Congresul PSD în declaraţii: "Vrem să aducem PSD în inimile oamenilor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliu PSD
Consiliu PSD

PSD modifică sâmbătă statutul partidului şi lansează un program de măsuri anti-criză în cadrul unui Congres extraordinar la Sala Palatului din Bucureşti.

Principalele declaraţi:

Teodor Meleşcanu: „Avem datoria să le redăm românilor speranţa. Vom prezenta şi vom sprijini o moţiune de cenzură. Le cer colegilor mei să voteze pentru România

Sorin Oprescu: „Stimate popor PSD, vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la Congres. PSD reprezintă un puternic electoral şi niciodată n-am să mă dezic de originile mele. Bagajul enorm de oameni de calitate şi de suflet se află în PSD. Politicul poate ajuta administraţia, dar se poate urca şi cu bocancii pe ea. Avem nevoie de profesionişti, de echidistanţă în ceea ce priveşte interesul comunităţii. Numai prin dialog putem depăşi vremurile grele prin care trecem. Forţa politică numită PSD poate impune o linie corectă pentru dezvoltarea ţării“

Dumitru Costin: „Congresul PSD are loc într-un moment negru al istoriei noastre. Avem obligaţia să ne unim pentru a recredibiliza instituţiile statului. Se poate ca oameni capabili să gestioneze interesul ţării, dar cabinetul Boc nu poate şi trebuie să plece“

Victor Ponta: „Îmi doresc să fiţi alături de mine în acest apel către români. PSD este singurul partid care a renăscut din propria cenuşă şi singurul partid de stânga din România. Am încercat şi am reuşit să îndreptăm toată forţa partidului spre adevăratul duşman al PSD şi al României: Traian Băsescu. Vrem să aducem PSD în inimile oamenilor. Lui Traian Băsescu nu îi este frică decât de PSD. De această dată, căderea lui Boc va fi una definitivă şi în folosul ţării. Vă propun ca acest Congres să consfinţească lupta contra puterii. Să vă aşteptaţi la atacuri murdare şi ticăloase, la cozi de topor, pe care Traian Băsescu le-a avut în partidul nostru. Încercăm să consfimţim PSD-ul un partid deschis, suntem un partid viu. Oricare din cei 22 de milioane de români ar fi un preşedinte mai bun ca Traian Băsescu. Avem datoria să venim cu soluţii de guvernare. Trebuie să reparăm relele care ne vor afecta pentru următoarele generaţii. Trebuie să-i învăţăm pe copii să înveţe, nu să chiulească, pentru a ajunge preşedinte. Atunci ne va fi cel mai greu. Nu vom aduce doar promisiuni şi idei măreţe, ci soluţii concrete. Avem mari provocări în faţă şi avem o singură şansă.Trebuie să ne luăm ţara înapoi de la Băsescu şi de la ai lui şi trebuie să ne luptăm cu ei. Dragi colegi, sper să vă ridicaţi la nivelul aşteptărilor oamenilor

Mircea Geoană: „Mai important este ce se va întâmpla de Ziua Armatei, adică posibilitatea începutului unei noi guvernări. Trebuie să devenim liderii nemulţumirii populare şi să ieşim în stradă

Adrian Năstase: „Este important să discutăm despre viziunea noastră despre guvernare şi să găsim împreună o formulă bună. Nu cred că cineva mai poate afirma că PSD nu este pregătit pentru guvernare. Din păcate, nu intrăm la guvernare săptămâna viitoare"

Ion Iliescu: „Dragi prieteni, suntem solidari cu profesoara care e în greva foamei şi o rugăm să înceteze protestul. Ne angajăm că noi, ca partid, preluăm problema dânsei. Îi rog pe delegaţii de la Olt şi Caracal să o viziteze. Spiritul de militant trebuie să rămână viu, treaz. Urmează noua generaţie, a celor de 40 de ani: Ponta şi ai lui. Ceea ce trăim astăzi se datorează unei guvernări incompetente, trăim momente grave. Trebuie să ne pregătim de o bătălie, să revenim la putere. Dacă vrem ca ţara să meargă bine, trebuie să terminăm cu practica clientelismului. Cu un guvern susţinut de PSD, alta era soarta ţării acum. Economia ţării merge într-un declin grav. Pledăm pentru revenirea la un sistem de impozitare progresivă"

Sorin Oprescu: „Marian Vanghelie este un fraier”

UPDATE 02.45 Discursul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a stârnit aplauze frenetice la Sala Palatului. Oprescu a zis că nu îşi va renega niciodată originea social-democrată.

Prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea să provoace certuri interne în partid, el fiind agreat de preşedintele PSD, Victor Ponta şi criticat de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

Corina Dragotescu: Pentru pesedişti, la fel ca pentru restul cetăţenilor din această ţară, trebuie să existe mereu o victimă a nereuşitelor lor. În cazul de faţă ea este identificată cu Mircea Geoană.

image

Ce cuprinde, pe scurt, ordinea de zi a Congresului de la ora 14.00:

1. PSD va anunţa moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Boc.

2. PSD va anunţa programul de guvernare "Romania corectă, Romania socială", un document care are 100 de măsuri pe care PSD ar vrea să le aplice în primul mandat de guvernare.

3. Congresul trebuie să aprobe creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18.

4. Se va dezbate propunerea privind alegerea preşedintelui partidului prin votul tuturor membrilor. Noul sistem de alegere a preşedintelui PSD se va aplica la alegerile care vor avea loc la următorul congres ordinar al partidului, programat pentru 2014.

5. O altă propunere care va fi discutată: în fiecare toamnă se va organiza un Consiliu Naţional al partidului, denumit Conferinţă Anuală, în care liderii social-democraţi vor prezenta raport de activitate ce vor fi supuse votului.

PSD "atacă" minorităţile pentru moţiunea de cenzură

În goana după cele 236 de voturi de care au nevoie pentru a dărâma Guvernul Boc, social-democraţii şi-au propus să "seducă" o parte din cei 18 deputaţi ai minorităţilor.

Surse din partid susţin că o primă discuţie între PSD şi minorităţi ar putea avea loc marţi, adică chiar a doua zi după depunerea moţiunii de cenzură. Potrivit aceloraşi surse unii reprezentanţi ai minorităţilor ar fi nemulţumiţi de atitudinea faţă de putere a liderului lor, Varujan Pambuccian, motiv pentru care s-ar putea dovedi sensibili la argumentele social-democraţilor.

CULISE Fostul lider al PSD, Mircea Geoană ar fi fost muştruluit în Comitetul Executiv Naţional (CEx) al social-democraţilor, pentru că ar fi atras atenţia asupra tendinţei existente în partid de „a se pune botniţe". Surse din PSD susţin că, în şedinţa forului de conducere al PSD desfăşurată vineri seara, lui Geoană i s-ar fi reproşat că a ajuns la presă scrisoarea critică la adresa conducerii PSD, scrisă de el. Geoană s-ar fi apărat spunând că documentul era pentru „consumul intern" al partidului şi că nu ştie cum a ajuns pe mâinile jurnaliştilor.

Pedepsit la tăcere, Mircea Geoană l-a acuzat pe Victor Ponta că e „tentat să dea liber la pusul botniţei în PSD“. Conflictul, apărut cu o zi înainte de Congresul de astăzi, ilustrează poziţia taberelor ce se vor înfrunta pentru a-şi spori influenţa în partid prin modificările pe care le-au propus la statut.  „Există percepţia, total greşită, că s-a ajuns prea departe cu democratizarea în partid, că e prea mult să ai alegeri interne în cadrul cărora fiecare membru să voteze pentru fiecare funcţie, a spus Geoană.

Cei 15 vicepreşedinţi ai PSD devin 18

Alegerea preşedintelui partidului prin votul tuturor membrilor precum şi sporirea cu trei a numărului vicepreşedinţilor reprezintă pricipalele modificări la Statut aprobate de Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Propunerile de modificare a Statutului aprobate de CexN urmează să fie validate la Congresul extraordinar de azi, care se va desfăşura la Sala Palatului. Noul sistem de alegere a preşedintelui PSD se va aplica la alegerile care vor avea loc la următorul congres ordinar al partidului, programat pentru 2014.

În ceea ce priveşte alegerea vicepreşedinţilor social-democraţi, opt dintre aceştia vor fi aleşi ca reprezentanţi ai regiunilor de dezvoltare, iar alţi şapte pe baza voturilor obţinute la congres. Pentru ceilalţi trei noi vicepreşedinţi se va renunţa la alegerea prin vot, ei vor ocupa această funcţie în calitate de preşedinţi ai primelor trei organizaţii judeţene cu cele mai bune rezultate la alegerile locale şi  parlamentare desfăşurate până la următorul congres.

Oprescu, la Congresul PSD. Motiv de îngrijorare pentru Vanghelie.

Invitatul cel mai aşteptat este însă primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care va ţine şi un discurs în faţa celor aproape 4.500 de participanţi. Potrivit unor surse din PSD, preşedintele formaţiunii, Victor Ponta, ar dori ca Oprescu să revină în partid. Planul lui Ponta nu este pe placul lui Marian Vanghelie, care îl vede pe Oprescu ca pe un posibil contracandidat la desemnarea din partea PSD pentru Primăria Capitalei.

Citeşte şi:

Adrian Năstase: „Guvernul dr. Ciomu, specializat în tăieri, trebuie să plece acasă“

Ponta îndeamnă la grevă generală în ziua moţiunii

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite