Moartea roşie din Ungaria intră în Banat. În zona calamitată, problemele sinistraţilor continuă. Tot mai mulţi răniţi FOTO+VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul chimic din Ungaria
Dezastrul chimic din Ungaria

Unda cu apă toxică este tot mai aproape de intrarea în România după ce substanţele periculoase au ajuns în Dunăre. Mai multe baraje din materiale care au rolul să neutralizeze efectele acide ale mâlului roşu au fost montate înainte ca apa să ajungă în Dunăre.

Conform autorităţilor maghiare, în funcţie de debitul Dunării, valul considerat cel mai toxic ar trebui să intre în România fie sâmbătă seara, fie luni după-amiază. Pentru a scădea cât mai mult nivelul de aciditate al apei au fost formate baraje din praf de ghips, astfel încât partea toxică să fie neutralizată.

VIDEO Moartea roşie radioactivă, care a inundat satele ungureşti, vine pe Dunăre

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Catastrofă ecologică în Ungaria

Locuitorii din zona Banatului, acolo unde Dunărea intră în ţară, ar putea să constate în Dunăre zone cu apă roşiatică. „Au fost realizate baraje pentru reţinerea metalelor grele pe râurile Marcal şi Raba şi noi credem că au avut efectul scontat. În momentul dezastrului, apa avea un PH de nivel 13 - provoca arsuri dacă pielea intra în contact cu ea pe perioadă lungă. Acum, ultimele sondaje arată că PH-ul apei în zona Dunăriii e în parametri normali. Noi continuăm să luptăm pentru scăderea acidităţii apei. Vecinii noştri români şi sârbi nu trebuie să îşi facă griji", a spus Gyory Bakos, reprezentant al Autorităţii pentru Managementul Dezastrelor din Ungaria.

(galerie foto)

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Ungaria

Alertă în Caraş-Severin
„Deocamdată, normele sunt în limitele normale. Abia duminică ar putea ajunge şi la noi o cantitate din substanţele din Ungaria, dar putem vorbi de o diluare a lor, având în vedere distanţa de 720 de kilometri şi debitul de 6.500 mc/s", spune Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa. Autorităţile cărăşene sunt în alertă, iar angajaţii SGAR monitorizează atent cursul apei şi recoltează probe martor de două ori pe zi. De sâmbătă, ei vor intensifica recoltarea de probe.


CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE

image

Viaţa după dezastru
În Kolontar şi Devecser, localităţile lovite de viitura toxică, a reînceput şcoala şi se ţin slujbe religioase, totul pentru a mai lua gândul sinistraţilor de la tragedia prin care au trecut. Nu toţi sinistraţii participă la aceste programe întrucât nu au terminat de contabilizat pierderile şi de curăţat casa. Laszlo Papp munceşte de trei zile în propria gospodărie şi nu pare să mai termine de curăţat mâlul sângeriu. „O să avem de muncit aici multe luni. Am ajuns în centrul atenţiei, dar nu ne dorim asta. Ne vrem vechile vieţi înapoi. Ne-am construit case solide ca să nu fie luate de ape, dar nu ne aşteptam la valul acesta toxic", spune Laszlo Papp.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP


Zonă militarizată
În Kolontar şi Devecser, cele două zona calamitate în urma deversărilor, militarii pot fi văzuţi la fiecare colţ de stradă. Zona a fost militarizată, iar cei 1.000 de soldaţi nu dorm, fiind activi 24 de ore din 24 până când situaţia va reveni la normal. Ei sunt cei care stabilesc şi acordă permis de trecere în zonă, ei sunt cei care scot mâlul roşu din case, reconstruiesc poduri, coordonează echipele de căutare ale persoanelor dispărute, respectiv au grijă ca echipele de poliţişti, pompieri şi voluntari să se sincronizeze.

Şi strugurii au fost acoperiţi de substanţa toxică

Aşteaptă despăgubiri pentru drama suferită

Sinistraţii au primit ieri despăgubiri de 200.000 de forinţi din partea Guvernului maghiar, respectiv al fabricii care a produs catastrofa. Există informaţii că vor mai primi încă 200.000 de euro şi în cursul acestui weekend, dar oamenii se aşteaptă la sume mai mari. Banii primiţi până acum sunt insuficienţi şi, în mare parte, au fost deja cheltuiţi pe alimente gata preparate. Din sutele de sinistraţi, doar o mână de oameni au asigurări pe case, astfel că vor putea să îşi reconstruiască locuinţele de la zero sau să plece definitiv din zonă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite