USL pregăteşte suspendarea preşedintelui. Azi se citeşte în Parlament cererea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea de suspendare este redactată de către juriştii USL, iar documentul urmează să fie citit chiar astăzi, la ora 16.00,  în plenul Parlamentului, potrivit Antena3.

UPDATE 17.50 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 16.30 Motivele suspendării lui Traian Băsescu

UPDATE 14.50 USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 14.45 Vicepreşedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a anunţat, miercuri, că documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este finalizat, conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate.

Motivele suspendării lui Traian Băsescu

UPDATE 14.15 Referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea avea loc pe 22 sau 29 iulie.

UPDATE 13.55 Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, joi, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni.

Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Sursele citate au subliniat că acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constituţională, al cărei rol în procesul de suspendare se opreşte în această fază.

UPDATE 13.45 USL vrea ca plenul reunit pentru suspendare să aibă loc vineri.

UPDATE 13.38 Cererea de suspendare va fi citită, mâine, în plenul Parlamentului.

UPDATE 13.30 Fostul lider al PDL Emil Boc spune că acţiunile USL reprezintă "un atac barbar şi nemaiîntâlnit la adresa democraţiei" prin faptul că se încearcă suprimarea funcţionării unor instituţii şi controlul total al nominalizărilor pentru viitoarele poziţii de procuror general şi procuror şef al DNA.

UPDATE 13.27 Zece ONG-uri au trimis un apel către mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene în care -şi exprimă îngrijorarea că ultimele acţiuni ale Puterii ar putea afecta independenţa instituţiilor şi separarea puterilor în stat. Considerând că aceste acţiuni sunt mai grave decât cele ale lui Viktor Orban, asociaţiile cer măsuri similare celor luate împotriva Ungariei. 10 ONG-uri îi cer lui Barroso să ia în considerare declanşarea procedurii de infringement împotriva României

UPDATE 13.25 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii nu au discutat cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând însă că "în funcţie de paşii care vor urma", democrat-liberalii îşi vor corela acţiunile cu cele ale şefului statului. Vasile Blaga: Parlamentarii PDL nu iau în considerare demisia în bloc, demisia e fugă de răspundere

UPDATE 13.23 Senatorul UDMR Marton Arpad a plecat din biroul ministrului Mircea Duşa, declarând că USL încă nu are documentul privind suspendarea şefului statului.

UPDATE 13.05  Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului, susţin surse oficiale. Până la ora transmiterii acestei ştiri, informaţia nu a fost confirmată oficial de Executiv. Guvernul a modificat Legea Curţii Constituţionale: judecătorii nu mai trebuie să-şi dea avizul pe hotărârile Parlamentului

UPDATE 13.00
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că "sunt foarte multe motive" pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că UDMR ia în calcul ca parlamentarii săi să fie prezenţi în sală la votul pentru suspendare şi să voteze.

UPDATE 12.50 Titus Corlăţean nu exclude declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ministrul Justiţiei afirmând la RFI că s-a ajuns la o situaţie în care instituţiile statului practic funcţionează cu greu. Corlăţean nu exclude declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu

UPDATE 12.45  Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate pentru ora 13.00, la Senat, urmând să fie depuse documentele pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 12.20 
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, că în jurul orei 13.30 USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Nicolăescu a adăugat că nu crede că va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla joi. Acesta a precizat că va fi invitat şi preşedintele ţării, pentru a-şi exprima punctele de vedere şi că vor fi respectate toate prevederile legale şi constituţionale. "În acest moment gruprurile parlamentare au adunat toate sesizările pe care noi le considerăm importante să le punem într-un document pe care să-l înaintăm preşedinţilor celor două Camere prin care să solicităm o şedinţă extraordinară a Camerelor reunite să-l suspendăm pe preşedintele României", a declarat Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

Nicolăescu a adăugat că, în funcţie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, Curtea Constituţională va fi sesizată pentru a da un aviz.

UPDATE 11.30 Guvernul nu va interveni în bătălia politică dintre Preşedinţie şi Parlament şi nici nu va adopta vreo ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale sau care să afecteze independenţa instituţională a Curţii, a declarat premierul Ponta în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ponta: Guvernul nu intervine în bătălia din Parlament şi nu va afecta independenţa CC

UPDATE 11.17 Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice. ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe şi a ignorat o decizie definitivă în cazurile Andon şi Pâslaru

UPDATE Parlamentarii USL au primit un SMS prin care li s-a cerut să nu plece din Bucureşti.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Societatea „Timişoara": „Îndemnăm pe toţi concetăţenii să participe la mitinguri"

Timişoara atacă: „PSD nu crede în egalitatea în faţa legii"! Aflaţi reacţia reprezentanţilor partidului!

În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

Conform articolului 95 din Constituţia României, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

Corlăţean nu exclude declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu

Vezi aici detalii despre cum poate fi suspendat şeful statului

Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Ponta, între Năstase şi Băsescu

Cine este personajul „Dottore", apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite