FOTO Reporterii "Adevărul", la kilometrul zero al catastrofei roşii UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii încearcă să mai salveze din agoniseala distrusă de otrava roşie
Localnicii încearcă să mai salveze din agoniseala distrusă de otrava roşie

Autorităţile luptă cu nămolul roşu care a acoperit două comune din Veszprem şi încearcă să minimizeze pagubele catastrofei ecologice. Autorităţile maghiare nu ştiu însă ce vor face cu hectarele infestate cu apă acidă. Sinistraţii nu vor să se întoarcă la casele pline cu mâl, fiind încă în stare de şoc.

UPDATE, SÂMBĂTĂ, ORA 10.00:

UPDATE, VINERI, ORA 11.20: Ameninţarea valului toxic este din ce în ce mai mare. Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă mâine la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei.

Cine profită de pe urma catastrofei din Ungaria? Sinistraţii se plâng de foame

Moartea roşie din Ungaria intră în Banat. În zona calamitată, problemele sinistraţilor continuă. Tot mai mulţi răniţi FOTO+VIDEO

Bănăţenii care beau apă din Dunăre sunt în pericol. Inspectorii de mediu spun că şi peştii pot muri

De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre. Fauna şi flora de la intrarea Dunării în ţară vor fi şi ele afectate de PH-ul ridicat al apei. „Afectaţi vor fi peştii din Dunăre. Păsările nu vor fi afectate pentru că este perioada de migrare.  În funcţie de măsurile luate de unguri, care au instalat filtre pe râurile lor, şi de diluţia mare, în mod normal nu ar trebui să fim afectaţi foarte tare", a spus Gabriela Lambrino, reprezentant regional al Direcţiei de Mediu.

Jurnaliştii Gerhald Ernst şi Remus Runcan, din echipa Adevărul de Seară Timişoara, sunt la faţa locului şi vă ţin la curent cu evoluţia situaţiei. Aceştia au discutat cu sinistraţii şi cu autorităţile pentru a face o radiografie cât mai exactă a situaţiei de după dezastrul chimic.

 
GERHALD ERNST                         REMUS RUNCAN

UPDATE, ORA 14.45:
UPDATE FOTOREPORTAJ Mâlul roşu ucide satele inundate cu sodă caustică în Ungaria VIDEO

image
image

În această după-amiază fiecare familie sinistrată urmează să primească din partea Guvernului Ungariei 100.000 de forinţi şi încă 100.000 de forinţi din partea fabricii unde s-a produs dezastrul, suma totală este de aproximativ 730 de euro pe familie. Oamenii sunt nemulţumiţi, spunând că banii nu le vor acoperi nici măcar zece la sută din cheltuieli. La trei zile de calamitate, sinistraţii încă nu ştiu dacă îşi vor petrece iarna în casele roşiatice, sub cerul liber sau în şcolile puse la dispoziţie de autorităţi. În urmă cu câteva ore, autorităţile au blocat accesul în Kolontar. Citeşte detalii!

Citeşte şi: Spania a suferit un dezastru ecologic similar acum 12 ani şi vrea să ajute Ungaria

UPDATE, ORA 09.15
EXCLUSIV ONLINE VIDEO Dezastrul din Ungaria a fost provocat de persoane necunoscute, a spus prim-ministrul Viktor Orban

ORA 8.00
  FOTO Contaminarea generată de deversarea toxică din Ungaria nu va atinge Dunărea, este de părere un reprezentant din cadrul companiei privind apele din acest sector.

Apa otrăvită a provocat o dramă în Ungaria. Două comune au stat sub mâlul plin de reziduuri toxice, iar pe sute de hectare nu vor mai fi plantate răsaduri zeci de ani.

Mai citeşte şi:

VIDEO-FOTO Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria. Presa avertizează că poate fi afectată întreaga Europă de Est

După două zile de la dezastru, pompierii şi militarii au reuşit să rezolve problema localnicilor izolaţi. Un pod rupt de viitură, care lega două părţi din aceeaşi comună, a fost refăcut. De ieri a început căutarea persoanelor dispărute. „În sfârşit avem semne bune. Viaţa nu o să mai fie ca înainte, dar măcar avem de la ce să pornim", a spus Karoly Tily, primarul din Kolontar.



„S-au şters la ochi cu apa toxică"

Captura ITN cu dezastrul din Ungaria

La spitalul orăşenesc din Ajka, lupta pentru salvarea victimelor continuă. Doctorul Ildiko Nyari a fost de gardă în după-amiaza zilei de luni, când iadul s-a dezlănţuit asupra vestului Ungariei.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

„Numărul victimelor a crescut de la trei la 100 în câteva zeci de minute. La început au venit cazurile uşoare, iar pe urmă cele critice. Am avut copii mici, gravide şi bătrâni. Cu toţii au stat ore bune în apă pentru că nu au ştiut la ce se expun. Mulţi s-au ales cu arsuri care au necesitat operaţii chirurgicale. Am avut pacienţi care s-au şters la ochi cu apa toxică. Fiecare caz a fost o luptă", a spus Ildiko Nyari, cea care conduce secţia de Terapie Intensivă a spitalului municipal.

Zonă compromisă

Apa toxică a venit înaltă de peste un metru Foto: Remus Runcan


Între timp, sute de militari muncesc fără oprire ca să înlăture pericolul „otrăvii roşii". Ei poartă măşti de protecţie şi muncesc în ture, astfel încât mâlul să fie scos din oraş. Chiar dacă autorităţile strâng pământ contaminat, încă nu s-a stabilit ce se va întâmpla cu el. Localnicii aşteaptă explicaţii şi soluţii.

„Se ştia de multă vreme cât de uşor poate fi inundată zona asta. Credeţi că a interesat pe cineva? Mai interesează pe cineva că în grădina mea m-am trezit cu mobila vecinilor, că economiile mele sunt într-un dulap plin de mâl sau că singurele haine pe care le mai am sunt cele de pe mine? Nu am nevoie de milă. Am nevoie de explicaţii", a spus Zoltan Martun.



Îi este frică de faptul că mâlul se va usca, va ajunge praf, iar apoi toată comuna va înghiţi toxinele. „Ar trebui să desfiinţeze atât Kolontar-ul, cât şi Devecser. Zona asta e compromisă. E în joc sănătatea noastră", a mai spus Martun.

Patru morţi

Localităţile Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely au fost inundate, luni după-amiaza, cu noroi roşu toxic, după ce un rezervor, aparţinând Companiei Ungare de Producţie şi Comerţ cu Aluminiu, a cedat. În acest accident au murit doi copii, o bătrână şi un bărbat, în vârstă de 35 de ani.

„România nu este în pericol"

Apa toxică a venit înaltă de peste un metru p Foto: Remus Runcan Ungaria: Imagini din satelit cu bazinul din care s-au scurs substanţe chimice toxice

Câinele Bruno a supravieţuit, stăpânii lui nu  Foto: Remus Runcan



Specialiştii în probleme de mediu avertizau că dezastrul ecologic din Ungaria ar putea afecta şi Europa de Est, dar echipele de intervenţie din zona calamitată anunţă oficial că „otrava roşie" este controlată.

„Prioritatea noastră zero este ca alte persoane să nu mai fie rănite. Să terminăm cu speculaţiile şi presupunerile", a spus Karoly Tily, primarul comunei Kolontar, şeful echipei de intervenţie din zonă. Biroul Naţional ungar de Investigaţii (NNI) a preluat de la poliţie ancheta în cazul rezervorului care a cedat, relatează MTI, citat de Mediafax.



Detectivi din cadrul NNI au demarat, deja, o inspecţie la faţa locului, alături de poliţişti de la nivelul judeţului Veszprem. În jurul rezervorului se construieşte un baraj înalt de şase metri, pentru a împiedica eventuale noi scurgeri. Construcţia a atins deja patru metri şi ar putea fi finalizată în această seară.

Echipele de intervenţie toarnă nitrat de calciu şi nitrat de magneziu în râul Marcal, situat în apropiere, pentru a împiedica reziduurile să ajungă în apele Dunării.

Substanţele se diluează

Câinele Bruno a supravieţuit, stăpânii lui nu  Foto: Remus Runcan Canalele trebuie curăţate pentru ca mâlul să fie dirijat spre marginea comunelor

Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely au fost inundate Foto: Epa



Autorităţile de la Bucureşti confirmă faptul că apele româneşti ale Dunării nu vor fi poluate.

„Din informaţiile pe care le avem, PH-ul apelor din râul Marcal a fost reglat. Adică au fost deversate substanţe neutralizante. Acolo a fost o apă bazică, adică o apă cu PH 13. Apa bazică ustură pielea, provoacă arsuri. Din această cauză au şi murit persoanele respective în Ungaria. Or, o apă normală are o valoare a PH-ului de 7-8. În plus, din câte ştim, colegii unguri au instituit baraje atât pe râul Marcal, cât şi pe Rába, pentru limitarea vitezei de curgere. Această măsură permite  depunerea metalelor grele pe teritoriul Ungariei. Eventualele metale grele care ar scăpa în Dunăre vor suferi o diluţie şi, prin urmare, nu există niciun pericol", a declarat David Csaba, directorul Administraţiei Naţionale „Apele Române".




"Am avut pacienţi care s-au şters la ochi cu apa toxică. Fiecare caz a fost o luptă."
Ildiko Nyari
medic

Riscuri, reguli şi decizii politice

Autorităţile încearcă să prevină alte îmbolnăviri şi arsuri în rândurile sinistraţilor. În plus, înainte de intrarea în zona calamitată, fiecare persoană este atent verificată. La ieşirea din zona calamitată au fost amenajate zone pentru curăţarea hainelor şi pantofilor, astfel încât substanţele toxice să nu ajungă în alte comunităţi.



VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate


Nămolul roşu are o componenta bazică. Conţine reziduuri de metale grele care, odată ajunse în stomac sau în căile respiratorii, pot otrăvi organismul. Din cauza componentei bazice, nămolul a cauzat arsuri de piele şi infecţii grave ale ochilor mai multor localnici.

(galerie foto)

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

În timp ce 31 de persoane s-au mutat la şcoala generală din Devecser, Guvernul maghiar a luat deja o decizie care a şi fost transmisă în teritoriu: până la prima ninsoare, toţi sinistraţii vor avea un acoperiş deasupra capului. Pentru că nimeni din Executiv nu a menţionat cum vor fi ridicate noile locuinţe, respectiv din ce fonduri, opoziţia a acuzat Guvernul că se foloseşte de drama oamenilor pentru a strânge capital electoral.

Kolontar, Devecser şi Somlovasarhely au fost inundate Foto: Epa Reziduurile chimice au inundat sute de case Catastrofă ecologică în Ungaria Ungaria
Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite