Traian Băsescu, în relaţii tensionate cu Moscova încă de la începutul primului mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul celor două mandate ale sale, preşedintele Traian Băsescu nu s-a sfiit să se arate în mai multe rânduri ostil Moscovei servind replici dure la adresa ruşilor cu diferite ocazii oficiale.

Şi deşi în mai multe rânduri nu a primit o reacţie de aceeaşi factură, ultima lui afirmaţie cu privire la aprobarea măsurii adoptate de Antonescu de a trimite soldaţii români peste Prut l-a determinat pe purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe rus să reacţioneze destul de dur calificând declaraţia preşedintelui drept o "sfidare neruşinată".

image

OPINIE George Rădulescu: Putin şi poporul rus...

Traian Băsescu a atacat de mai multe ori la nivel declarativ Rusia. Iată aici mai multe exemple:

Marţi, 30 noiembrie 2010 - Rusia are "o oarecare ostilitate" faţă de România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat marţi de "România Liberă", că Rusia are "o oarecare ostilitate" faţă de România, care vine din propria neîncredere şi care se manifestă "ori de câte ori are ocazia".

Întrebat când va deveni Rusia prietena României, şeful statului răspunde: "Oricând va respecta şi interesele României, adică pentru mine, de exemplu, şi acelaşi sentiment este şi la Moscova, funcţionează încă neîncrederea. Cred că nici la Moscova nu este mai multă încredere decât încrederea care este la Bucureşti faţă de Moscova".

4 decembrie 2009 - Rusia nu îşi mai poate face centre de influenţă în politica românească pentru că i le vom reteza

Presedintele Traian Basescu a spus, la 4 decembrie, ca "vremea Razboiului Rece a trecut" si ca Rusia "nu-si mai poate face centre de influenta" in politica romaneasca, avertizand ca, daca le va face, ele vor fi "retezate", ca reactie la o declaratie a ambasadorului rus la Bucuresti.

"
Am vazut astazi o declaratie nefericita a ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, ca a trecut vremea Razboiului Rece. Si eu ma vad nevoit, desi o voi face si oficial, sa-l atentionez ca a trecut vremea Razboiului Rece si ca nu-si mai pot face centre de influenta in politica romaneasca, sau daca si le vor face le vom reteza, da? Si presa rusa nu-i nevoie sa transfere campania din Romania si sa o redea pe larg la Moscova in favoarea candidatului Geoana", a declarat Traian Basescu la B1 tv.


31 martie 2008 - Oare de ce toate fostele state care au fost controlate de fostul URSS au alte opţiuni?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, că problema în abordările Federaţiei Ruse, legate de NATO, este că încă nu iese din logica Războiului rece. Potrivit preşedintelui, Rusia trebuie să iasă, în relaţia cu NATO, din logica războiului rece şi să intre în cea a parteneriatului. El a ţinut să sublinieze că tratatul de Varşovia nu mai există. Băsescu a spus că Rusia, la fel ca orice stat NATO, poate fi afectată de un atac cu rachete balistice şi că poate avea de câştigat în urma unei relaţii de parteneriat cu NATO.

El a mai spus că Rusia trebuie să renunţe la a privi NATO ca pe o ameninţare.

"Cine îşi poate imagina vreodată că NATO ar putea ataca Federaţia Rusă?", a spus Băsescu. El s-a mai întrebat, retoric, cui folosesc declaraţii precum cele potrivit cărora Rusia îşi va îndrepta rachetele spre Ucraina, în perspectiva apropierii acestui stat de NATO. Îmi mai pun o întrebare retorică. Oare de ce toate fostele state care au fost controlate de fostul URSS au alte opţiuni? E o întrebare retorică", a adăugat Băsescu.

15 septembrie 2005 - Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ati dat seama pana acum?

la o întîlnire cu diaspora românească din San Francisco, Traian Basescu a afirmat ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe „un lac rusesc”, pentru ca nu doreste internationalizarea problemelor din zona.  El a cerut democratiilor occidentale sa-si indrepte atentia asupra regiunii Marii Negre „pana nu e prea tarziu”, pentru a evita situatii similare cu ceea ce s-a intamplat in Balcanii de Vest. Cand a fost chestionat in legatura cu politica de „lac rusesc” a Moscovei, presedintele a raspuns: „Eu nu fac afirmatii de acum. Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ati dat seama pana acum?”.

Citiţi şi:

Rusia reacţionează dur la afirmaţiile lui Traian Băsescu: Este o sfidare neruşinată care justifică agresiunea fascistă!

Reacţii la declaraţia preşedintelui care i-a supărat pe ruşi: "Nu poate decât să toarne gaz pe foc"

Traian Băsescu, despre reacţia dură a ruşilor la declaraţiile sale: Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie

Meleşcanu despre declaraţia preşedintelui care i-a iritat pe ruşi: "Este o gafă monumentală"

MAE: Violenţa de limbaj din declaraţia oficialului rus este inacceptabilă

Istoricul Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Cristian Pârvulescu: "Băsescu dă dovadă de simpatie anormală față de un criminal de război!"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite