linşaj mediatic", a declarat senatorul Cătălin Voicu, la Realitatea Tv.

Parlamentarul PSD a declarat că a intervenit la Spitalul Elias pentru omul de afaceri Costel Căşuneanu şi pentru fiul acestuia, explicând că procurorii au interpretat greşit aşa numitul cod folosit de cei doi în discuţii.

"În anii 50 se practica denunţul, acum se practică interceptările", a adăugat Voicu.

Aflaţi aici reacţia completă a senatorului Cătălin Voicu.

Noi stenograme în cazul Cătălin Voicu: limbaj disimulat şi mită primită de la Căşuneanu

Hotnews.ro prezintă noi informaţii din referatul care însoţeşte cererea de arestare a senatorului Cătălin Voicu, proaspăt suspendat din PSD. Astfel, potrivit informaţiilor din dosar, acesta nu se întâlnea niciodată cu cei din cercul său decât "în condiţii de maximă confidenţialitate, respectiv în spaţii cu acces restricţionat şi riguros controlate pentru detectarea eventualelor mijloace de interceptare" şi după ce se se punea de acord cu aceştia asupra limbajului folosit. Senatorul Voicu nu pomenea niciodată civinte precum instanţa de jude3cată, proces sau magistrat, ci termeni precum "spital" sau "doctor".

Hotnews prezintă noi fragmente din stenogramele din cazul Voicu:

Discuţie telefonică între Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu, pe 13 iulie 2009

Voicu Cătălin: Să trăiţi, domnule Preşedinte!
Căşuneanu Costel: Să trăiţi!
Voicu Cătălin: O seară plăcută. Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?
Căşuneanu Costel: Da? Vă mulţumesc din suflet.
Voicu Cătălin: Vă rog să contaţi pe mine.
Căşuneanu Costel: Cu deosebit respect.
Voicu Cătălin: Cu toată dragostea. Să trăiţi!
Căşuneanu Costel: Să trăiţi! Cu respect!

Nota procurorilor
: PA&CO International a solicitat instanţei preschimbarea termenului din 09.12.2009, în sensul acordării unui nou termen cât mai scurt pentru judecarea recursului. În ziua urmatoare, Cătălin Voicu l-a informat pe inv. Costel Căşuneanu ca instanţa i-a admis cererea şi a fixat un termen de judecată.

Voicu Cătălin: Să trăiţi, domnule Preşedinte!
Căşuneanu Costel: Cu deosebit respect, domnu general!
Voicu Cătălin: Voiam sa vă informez în legătura cu hârtiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub stampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe….băiatul…
Căşuneanu Costel: Am înţeles.
Voicu Cătălin: …o să-l anunţe baiatul că are prima întrevedere aci cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot, ….chiar în cadru oficial, la spital, vor fi chemaţi, da? Pentru….(neinteligibil)…(vorbeşte în acelaşi timp cu Căşuneanu)…
Căşuneanu Costel: Am înţeles.
Voicu Cătălin: Şi restul e totul foarte bine. Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer, nici într-un caz.
Căşuneanu Costel: Am înţeles. E în regulă.
Voicu Cătălin: Vă doresc o zi bună. Să trăiţi!
Căşuneanu Costel: Să vă dea Dumnezeu sănătate!

Nota procurorilor DNA:
”Deşi dialogul este purtat de interlocutori într-un limbaj disimulat pentru a ascunde faptele de corupţie, sensul real al comunicarii rezultă din coroborarea sa cu rezoluţia instanţei redată anterior. Astfel, ”hârtiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub stampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe….băiatul…” semnifică înregistrarea  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cererii de preschimbare a termenului formulată de S.C. PA&CO International SRL, redactată de avocat Horia Bora şi purtând ştampila cabinetului său de avocat, precum şi fixarea termenului de 30.07.2009 pentru soluţionare. (…) În ziua de 03.08.2009, inculpatul Cătălin Voicu i-a cerut invinuitului Costel Căşuneanu suma de 2, 5 mld lei sau 60.000 de euro reprezentând prima tranşă a foloaselor materiale promise de acesta din urma pentru intervenţiile inculpatului pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru a înlatura riscul descoperirii faptelor de corupţie, în eventualitatea interceptării convorbirii telefonice inc Cătălin Voicu şi inv. Costel Căşuneanu au încercat să creeze aparenţa ca suma de bani ar reprezenta un împrumut dat de invinuit inculpatului pentru a-şi ajuta un fin a cărui firmă de construcăţii s-ar afla într-un blocaj financiar.”

Cum să încasezi 60.000 de euro pentru "un fin"


Voicu Cătălin:  Mii de scuze, domnule preşedinte. Credeam că…credeam că vă odihniţi şi de asta mi-am permis sa închid.
Căşuneanu Costel: Nu domnu general.
Voicu Cătălin: A, cred ca v-am deranjat din somn. Vă sun mai târziu, domnu preşedinte.
Căşuneanu Costel: Nu, nu, nu. Nu, sunt în Germania şi ….(neinteligibil)…nici o problemă.
Voicu Cătălin: Am o intrebare şi o rugăminte, în acelaşi timp.
Căşuneanu Costel: Da, domnu general.
Voicu Catalin: Dacă nu puteţi, nu contează, că oricum, m-aţi ajutat întotdeauna.
Căşuneanu Costel: Vă rog!
Voicu Cătălin: Un fin de-al meu are un necaz. şi am nevoie, daca puteţi să mă ajutaţi, îl…
Căşuneanu Costel: Da.
Voicu Cătălin: ….vreau să, să-l ….mă împrumutaţi pe mine cu nişte bani, că are cec la plată astăzi şi…El a făcut o şcoală, a băgat toţi banii şi în şcoala…A venit nevasta-sa la mine ieri acolo la mine la ţara. Şi dacă puteţi să mă ajutaţi ….si eu sunt garanţia şi vi-i restitui în cel mult 30 - 40 de zile, cel mult că am vorbit cu directorul şcolii şi el introduce banii cam în jur de 15 septembrie…Suma nu e foarte mare, dar nu am eu. Că dacă aveam, nu vă deranjam.
Căşuneanu Costel: Da domnu. Ce sumă e?
Voicu Cătălin: Deci, are nevoie de 2 miliarde si jumătate sau de 60.000 de euro. Cum preferaţi. Şi mie mi-i daţi, eu vi-i restitui. Dacă puteti. Dacă nu, iertaţi-ma că îndrăznesc.
Căşuneanu Costel: Da domn general.
Voicu Cătălin: Ca şi asa…(neinteligibil)…!
Căşuneanu Costel: Vă sun emu, vă sun emu dupa ora opt. Să vină la birou cineva, să vedem cum stăm.
Voicu Cătălin: Deci, domnu preşedinte. Dacă puteţi. Dacă nu, iertaţi-mi îndrazneală. Mi-ai spus şi dvs. sunteti pentru mine un prieten apropiat. Altfel, nu-mi permiteam să vă rog.
Căşuneanu Costel: Sigur.
Voicu Cătălin: Deci, nu era o situaţie disperată, nu…Că a venit nevasta-sa la mine azi-noapte, târziu, plângeau…El are o firmă mică de construcţii. Un om extrem de serios, la ţară…a facut toate lucrările. Directorului şcolii trebuia să îi intre banii, nu i-au intrat. Şi cel de la care a luat materialele de construcţie, i-a băgat cecul la plată.
Căşuneanu Costel: Da, domnu general.
Voicu Cătălin: Asta e viaţa. Încă o dată. Iertaţi-mă. Mi-e şi jenă şi mi-am propus să nu vă deranjez cu aşa ceva. Dar asta e viaţa! Stiţi cum e.
Căşuneanu Costel: Domnu general…

Voicu Cătălin: Domnule preşedinte, dacă nu puteţi, nu e o chestie, vă rog din suflet. Iertaţi-mă încă o dată! Dumneavoastră sunteţi prietenul meu şi îmi permit. Ştiu în ce situaţie sunteţi, înţeleg, îmi dau seama că toată lumea o duce greu…Nici nu îndrăzneam să vă sun dacă nu vă consideram şi vă preţuiam ca pe un prieten. Dacă nu aveţi, nu e problemă, rămâne pe altă dată, când puteţi, încerc în altă parte.

Căşuneanu Costel: Încerc. Caut, caut o soluţie, nici o problemă.

Cum să mai ceri 200.000 de euro cu "împrumut"
 
Voicu Cătălin:
Deci, domnu preşedinte. Mie imi trebuie, să mă împrumutaţi până la sfârşitul anului, cu 200.000. Dar, dacă aveţi 100 sau 50, sunt buni şi aia, da? Eu, bani am, domnu preşedinte. Nu am acum.
Căşuneanu Costel: Ştiu, domnu general, nu se pune problema.
Voicu Cătălin: Sunt un om serios şi eu vă asigur că acest transcript, domnul Băsescu nu-l mai primeşte de data asta. Deci, dacă vă spun treaba asta, înseamnă că ştiu ce spun! Da?
Căşuneanu Costel: Indiferent cum e. Asta e o altă chestiune. Deci cu mare placere. Sigur ca da. Haideti ca sun eu acum, domnu general.


Căşuneanu Costel: Vă rog să nu vă faceţi probleme. Mi-a facut plăcere şi o rezolvam fără problema. Da?
Voicu Cătălin: Am înţeles cu amendamentul da…numai să-mi promiteţi că nu va complicaţi în vreun fel, că ştiu în ce situaţie vă găsiţi şi dumneavoastră.
Căşuneanu Costel: Nici un fel de probleme. Încă o întrebare.
Voicu Cătălin: Da!
Căşuneanu Costel: A…în ce moneda. Poate să fie direct în euro sau în ce vreţi…?
Voicu Cătălin: Dacă e şi în euro, dacă e şi în lei, nu contează. Eu am o datorie de plătit la cineva şi mai am altceva de achiziţionat, înţelegeţi?
Căşuneanu Costel: Am înţeles, bine!

Nota procurorilor DNA: La scurt timp după întâlnirea cu inv. Florin Costiniu (n.r. judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), inc. Cătălin Voicu l-a contactat telefonic pe inv. Costel Căşuneanu şi în acelaşi limbaj eliptic şi disimulat i-a transmis că a discutat în cursul dimineţii cu inv Florin Costiniu de la care a aflat că recursul declarat de SC PA&CO International SRL se va soluţiona la termenul din 14.10.2009 în favoarea acestei firme.

Voicu Cătălin: Să trăiţi!
Căşuneanu Costel: Cu deosebit respect! Să trăiţi domnu general!
Voicu Cătălin: 14 octombrie. Mergem la doctor şi e rezolvat.
Căşuneanu Costel: Am înţeles. Vroiam să vă întreb dacă aveţi vreo veste de la baieţii aia. În ce stadiu mai suntem.
Voicu Cătălin: Imediat va, imediat vă sun eu. Da, domn preşedinte. Că m-am ocupat de dl doctor în dimineaţa asta. Da?
Căşuneanu Costel: Am înţeles, am înţeles!
Voicu Cătălin: Ce să facem? Asta e. Dacă şi doctorii ăştia sunt în agitaţie mare!

Nota procurorilor: Cu două zile înaintea termenului de judecată a recursului (14.10.2009), inc. Cătălin Voicu l-a apelat telefonic pe inv. Costel Căşuneanu şi i-a dat noi asigurări ca procesul se va soluţiona la termenul de 14.10.2009 iar hotărârea va fi favorabilă SC PA&CO International SRL.

Voicu Cătălin: Am confirmarea printr-un domn de legătura…
Căşuneanu Costel: Cu deosebit respect! Să ne trăiţi, domn general!
Voicu Cătălin: Miercuri, Sfânta Paraschieva vă iubeşte!
Căşuneanu Costel: Am înţeles! De aceea vroiam…
Voicu Cătălin: Vă dau un prieten…Pai miercuri e Sfânta Paraschieva. Vă dau un prieten să vă salute.
Căşuneanu Costel: Aşa este! Mulţumesc!
Voicu Cătălin: Fără nume, fără nume, că duşmanul ascultă!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite