Primul dosar penal pentru vot multiplu, la Brăila! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot referendum 2012
Vot referendum 2012

Poliţiştii brăileni tocmai au deschis un dosar penal pe numele unui bărbat de 37 de ani, care a votat de două ori: o dată la secţia 34 din municipiu, pe liste permanente şi, a doua oară, pe liste suplimentare la o secţie de votare din comuna Unirea, aflată la 15 kilometri de municipiu.

Bărbatul şi-a desprins timbrul cu ştampila VOTAT de pe Cartea de Identitate şi a uzat de dreptul la vot pentru a doua oară. Potrivit legii, el riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

"Astăzi, 29 iulie 2012, ora 14:20, poliţişti de la Poliţia Municipiului Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe un post de televiziune naţional, un deputat a declarat public faptul că un brăilean a votat la două secţii diferite.
Poliţiştii au efectuat cercetări şi l-au identificat pe bărbatul în cauză (H.I., 37 de ani, din Brăila), stabilind că acesta a votat la o secţie din municipiu şi una din comuna Unirea, judeţul Brăila.
Bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru exercitarea votului multiplu, faptă prevăzută şi pedepsită cu închisoare între şase luni şi cinci ani (art. 54, alin. (2) din Legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului).

În conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani în cazul celui care promite, oferă sau dă bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, precum şi în cazul persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
Tentativa se pedepseşte în cazul tuturor infracţiunilor incriminate de Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
De asemenea, legea prevede aplicarea amenzii contravenţionale în cazul persoanei care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi.
Potrivit Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 8/13.07.2012, accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini, precum şi comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare sunt interzise", se arată în buletinul de presă formulat de către inspector principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, "Voce unică" în Centrul de Informare de la nivelul judeţului Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite