Cine profită de pe urma catastrofei din Ungaria? Sinistraţii se plâng de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul chimic din Ungaria
Dezastrul chimic din Ungaria

Micile afaceri din Kolontar şi Devecser au fost deschise, iar alimentele se vând la suprapreţ şi speculă. Cu 200.000 de forinţi în buzunare de la autorităţi, sinitraţii au ajuns să cumpere puţine produse alimentare gata preparate, pentru că nu au unde să depoziteze mâncarea, decât în mâlul toxic. Alţi sinistraţi se plâng că vor muri de foame.

Catastrofa din Ungaria nu pare să se mai termine. Cu toate că autorităţile muncesc 24 de ore din 24 ca situaţia să revină la normal, sinistraţii şi-au luat destinul în propriile mâini. Au primit 200.000 de forinţi despăgubiri, echivalentul a 750 de euro, şi s-au apucat de cumpărături. Mâncarea primită de la voluntari şi forţele de intervenţie nu îi mulţumeşte pe toţi, astfel că proprietarii micilor afaceri s-au apucat de speculă. De la pâine şi apă, până la rude de salam şi sucuri, preţurile din Kolontar şi Devecser s-au dublat sau chiar triplat.

O altă sursă de hrană pentru sinistraţi, dar şi pentru militari, sunt voluntarii care au venit cu sendvişuri, ceai, lapte şi cafea. Oamenii primesc pachete abia după ce trec de zonele de curăţare, unde trebuie să-şi spele salopetele şi mănuşile, astfel încât mâlul toxic să nu intre în contact cu mâncarea.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

Peisaj dezolant
Localităţile maghiare inundate de viitura toxică şi-au pierdut culorile. Peisajul de toamnă, cu frunze cromatice, cu bogăţie de fructe, s-a schimbat într-unul sumbru, sângeriu, apocaliptic. Oamenii se trezesc în fiecare zi cu un singur scop, dar nu acela de a-şi recupera agoniseala, ci cu grija de a nu atinge mâlul toxic.

Protecţie obligatorie
Copiii trebuie să poarte mască şi sunt ţinuţi în mare parte din timp la şcoală, unde învaţă şi se joacă, doar doar o să uite că acasă nu mai au calculator şi Internet, nici maşinuţele cu telecomandă, poate nici câinele cu care s-au jucat în ultimul weekend. Cei mari se tem să mai trăiască în Kolontar sau în zona localităţii Devecser care au fost inundate de viitura toxică.

Ce afaceri din zonă vor prospera

De câştigat au şi magazinele de construcţii, de unde sinistraţii îşi cumpără produse pentru refacerea caselor.

Ungaria: Imagini din satelit cu bazinul din care s-au scurs substanţe chimice toxice

Vestea că în weekend sinistraţii vor mai primi încă 200.000 de forinţi despăgubire i-a liniştit, însă la ora actuală informaţia nu a fost confirmată de autorităţi.

Canalele trebuie curăţate pentru ca mâlul să fie dirijat spre marginea comunelor

În Kolontar şi Devecser, localităţile lovite de viitura toxică, a reînceput şcoala şi se ţin slujbe religioase, totul pentru a mai lua gândul sinistraţilor de la tragedia prin care au trecut. Nu toţi sinistraţii participă la aceste programe întrucât nu au terminat de contabilizat pierderile şi de curăţat casa.



VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Catastrofă ecologică în Ungaria

Din sutele de sinistraţi, doar o mână de oameni au asigurări pe case, astfel că vor putea să îşi reconstruiască locuinţele de la zero sau să plece definitiv din zonă. "Eu nu mai vreau să stau aici. Mâlul o să se transforme în praf şi copiii se vor îmbolnăvi. Nu vreau să moară. Dacă reuşim să vindem cuiva casa pe bani puţini ar fi bine, dar eu oricum mă mut la copiii mei în Budapesta. Nu vreau să mai stau aici. Vreau să am o bătrâneţe frumoasă", a spus Laszlo Irene, de 45 de ani, unul dintre sinistraţi. Agoniseala de o viaţă a bărbatului e sub mâlul gros de 30 de centimetri.

(galerie foto)

Ungaria
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite