Criterii de performanţă: stimulente la toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei 30.000 de angajaţi de la Ministerul Finanţelor Publice vor primi stimulente salariale pe august şi septembrie. Doar procentele vor fi diferite de la un judeţ la altul. Aplicarea criteriilor de performanţă în acordarea stimulentelor e doar o poveste.  În fapt, vor fi excluşi numai angajaţii care au avut abateri.

Principiul după care vor fi acordate stimulentele salariale angajaţilor din Ministerul Finanţelor va fi acela al solidarităţii. Nici vorbă despre acordarea stimulentelor pe criterii de performanţă, aşa cum ameninţa Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor. Proporţiile de acordare a stimulentelor vor fi însă diferite.

„Principiul solidarităţii"

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, susţine că în urma negocierilor cu ministrul Finanţelor, sistemul de acordare a stimulentelor pe august şi septembrie a rămas aproape neschimbat. „Singura noutate este că ele nu se mai repartizează exclusiv de către conducere, ci de o comisie în care intră şi sindicatele".

Citiţi şi:

5.661 lei, stimulentul mediu lunar la Ministerul Muncii, în anul 2009

UPDATE Gheorghe Ialomiţianu: Unii directori s-au pus în fruntea listelor pentru stimulente, deşi nu au rezultate

Prima deviere de la regula performanţei s-a produs atunci când s-au calculat coeficienţii pentru fiecare judeţ. Pentru cele cu rezultate foarte bune s-a obţinut un coeficient de aproape 1,4, adică vor primi stimulente în valoarea a 1,4 salarii de încadrare.

Aceste fonduri reprezintă banii atraşi suplimentar la bugetul de stat din zona infracţională şi cea contravenţională (rezultaţi din amenzi, penalizări etc.). Există însă şi judeţe care nu şi-au făcut planul şi au un fond de stimulente foarte mic. Acestea au obţinut coeficienţi de doar 0,3 şi atunci s-a stabilit, povesteşte Oprescu, creşterea la 0,42: „S-a mers pe principiul solidarităţii între judeţe".

„Stimulente cu caracter social"

În Botoşani, Tulcea şi Teleorman economia este slabă şi, în plus, august este lună de concedii, iar încasările la buget sunt mai mici, în general. De aceea s-a crescut puţin coeficientul lor". La nivel local, coeficienţii s-au aplicat pentru toţi angajaţii, dacă n-au fost în concediu şi n-au avut abateri. Astfel, vor încasa stimulente şi inspectorii de la Fisc, dar şi dactilografele, şoferii şi bufetierii.

Protocolul semnat la 16 octombrie de către toţi membrii Comisiei de Finanţe din care fac parte ministrul Ialomiţianu, şeful Fiscului, Sorin Blejnar, dar şi liderii de sindicat arată că, într-adevăr, toţi angajaţii vor primi stimulente, mai puţin categoriile exceptate, menţionate mai sus.  Stimulentele vor fi acordate în această săptămână.

Joi se încheie discuţiile pe Legea salarizării

La Ministerul Muncii negocierile cu sindicatele vor continua până joi, când se vor prezenta datele tehnice referitoare la Legea salarizării. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că noua grilă pleacă de la salariile diminuate cu 25%, nu de la cele existente la sfârşitul lui 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite