Traian Băsescu, despre reacţia dură a ruşilor la declaraţiile sale: Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu a luat mai mult în râs nemulţumirea oficialilor ruşi cu privire la susţinerea pe care preşedintele a arătat-o cu privire la mareşalul Antonescu. Întrebat astăzi cum răspunde acuzaţiilor pe care purtatorul de cuvânt al ministerului de Externe rus i le aduce, Traian Băsescu a replicat:

Rusia reacţionează dur la afirmaţiile lui Traian Băsescu: Este o sfidare neruşinată care justifică agresiunea fascistă!

image

OPINIE George Rădulescu: Putin şi poporul rus...

"Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care prin Parlamentul României a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Mai mult decât atât, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov, deci nu văd unde-i supărarea iar Uniunea Sovietică (URSS)  nu mai există. Noi avem o relaţie acum cu Federaţia Rusă iar când discutăm despre Uniunea Sovietică discutăm despre ceva ce a fost.

Iar despre istoria noastră nu avem cum să nu discutăm. Am înţeles chiar înainte să intru în întâlnirea cu doamna preşedintă (a Elveţiei) că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat deja cum atacăm noi Federaţia Rusă. Era vorba de o realitate din istoria acestei ţări şi a relaţiei României cu Uniunea Sovietică. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea pactului. Dacă cineva are dureri de la vreo Antenă 3 cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică... o avea dureri. Eu nu am."

Reamintim:

Joi, 30 iunie, reprezentanţii ministerul rus de externe au declarat că sunt contrariaţi de declaraţia preşedintelui potrivit căreia şi el le-ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941.

Rusia este revoltată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, după ce acesta a menţionat că dacă „ar fi în locul mareşalului I. Antonescu în 1941, la fel ar trimite soldaţii români peste Prut“, pentru a participa la agresiunea hitleristă a Germaniei împotriva Uniunii Sovietice.

"Această declaraţie, cu atât mai mult cu cât a fost făcută în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor. Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată în documentul eliberat de purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe.

Citiţi şi:

Reacţii la declaraţia preşedintelui care i-a supărat pe ruşi: "Nu poate decât să toarne gaz pe foc"

Meleşcanu despre declaraţia preşedintelui care i-a iritat pe ruşi: "Este o gafă monumentală"

MAE: Violenţa de limbaj din declaraţia oficialului rus este inacceptabilă

Istoricul Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Cristian Pârvulescu: "Băsescu dă dovadă de simpatie anormală față de un criminal de război!"

Traian Băsescu, în relaţii tensionate cu Moscova încă de la începutul primului mandat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite