Geoană: Se dă liber la pusul botniţei în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedepsit la tăcere, Mircea Geoană l-a acuzat pe Victor Ponta că e „tentat să dea liber la pusul botniţei în PSD“. Conflictul, apărut cu o zi înainte de Congresul de astăzi, ilustrează poziţia taberelor ce se vor înfrunta pentru a-şi spori influenţa în partid prin modificările pe care le-au propus la statut. 

Mesajul lui Geoană

Mai citeşte şi:

Traian Băsescu cere urgentarea adoptării Legii pensilor. Geoană îi răspunde: Actul trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului

„Există percepţia, total greşită, că s-a ajuns prea departe cu democratizarea în partid, că e prea mult să ai alegeri interne în cadrul cărora fiecare membru să voteze pentru fiecare funcţie. Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în PSD, potrivit principiului că mai multă disciplină înseamnă mai puţină democraţie", acestea au fost criticile aduse ieri de Mircea Geoană, actualei conduceri a partidului. Fostul preşedinte al PSD a negat însă faptul că mesajul său ar fi făcut referire la decizia luată în vară de conducerea partidului, prin care i se interzicea să mai facă declaraţii despre PSD timp de şase luni.

Prin intermediul unui mesaj trimis pe e-mail membrilor PSD, Geoană le-a transmis colegilor de partid că obiectivul fundamental al PSD trebuie să fie coagularea unei majorităţi parlamentare transparente care să ducă la căderea actualului guvern, la alegeri anticipate şi obţinerea unui rezultat care să permită PSD să guverneze şi să dea premierul.„La fel de greşită este opinia că parlamentarii şi aleşii locali nu trebuie implicaţi mai mult în deciziile strategice din PSD. Dacă PSD va deveni un partid deschis şi îşi va reafirma identitatea ideologică, atunci va deveni alternativa. Va putea asigura guvernarea care i se cere", mai scrie Geoană.

Dragnea: „Cineva normal la cap nu spune asta"

Mesajul lui Geoană nu a scăpat însă netaxat de actualii susţinători ai lui Ponta. „Nu cred că cineva normal la cap poate să spună, acum, în PSD, că cineva are botniţă. Eu ştiu că toată lumea vorbeşte liber, a început să vorbească mai bine. Ce pot să constat e că, în ultima perioadă, PSD a devenit mai coerent. Faptul că vorbeşti mai coerent este bine pentru partid, pentru că cetăţenii reuşesc să te perceapă", a replicat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, fost susţinător al lui Geoană pe vremea când acesta conducea partidul.

Conflictul de ieri vine să confirme tensiunile existente în PSD, care vor fi şi mai evidente astăzi, în cadrul Congresului. Miza adunării PSD o reprezintă modificarea statutului şi obţinerea unei influenţe sporite în partid pentru susţinătorii lui Ponta, chiar dacă mandatul actualului lider nu va fi pus la bătaie. Statutul va fi revizuit pe baza amendamentelor venite de la toate organizaţiile partidului.

Propunerile au fost analizate şi triate la Biroul Permanent de luni al social-democraţilor, dar discuţiile au scos la iveală nemulţumiri şi divergenţe printre şefii PSD. Pe ­parcursul săptămânii, comisia special constituită s-a reunit de mai multe ori în încercarea de a armoniza toate punctele de vedere. Bătălia va fi cu atât mai dură cu cât multe dintre aceste propuneri, dacă vor fi validate la Congres, vor avea darul de a conferi şi mai multă putere în partid pentru cei trei „grei" ai PSD, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Adrian Năstase, dar şi pentru Marian Vanghelie.

Năstase, de exemplu, ar urma să primească drept de vot în Biroul Permanent Naţional. Dacă acest amendament va fi validat la Congres, atunci cuvântul său va cântări şi mai greu. Şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, ar putea beneficia de pe urma modificării statutului.

Vanghelie cere „tratament distinct"

Organizaţia PSD Teleorman, condusă chiar de Dragnea, a propus sporirea rolului şi prerogativelor secretarului general în ceea ce priveşte coordonarea activităţii curente de partid, dar şi a elaborării regulamentelor pentru toate structurile interne. În cazul departamentelor de specialitate, Dragnea s-ar putea „ciocni" însă cu Adrian Năstase, care le coordonează, stabilindu-le şi regulamentul propriu de funcţionare. Social-democraţii de la Teleorman mai vor înfiinţarea unui Departament de urmărire a carierei politice, care să fie condus tot de secretarul general, deşi există deja în partid un Departament de resurse umane.

„Tratament distinct" pentru organizaţia PSD Bucureşti. Aceasta este propunere liderului de la Bucureşti, Marian Vanghelie, de modificare a statutului. „Organizaţia noastră să fie recunoscută ca fiind mai mult decât o filială judeţeană", a cerut Vanghelie, fără a explica dacă această recunoaştere ar presupune acordarea mai multor funcţii în conducerea partidului.

Surse din partid spun că Victor Ponta ar fi adus în discuţie la modificarea statutului principiul limitării cumulului de funcţii, dar ar fi dat înapoi în faţa nemulţumirii exprimate de unii lideri din teritoriu. Aceştia n-ar fi fost de acord ca liderii partidului să aibă voie doar la o funcţie de conducere în PSD şi o funcţie administrativă, cum ar fi cea de primar sau de preşedinte de Consiliu Judeţean. Statutul PSD prevede în prezent posibilitatea deţinerii a două funcţii politice, iar majoritatea vicepreşedinţilor partidului sunt şi lideri de filiale.

Măsurile propuse de social-democraţi

Programul de guvernare pe care liderii PSD vor să-l lanseze azi public este intitulat „România corectă, România socială" şi cuprinde principalele măsuri pe care social-democraţii şi-au propus să le aplice în primul mandat de guvernare:

1 Anularea diminuării salariilor bugetarilor şi majorarea salariului minim

2 Reducerea TVA, reducerea taxelor şi impozitelor, neimpozitarea pensiilor mici, păstrarea pensiilor mari în cazul militarilor

3 Scăderea CAS şi scutirea de contribuţii pentru locurile de muncă nou-create

4 Îngheţarea preţului la energia furnizată populaţiei şi compensarea medicamentelor cu 90%.

Oprescu agită apele la PSD Bucureşti

Congresul PSD nu se va mai desfăşura de această dată la Romexpo, considerat printre social-democraţi fieful lui Marian Vanghelie, ci la Sala Palatului. La eveniment este aşteptat să ia parte şi primarul general, Sorin Oprescu, pe care Victor Ponta, potrivit unor surse social-democrate, l-ar vrea înapoi în partid. În eventualitatea în care Oprescu s-ar lăsa convins şi ar reveni în PSD, atunci, Ponta ar vedea maximizate şansele partidului de a obţine, cu o nouă candidatură a acestuia, încă un mandat la Primăria Capitalei.

Planul nu este deloc pe placul lui Marian Vanghelie, care vrea să se arunce el însuşi în competiţia electorală pentru Bucureşti. Cu doar două zile înainte de Congres, Vanghelie a lansat un atac dur împotriva lui Oprescu, pe care l-a acuzat de legături cu Elena Udrea şi cu oamenii de afaceri Bogdan Buzăianu şi Costel Bobic. Vicele PSD a afirmat că ­Oprescu are de gând să vândă RADET. Concluzia lui Vanghelie: Oprescu poate veni la Congresul PSD, dar cu o condiţie.

„Dacă vine, părerea mea este bună, dar numai dacă poate să se debaraseze de avionul particular al lui Buzăianu, dacă poate să se debaraseze de Buzăianu, de Bobic, de afacerile cu PDL şi dacă ne spune sincer, că eu îl cred, că nu are nicio legătură cu Buzăianu şi cu Udrea. Dacă va spune asta şi eu îl cred, atunci este binevenit, pentru că avem nevoie de toate forţele ca să scăpăm de Traian Băsescu", a spus Marian Vanghelie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite