Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Sitea primeşte de două luni salariul minim pe economie
Carmen Sitea primeşte de două luni salariul minim pe economie

O parte dintre angajaţii de la Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din regiune au ajuns să-şi cheltuiască toată leafa într-o singură zi după reducerile salariale din ultima perioadă. În urma diminuării salariilor cu 25%, fără sporuri şi stimulente acordate pentru activitatea prestată, salariile funcţionarilor au ajuns în unele cazuri mai mici decât şomajul.

Carmen Sitea, de 33 de ani a primit şi luna aceasta 472 de lei şi a ajuns la limită. „Vreau să am din ce trăi. Frigiderul e gol, datorii sunt", a spus Carmen Sitea, numărător de bani la Direcţia Finanţelor Timiş. Salariul ei a fost redus la jumătate. „Plătesc curentul, cheltuielile la bloc şi din ce îmi rămâne cumpăr o pâine şi un lapte pentru copil", a spus femeia. Angajata are un băiat în clasa a doua şi un soţ care este în şomaj. „Am o rată la bancă pentru un credit de nevoi personale pe care l-am făcut acum patru ani. Acum îmi caut un al doilea job, după serviciu dar e foarte greu. O să trebuiască să găsesc ceva până la urmă, altă soluţie nu am", a spus Carmen Sitea.

Funcţionarii de la Finanţe au protestat pe holurile instituţiei

Nemulţumiţi de leafă

Dorin Micle, inspector principal la DGFP Bihor, a primit şi el, luni, un salariu de 477 lei, din care astăzi nu mai are niciun leu. În medie, salariul unui angajat fără funcţii de conducere din cadrul direcţiei Generale de Finanţe Publice Hunedoara se situează la valoarea de 650 de lei, după diminuarea veniturilor bugetarilor. Potrivit Mihaelei Mănăilă, purtător de cuvânt al instituţiei, cel mai mic salariu net al unui funcţionar din cadrul DGFP Hunedoara a ajuns la 450 de lei, iar cel mai la 1.250 de lei. Unii dintre funcţionarii prezenţi la protestul de joi s-au plâns că din anul 1999, când au intrat în serviciu, nu au beneficiat de nicio mărire de salariu.

UPDATE Instituţiile de stat din Timişoara sunt cuprinse rând pe rând de proteste. Funcţionarii blochează activitatea

Salarii mici

Liderul Sindicatului Finanţelor Publice Arad, Ioan Trifa susţine că la Arad, 65% din salariaţii din finanţe primesc salarii de 800 de lei şi că unii funcţionari sunt remuneraţi cu salarii de sub 500 de lei. Cel mai mic salariu înregistrat luna trecută în urma diminuărilor este de 400 de lei, în vreme ce la capătul opus se află salariul care trece puţin peste 1.400 de lei. „Salariul meu este de 573 de lei. De 3 luni nu mi-am plătit factura la curent. Ratele sunt 300 de lei pe lună, iar soțul nu lucrează. Cum mă pot descura cu acești bani?", spune Camelia Păun, de 41 de ani, care lucrează ca secretară la DGFP Caraş-Severin și are doi copii. Liderul de sindicat Dorin Micle a declarat că salariile nete din instituție sunt cuprinse între 420 și 1.310 lei.  Micle, inspector principal, a primit luni un salariu de 477 lei, din care astăzi nu mai are niciun leu.

Protest de jumătate de oră la Finanţe

image

Criză şi la nivel înalt

Cei cu funcţii de conducere suferă şi ei de pe urma reducerilor salariale. Doru Cozma, şeful Direcţiei de Finanţe din Caraş-Severin are acum un salariu de 1.500 de lei. Înainte de criza economică, acesta a avut venituri în valoare de circa 9.200 de lei pe lună. La Arad, cel mai mic salariu înregistrat luna trecută în urma diminuărilor este de 400 de lei, în vreme ce la capătul opus se află salariul care trece puţin peste 1.400 de lei. Lucrurile se schimbă radical, în cazul conducerii instituţiei din Hunedoara. Lucian Heiuş, directorul DGFP Hunedoara, a primit un venit anual de 113.443 de lei, obţinând salariul de aproximativ 10.000 de lei lunar înainte de criză. Acum salariul lui este de aproximativ 3.500 de lei lunar.

Apelează la soluţii de urgenţă

Unii dintre funcţionarii cu salariu minim pe economie caută un al doilea job ca să poată trăi. Cei care au în spate zeci de ani de experienţă se retrag. „Mă pensionez cu cinci ani înainte şi, culmea, chiar şi cu reducerea de pensionare anticipată aş primi puţin mai mult decât salariul de acum",a spus Aida Voştinaru, consilier în cadrul DGFP Timiş. (Daniel Guţă, Oana Bejenariu, Ana-Maria Loga, Georgiana Anghel)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite