Cum poate fi suspendat şeful statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu susţine că nu este speriat de planurile USL
Traian Băsescu susţine că nu este speriat de planurile USL

Încercările USL de a schimba conducerile Parlamentului, Camerei Deputaţilor şi Avocatului Poporului fac parte din suita de acţiuni ce vizează suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, anunţa încă de luni că sesiunea extraordinară  vizează şi votarea cererii de suspendare a şefului statului. „Sesiunea extraordinară ar putea însemna inclusiv Băsescu mai e sau nu mai e preşedinte al României", spunea Antonescu.

Liderii USL au anunţat că, în prezent, mai au nevoie doar de trei voturi în Parlament pentru suspendarea preşedintelui. Social-liberalii trebuie să strângă cel puţin 229 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat.

Timişoara atacă: „PSD nu crede în egalitatea în faţa legii"! Aflaţi reacţia reprezentanţilor partidului!Numărul total de parlamentari este, în prezent, de 457, ceea ce înseamnă că majoritatea este de 229 de voturi. În total, USL are 226 de parlamentari şi mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea preşedintelui.


Două voturi pentru suspendare

Graba USL în ceea ce priveşte suspendarea şefului statului este întemeiată, deoarece mai mulţi senatori şi deputaţi au fost aleşi, la scrutinul local din 10 iunie, preşedinţi de consilii judeţene sau primari, ei urmând să renunţe la mandatul de parlamentar.

Numărul de parlamentari USL care vor pierde mandatul în urma alegerilor locale se ridică la 17. Ca urmare, numărul total de parlamentari va fi de 440, iar majoritatea va deveni 221. În noile condiţii, USL are 210 parlamentari, deci are nevoie de încă 11 voturi pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Pentru a obţine aceste 11 voturi, USL va fi nevoită să atragă de partea sa parlamentari de la UNPR, care nu s-au decis încă dacă vor vota suspendarea preşedintelui, UDMR, sau de la minorităţi.

Societatea „Timişoara": „Îndemnăm pe toţi concetăţenii să participe la mitinguri"

După evenimentele de ieri din plenul Parlamentului, USL a mai câştigat un vot. Senatorul PDL Viorel Calcan a anunţat că şi-a dat demisia din PDL şi că va activa în continuare în cadrul grupului PSD. În aceeaşi şedinţă, senatorul independent Ion Vasile a anunţat că va activa în continuare în grupul PSD.

Suspendat şi în 2007

Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale".

Legea actuală prevede că „demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum".

Traian Băsescu nu s-ar afla în faţa primei suspendări din funcţie. A mai fost suspendat în 2007 de „Coaliţia 322", dar a revenit în funcţie după ce referendumul pentru demiterea sa a fost invalidat. Pe perioada suspendării, locul său la Cotroceni a fost luat de Nicolae Văcăroiu, preşedintele de atunci al Senatului. 

Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

Cine este personajul „Dottore", apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite