Traian Băsescu cere urgentarea adoptării Legii pensilor. Geoană îi răspunde: Actul trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele român solicită adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în care explică faătul că România şi-a asumat această  condiţie prin semnarea Scrisorii de intenţie cu FMI.

UPDATE Geoană îi răspunde preşedintelui Băsescu: "Un act normativ de o asemenea importanţă trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului"

Geoană consideră că "un act normativ de o asemenea importanţă şi cu un impact social şi economic major afectează în mod direct mai bine de cinci milioane de români şi trebuie să beneficieze de toată atenţia Legislativului, în calitatea sa de organ reprezentantiv suprem al poporului român".

Preşedintele Senatului a subliniat că împărtaşeşte opinia şefului statului, potrivit căreia este necesar ca, în lege, vârsta de pensionare să fie redusă şi diferenţiată.

Geoană a menţionat că legea a intrat în procedura parlamentară accelerată.

Citiţi şi:

Vârsta de pensionare se negociază la Palatul Cotroceni

În scrisoare este solicitată "adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice" care reprezintă "o condiţionalitate pe care România şi-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional", dar şi"o necesitate pentru adoptarea, în termen legal, a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, citat de Mediafax.

În comunicat se precizează:

Având în vedere faptul că în data de 7 octombrie a.c., în temeiul art. 77 alineatul 2 din Constituţia României, am adresat Parlamentului solicitarea de a reanaliza oportunitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani, prin prezenta scrisoare vă solicit, ca în conformitate cu atribuţiile dumneavoastră legale, în calitate de Preşedinte al Senatului României, să aveţi în vedere dezbaterea şi aprobarea cât mai urgent posibil a acestei solicitări formulate.

Dezbaterea şi adoptarea, de către forul legislativ, a solicitării mele, ar însemna un pas important în îndeplinirea de către România a obligaţiilor asumate la nivel internaţional faţă de partenerii săi, a ţinut să precizeze Traian Băsescu.

Preşedintele a cerut, recent, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.

Cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite