Rezultate Referendum 2012 - Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00. George Becali, primul politician care a votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţiile de votare pentru referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui s-au deschis, duminică, la ora 7.00, primul politician care a votat fiind europarlamentarul George Becali.

UPDATE 18.55 The Guardian urmăreşte referendumul: Prezenţa la vot ar putea fi foarte aproape de 50% la ora 23.00. Citeşte aici toate informaţiile.

UPDATE 18.35 Prezenţa la vot: 26,89%,  până la ora 17.00

UPDATE 18.15 Pacienţii Spitalului de Boli Psihice din Borşa, Cluj, au votat. Mai multe informaţii AICI.

Preşedintele PDL Vrancea acuză fraudă masivă la urne, zeci de plângeri penale fiind înregistrate împotriva unor preşedinţi de secţii de votare din tot judeţul. Citeşte aici toate detaliile.

UPDATE 18.10 Premierul Victor Ponta a venit la vot, la Şcoala Numărul 17, împreună cu soţia. "Datele legate de fraudare pe care le reclamă cei de la PDL sunt şmecherii de campanie", a spus el. Citeşte aici declaraţia premierului!

UPDATE 17.55 Primarul din Ineu, Arad, a transmis o scrisoare locuitorilor spunând că, în funcţie de procentul de participare pe fiecare stradă la referedum şi la votul din toamnă, va exista un grafic cu străzile unde va începe asfaltarea. Toate informaţiile despre acest caz, aici.

image

 UPDATE 17.35 Traian Băsescu face declaraţii: "Singurul lucru care ne ajută este statul acasă. Românii nu vor fi parte la o lovitură de stat". Vezi aici ce a spus preşedintele suspendat la conferinţa de presă!

UPDATE 17.30 Unor comercianţi de la piaţa Cibin, din Sibiu, li s-au reţinut buletinele. Poliţia cercetează acest caz. Vezi aici mai multe informaţii.

În Prahova, s-au înregistrat 17 plângeri penale până la această oră. S-au deschis două dosare penale pentru nereguli constatate la alegeri. Toate informaţiile despre situaţiile raportate, AICI.

UPDATE 17.25 PSD a sesizat Biroul Electoral Judeţean că mai mulţi tulceni au primit pe sms-uri prin care erau încurajaţi să nu iasă la vot. BEJ cercetează situaţia sesizată. Mai multe detalii, aici.

Gyorgy Frunda

UPDATE 16.40 Arădenii care locuiesc în Ungaria au revenit în ţară, pentru a vota în localităţile de lângă graniţă. Zeci de persoane au votat pe listele speciale de la Turnu. Mai multe informaţii, AICI.

UPDATE 16.10 Poliţiştii brăileni au deschis dosar penal pe numele unui bărbat de 37 de ani, care a votat de două ori: o dată pe liste permanente şi, a doua oară, pe liste suplimentare la o secţie de votare aflată la 15 kilometri de municipiu. Mai multe informaţii, aici.

UPDATE 15.55 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a votat pentru normalitate şi pentru respectarea Constituţiei. Vezi aici ce a declarat.

UPDATE 15.35 Prezenţa la vot: 21,37% dintre alegători şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 14.00 (BEC). Cei mai mulţi votanţi sunt în Vrancea, iar cei mai puţini, în Covasna.

UPDATE 15.25 Un bărbat din Teleorman este cercetat de poliţişti şi procurori după ce pe numele său a fost depusă o plângere. Teleormăneanul este acuzat că ar fi introdus în urnă peste 50 de buletine de vot. Vezi aici detalii.

Un observator al PDL Timişoara a fost ridicat de poliţie pentru că observa. Femeia a fost considerată suspectă pentru că statea prea mult în faţa secţiei de votare. Mai multe informaţii despre acest incident, AICI.

UPDATE 15.05 În Gorj, mai multe persoane ajunse la secţia de votare au aflat că fuseseră solicitate urne mobile în numele lor. Toate informaţiile, AICI.

UPDATE 15.00 Membrul unei comisii a fost surprins în timp ce ştampila cinci buletine de vot, la Vâlcea. Votarea s-a suspendat la secţia respectivă. Citeşte aici mai multe detalii.

UPDATE 14.25 O secţie de votare din Vrancea a rămas fără buletine de vot, din cauza turismului electoral. Detalii, aici!

La Iaşi, încă un preşedinte al unei secţii de vot este înlocuit din funcţie, în urma unei postări pe facebook. Vezi aici ce a postat Alina Ursuf pe pagina sa de facebook!

UPDATE 14.15 Conform numărătorii paralele a USL, prezenţa la vot până la ora 12.30 este de 18,1%. BEC va anunţa la ora 15.00 următoarele date cu prezenţa la vot până la ora 14.00. Citeşte aici datele anunţate de USL.

UPDATE 13.50 Nouă sesizări de nereguli la vot au fost sesizate la Buzău. Cele mai multe semnalează cazuri de continuare a campaniei electorale. Citeşte aici mai multe informaţii.

O persoană a sesizat plecarea a două autocare din Bucureşti spre Giurgiu, bănute de turism electoral. Poliţia a răspuns apelului la 112, autocarele verificate transportau turişti portughezi. Mai multe informaţii, AICI.

În judeţul Dolj, reprezentanții PD-L susțin că membrii USL transportă oameni în afara județului la vot cu autocarele. Vezi aici detalii!

UPDATE 13.40 Un membru al unei secţii de vot din Ploieşti a fost luat cu ambulanţa. Omul, în vârstă de 71 de ani, a făcut o criză cardiacă. A fost înlocuit cu o rezervă. Toate informaţiile, AICI.

Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Gorj a fost implicat într-un accident de maşină. El s-a întors la secţie după ce a primit îngrijiri medicale. Toate informaţiile, aici.

UPDATE 13.30 Numărătoarea paralelă confirmă datele BEC referitoare la prezenţa la vot, declară senatorul PSD Dan Şova. Citeşte aici declaraţia dată.

Dan Şova

UPDATE 13.05 Unei bătrâne din Craiova i s-a refuzat dreptul la urna mobilă, a fost nevoie de o solicitare la 112 pentru ca femeia să îşi poată exercita dreptul la vot. Vezi aici detalii.

UPDATE 13.00 Procesul de votare a fost suspendat timp de o jumătate de oră în şase secţii de votare din judeţul Mureş. Ştampilele de control au fost aplicate pe faţa, şi nu pe spatele buletinelor de vot, fiind anulate aproximat 900 de buletine de vot dintr-o secţie, ştampilate greşit. Mai multe informaţii, AICI.

UPDATE 12.55 Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a depus o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) prin care a semnalat faptul că primarul comunei Băişoara, Minodora Luca, a ameninţat cetăţenii să nu participe la referendum. Toate detaliile, aici.

Nereguli şi la Timişoara, medicii de la Spitalul Judeţean sunt revoltaţi că nu pot vota. Află aici de ce!

image

Radu Mazăre a votat, însoţit de armata de amazoane-fotomodel în costume de baie. "Votul este o plăcere!", a spus el.

UPDATE 12.50 Şefii PDL Iaşi fac plângeri penale că s-au furat voturi la Spitalul de Psihiatrie Iaşi. Vezi aici toate detaliile legate de neregulile sesizate la Spitalul de Psihiatrie Socola.

Primarul din Cluj, Emil Boc a despus o contestaţie prin care a cerut identificarea şi tragerea la răspundere a membrilor USL care ar fi trimis scrisori în numele său cu îndemnuli de a merge la referendumul pentru demiterea lui Băsescu. BEJ Cluj a respins însă contestaţia. Citeşte AICI mai multe informaţii.

UPDATE 12.40 PDL Alba a sesizat Biroul Electoral şi poliţia cu privire la un incident electoral. Potrivit sesizării depuse de PDL, la o secție de votare, preşedintele a solicitat reprezentantului PNL, ilegal, completarea de cereri privind urna mobilă. Toate detaliile, aici.

UPDATE 12.15 Andi Nodiţ, vicepreşedinte PD-L Mehedinţi, a sunat în această dimineaţă la 112 pentru a anunţa o infracţiune care s-a dovedit a fi inexistentă. Pentru aceasta, a fost amendat cu 500 de lei. Vezi aici detalii.

image

UPDATE 12.00 Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a depus o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) conform căreia primarul comunei Băişoara, Minodora Luca, a ameninţat cetăţenii să nu participe la referendum. Află AICI toate detaliile.

În Vrancea s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la urne, 15,28% dintre alegători au votat până la ora 10.00.

UPDATE 11.55 La Mamaia, turistele votează în costume de baie. Vezi aici mai multe informaţii

UPDATE 11.40 BEC anunţă primele date: prezenţa la vot la ora 10.00: 9,05%. În Bucureşti, au votat 9,39 dintre alegători!

image

UPDATE 11.25 Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă că a depus plângere penală împotriva secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. Vezi aici detalii!

UPDATE 11.20 Între orele 7.00 şi 10.00 au fost reclamate 36 de incidente, dintre care 20 au fost confirmate. Majoritatea incidentelor au fost anunţate la serviciul unic de urgenţă 112.  Marius Militaru, MAI: 36 de incidente dintre care 20 confirmate, în primele trei ore de votare

UPDATE 11.16 Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a votat!

Liviu Pop pune la îndoială toate titlurile de doctor acordate de Facultatea de Drept

UPDATE 11.00 Deputatul PD-L Doiniţa Chircu a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, după ce a făcut o sesizare privind modul în care se desfăşoară procesul de vot, iar sesizarea s-a dovedit a fi falsă. Deputat PD-L din Severin, amendat cu 1.000 de lei pentru sesizări false

UPDATE 10.58 REFERENDUM CU INFRACŢIUNI! La Gura Şuţii, un bărbat a „a intrat în posesia unor cărţi de identitate"

UPDATE 10.50 Andrei Năstase a transmis prin intermediul blogului tatălui său, Adrian Năstase, un mesaj către români cu titlul: Voi mai aveţi dreptul sa votaţii astăzi. Andrei Năstase: Îi va fi mai uşor să treacă peste tot, daca va şti că a trezit în voi dorinţa de a nu accepta nedreptatea

UPDATE 10.30 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a votat duminică dimineaţa la secţia de votare numărul 57 din incinta Liceului Gheorghe Şincai. El a venit însoţit de senatorii Marius Nicoară şi Alexandru Cordoş, de preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, dar şi de soţia Elena.  Horea Uioreanu: am votat să consfinţim ceea ce alegerile locale au făcut

UPDATE 10.50 Reuters: Președintele României încearcă să evite demiterea

UPDATE 09.42 Fiica preşedintelui suspendat, Ioana Băsescu, îmbrăcată într-un tricou pe care scria "Absent motivat", a fost huiduită de către pensionarii veniţi să viziteze Vila Dante. Ioana Băsescu a venit şi ea la Vila Dante ca să facă fotografii. Ioana Băsescu a fost hărţuită de pensionari: "Eşti o ordinară, unde sunt pensiile, scroafo ce eşti?"

UPDATE 09.32 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la Şcoala Generală "Pia Brătianu", afirmând că "votul de astăzi este la românilor".

image

UPDATE 09.19 Preşedintele interimar Crin Antonescu a votat la Şcoala Generală Barbu Delavrancea, unde anterior şi-a exprimat votul liberalul Eugen Nicolaescu. Antonescu: am emoţii ca orice fiinţă vie

Preşedintele interimar Crin Antonescu

UPDATE 09.17 Incident la secţia unde va vota preşedintele suspendat Traian Băsescu. Doi soţi au intrat cu buletinele în aceeaşi cabină

UPDATE 09.10 Secretarul general al PSD, LIviu Dragnea, a votat la liceul Jean Monnet afirmând că " votează pentru o nouă Românie si că are o urare: 'Deşteaptă-te române şi vino la vot!'". La aceeaşi secţie a votat şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Vezi aici declaraţia lui Daniel Constantin!

Liviu Dragnea la al patrulea mandat

UPDATE 08.30 Şi ministrul de Interne, Ioan Rus, a votat în urmă cu câteva minute. Ioan Rus: Lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal

UPDATE 08.13 Reprezentanţii MAI au anunţat la o oră de la deschiderea urnelor că nu s-a înregistrat niciun fel de incident. Pentru acest eveniment au fost mobilizaţi aproape 50.000 de angajaţi ai ministerului. Vezi aici detalii!

UPDATE 07.44 Şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu a venit să voteze împreună cu soţia sa, Nina, tot la liceul Jean Monnet. "Sper că va ieşi bine la votul de astăzi, iar clasa politică să se liniştească", a spus el cu zâmbetul pe buze. După efectuarea votului, el şi-a făcut cunoscută opţiunea sa, chiar în secţia de votare, deşi nu avea voie. Ion Iliescu: Deşi votul e secret, am votat «Da»

image

UPDATE 07.40 Dana Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase, aflat în închisoare, a venit împreună cu cei doi fii, Andrei şi Mihnea, să îşi exprime votul la liceul Jean Monnet.

Procesul de votare se încheie la ora 23.00. La urne sunt aşteptaţi 18.292.514 de alegători.

La secţiile de vot din străinătate, scrutinul a început deja, prima secţie deschisă fiind la Auckland, în Noua Zeelandă. Votul în străinătate se va încheia luni, 30 iulie, la 7.00, ora României, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord.

Alegătorii sunt aşteptaţi în cele peste 18 mii de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

Românii sunt chemaţi la referendumul de duminică, 29 iulie, pentru a răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.

Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.

Cei care la ora închiderii urnelor, ora 23.00, se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum.

La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetăţenii cu domiciliul în România nu pot vota însă la una dintre secţiile de votare din România pe baza paşaportului.

La nivelul ţării sunt organizate 18.242 de secţii de votare, iar totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale este de 18.292.514.Ministerul Administraţiei şi Internelor informa, vineri, că au fost organizate, pentru referendum, 18.548 de secţii de votare, din care 18.242 în ţară şi 306 în străinătate, alte 109 se secţii suplimentare fiind deschise la mare şi la munte. Numărul persoanelor cu drept de vot este de 18.292.514.

Cele mai multe dintre secţiile de votare sunt înregistrate la nivelul Capitalei, respectiv 1.235 de secţii, numărul total al bucureştenilor înscrişi în listele electorale fiind de 1.793.982.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite