FOTO Un nou protest spontan la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou protest la Finanţe
Un nou protest la Finanţe

Aproximativ 200 de angajaţi din Ministerul de Finanţe au declanşat marţi un nou protest spontan, după ce au primit informaţii că nu-şi vor primi stimulentele promise de ministrul Gheorghe Ialomiţianu.

ORA 19.34 "Am validat până acum listele pentru aproximativ 20 de direcţii generale din Ministerul Finanţelor, alte câteva din ANAF şi le aşteptăm pe cele din judeţe. Procedura este în derulare, oamenii au înţeles şi majoritatea au plecat spre case. La acest moment, pe holul ministerului mai sunt 15-20 de oameni care aşteaptă să fie validate listele pentru direcţiile pe care le conduc sau de care aparţin", a spus Liviu Toader. Acesta a fost contrazis de preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, care a zis la ieşirea din sediul Ministerului de Finanţe că "Mai sunt (angajaţi, n.r.) şi prin birouri ... ".

ORA 18.00 Funcţionarii din Ministerul de Finanţe refuză să plece acasă, deşi s-a încheiat programul de lucru. Totodată, ziariştilor le este interzis accesul în sediul ministerului, iar liderii sindicali ies afară pentru a da informaţii presei.

ORA 17.50 Unii angajaţi de la Finanţe au fost chemaţi de acasă de colegi care le-a spus de un nou protest. Celor veniţi de acasă nu li se dă voie să intre în minister.

ORA 17.50  Preşedintele SNFP a spus că "oamenii sunt nemulţumiţi de data de intrare a banilor", imediat după declaraţia acestuia o angajată a zis că "suntem nemulţumiţi de procentaj, nu de faptul că s-a intârziat"

Un nou protest la Finanţe

ORA 17.30 Ministrul Ialomiţianu semnează listele cu stimulente!

Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), spune că listele venite din teritoriu au fost supervizate de către comisia centrală şi sunt semnate acum de ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. „Nu sunt probleme, tocmai se semnează listele. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că stimulentele ajung mai târziu decât se aşteptau ei. Ei ar fi vrut ca luni să poată scoate banii de la bancomate".  Mai multe judeţe n-au trimis încă listele, aşa că operaţiunea va fi puţin întârziată, potrivit primvicepreşedintelui SNFP, Liviu Toader.

Un nou protest la Finanţe

ORA 17.20 Protestul de la Finanţe, provocat de zvonuri

ORA 16.53 Întrebat despre faptul că nu ar exista fonduri pentru acordarea acestor stimulente şi că doar 66% din angajaţi ar putea primi banii, ministrul Finanţelor a spus că "sunt structuri ale administraţiei fiscale ce nu au realizat fond de stimulente, mă refer şi la vamă şi la alte structuri. Aceia care nu au constituit fond de stimulente nu pot primi, înseamnă că nu au rezultate"

ORA 16.40 Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat la Parlament, că va merge să discute cu angajaţii nemulţumiţi ai ministerului. "Eu o să mă duc să discut să vedem care este problema, dacă sunt nemulţumiri vom reanaliza listele respective. Trebuie să respectăm criteriile de performanţă, aşa am convenit cu sindicatele. Dacă au fost respectate condiţiile de la negocieri şi unii colegi solicită stimulente, nu putem face nimic".

image

EXCLUSIV Potrivit unor oficiali din Ministerul Finanţelor Publice, conflictul s-a declanşat după ce directorul general adjunct al Direcţiei de Reglementare în Domeniul Activelor Statului, Elena Ianda, s-a dus cu listele de propuneri de stimulente pentru a fi aprobate de secretarul general al ministerului, Dragoş Ionuţ Bănescu. Acesta i-a transmis Elenei Ianda că trebuie să ia stimulente cel mult jumătate din lista propusă de aceasta, pentru că "nu au cum să fie toţi performanţi".

Vasile Marica (SedLex): "Nu e vorba de orgoliul cuiva ci e vorba de sărăcie, revolta angajaţilor i-a scos din nou pe holuri, oamenii sunt săraci nu au cu ce să-şi plătească băncile"

Vasile Marica

ORA 16.30 Oprescu (sindicalist): "Era normal să protesteze pentru că, cu toate că am avut un protocol, ministrul nu respectă semnătura. În condiţiile în care ministerul a propus să fie acordate stimulentele, iar acum nu semnează aceste liste pentru a putea fi trimise în teritoriu. E firesc ca oamenii să iasă în stradă pentru că au fost minţiţi. Azi trebuia deja să trimită banii spre oamenii".

ORA 16.26 Şeful ANAF, Sorin Blejnar: "Nu e niciun protest, nu sunt nici 10 oamenii, oamenii sunt la birouri, urmează să definitivăm în această seară listele privind performanţele angajaţilor". "La stimulentele pentru septembrie, termenul nu e scadent. Există o întârziere a lunii august, într-adevăr, dar în cursul acestei zile cel puţin o direcţie va primi banii", a adăugat Blejnar.

image

ORA 16.24 Marica: Blejnar a convocat toţi directorii.

ORA 16.20  Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că, de fapt, angajaţii se bucură pentru că s-a adoptat un amendament la OUG 1/201 şi că "nu se întâmplă absolut nimic" la Ministerul de Finanţe. Referitor la problema acordării stimulentelor pe lunile august şi septembrie, Blejnar a arătat că listele privind performanţele angajaţilor nu au fost încă definitivate pentru că nu au venit din teritoriu

Un nou protest la Finanţe

ORA 16.18 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 200, potrivit preşedintelui Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.

ORA 16.00 La sediul Ministerul de Finanţe se află în acest moment preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Potrivit sindicatelor funcţionarilor publici, 66% din angajaţii îşi vor vor primi stimulente, restul nu vor primi banii, contrar protocolului stabilit cu ministrul de Finanţe.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Istoricul conflictului de la Finanţe:

Miercurea trecută, la 13 octombrie, salariaţii de la Ministerul de Finanţe au protestat peste treizeci de ore. Motivul: eliminarea stimulentelor. Sindicaliştii şi ministrul Gheorghe Ialomiţianu au ajuns la un anumit acord, că funcţionarii îşi vor primi stimulentele, dar numai cei care au performat. Aşa că s-a format o comisie la Ministerul Finanţelor Publice, care elaborează modul de acordare a stimulentelor restante pentru angajaţii instituţiei.

Miniştrii marionetă şi stimulentele nesimţite de la Finanţe

Ialomiţianu: Unii directori s-au pus în fruntea listelor pentru stimulente, deşi nu au rezultate

Sebastian Oprecu: Stimulentele sunt stipulate şi în memorandumul semnat cu FMI

MIhai Tănăsescu: Problemele de la Finanţe sunt rezultatul unor acumulări din perioada trecută

Protestul de la Ministerul Finanţelor s-a încheiat/ Şeful ANAF: Va trebui să trecem la restructurări

FOTOREPORTAJ Ministrul de Finanţe asediat de proprii angajaţi

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

Criterii de performanţă: stimulente la toată lumea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite