Reuters: Președintele României încearcă să evite demiterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu are loc duminică, 29 iulie
Referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu are loc duminică, 29 iulie

Președintele suspendat al României, Traian Băsescu, a cărui popularitate este scăzută, ar putea trece cu bine de referendumul de astăzi privind destituirea sa grație prevederii privind prezența la urne necesară pentru ca referendumul să fie validat, scrie agenția Reuters.

Guvernul de stânga al premierului Victor Ponta l-a suspendat pe Băsescu, iar campania privind demiterea președintelui a provocat îngrijorări la Bruxelles cu privire la respectarea statului de drept, adaugă agenția citată.

Reuters notează că Uniunea Social Liberală a lui Ponta îl acuză pe Băsescu de depășirea atribuțiilor, menționând că președintele suspendat nu se bucură de popularitate din cauza faptului că a sprijinit măsurile de austeritate, dar și din cauza faptului că este perceput drept un politician care nu a fost străin de favoritisme.

Agenția de presă citează sondajele potrivit cărora 65% din români și-ar dori ca fostul căpitan de navă să plece de la Cotroceni, dar subliniază că pentru USL va fi destul de greu să obțină rata de participare de 50% plus unu, după ce opoziția a cerut boicotarea referendumului.

Inițial, Băsescu a cerut românilor să voteze împotriva a ceea ce el a numit o lovitură de stat, dar poziția lui s-a schimbat apoi, acesta cerând boicotarea referendumului.

Reuters notează, de asemenea, că scandalul politic a ridicat semne de întrebare privind acordul cu Fondul Monetar Internațional și a condus la un minim istoric al leului față de euro.

România a făcut progrese de la înlăturarea de la putere a dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu în 1989 și a intrat în Uniunea Europeană în 2007, dar economia a intrat în recesiune în ultimul semestru, iar sărăcia rămâne prezentă, scrie Reuters.

Dacă Traian Băsescu va fi demis, în termen de trei luni trebuie organizate alegeri prezidențiale. Crin Antonescu va rămâne președinte interimar până la alegeri, care ar putea amâna scrutinul legislativ așteptat în noiembrie, adaugă agenția citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite