Reacţii la declaraţia preşedintelui care i-a supărat pe ruşi: "Nu poate decât să toarne gaz pe foc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la justificarea atacului Germaniei naziste împotriva URSS, a indignat oficialii de la Moscova. În acest sens, a fost eliberat un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, în care declaraţiile preşedintelui român sunt aspru criticate.

Citiţi aici conţinutul comunicatului

Mai jos puteţi afla şi reacţiile stârnite de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Ministerul român de externe a refuzat să comenteze o declaraţie a ministerului rus de externe, privind afirmaţiile preşedintelui Băsescu.

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pentru adevarul.ro că Băsescu a închis orice canal de comunicare cu Rusia.

"Este o gafă monumentală, una dintre cele mai mari lovituri în relaţia României cu Rusia. Mai ales că această declaraţie nu era justificată în contextul actualelor declaraţii oficiale ale părţii române de resetare a relaţiilor cu Rusia şi de dezvoltare a unor noi raporturi pragmatice", a spus Meleşcanu.

"În istorie avem foarte multe probleme cu Rusia. Putem să o luăm de la Războiul de Independenţă încoace, de la cine vreţi voi, dar nu asta e ideea, nu asta e problema pe care politicienii trebuie să o rezolve, ci avem nevoie de o bază pragmatică de dialog. Repet, este o gafă monumentală, cu atât mai mult cu cât implicaţiile nu sunt doar pe termen scurt. Ele vor trece, dar Rusia are o memorie instituţională, dacă cineva îşi imaginează că declaraţii de acest soi vor fi uitate la Moscova, se înşeală amarnic. Ministrul de Externe Teodor Baconschi nu are ce face acum. Nu poţi ca instituţie să corectezi ceea ce a spus şeful statului. La nivelul MAE, lucrurile sunt închise", a adăugat el.

image

“Eu am avertizat în privinţa pericolului unor declaraţii. Mai multe o să spun într-o conferinţă de presă pe care o s-o organizez la începutul săptămânii viitoare”, a declarat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, aflat la o conferinţă la Budapesta.

image

Laurenţiu Constantiniu, doctor în istorie la Universitatea Bucureşti, specializat pe spaţiul sovietic, a declarat pentru adevarul.ro că nu ştie nici declaraţia preşedintelui Traian Băsescu şi nici nu a văzut reacţia diplomaţiei ruse, dar ceea ce poate să spună este că “evident, ruşilor nu le convine declaraţia, dar în general lor nu le convine politica lui Traian Băsescu. România a devenit foarte apropiată de NATO şi orice astfel de apropiere este percepută ca o ameninţare în Rusia”.

Potrivit lui Constantiniu, “declaraţia lui Traian Băsescu nu poate decât să toarne gaz pe foc” în actualele evoluţii strategice, precum instalararea scutului anti-rachetă american. “Basarabia, tezaurul şi al Doilea Război Mondial sunt subiecte foarte sensibile în Rusia, provoacă iritare acolo”, a mai spus acesta.

Viorel Badea:Ei acceptă tot ce a făcut regimul lor de atunci? Sunt de acord cu toate deportările, gulagurile, cu acţiunile de smulgere a oamenilor de lângă familiile lor?”, au fost întrebările retorice cu care preşedintele comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea (PDL) a replicat aprecierilor oficialilor ruşi. Democrat-liberalul a mai atras atenţia că sunt “unele uşi care devin dureroase atunci când sunt deschise”, dar chiar şi aşa trebuie să fie respectat adevărul istoric.

image

Rusia reacţionează dur la declaraţiile preşedintelui Băsescu. Crezi că România îşi permite să antagonizeze Rusia în acest moment?

Spune si tu

Citiţi şi:

Traian Băsescu, despre reacţia dură a ruşilor la declaraţiile sale: Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie

Meleşcanu despre declaraţia preşedintelui care i-a iritat pe ruşi: "Este o gafă monumentală"

MAE: Violenţa de limbaj din declaraţia oficialului rus este inacceptabilă

Istoricul Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Cristian Pârvulescu: "Băsescu dă dovadă de simpatie anormală față de un criminal de război!"

Traian Băsescu, în relaţii tensionate cu Moscova încă de la începutul primului mandat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite