VIDEO-FOTO Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria. Presa avertizează că poate fi afectată întreaga Europă de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru oameni au decedat în urma inundaţiilor cu reziduuri
Patru oameni au decedat în urma inundaţiilor cu reziduuri

Guvernul de la Budapesta a decretat marţi starea de urgenţă în trei comitate din vestul Ungariei, după ce aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs luni dintr-un rezervor avariat, aparţinând fabricii de aluminiu Ajkai Timfoldgyar al concernului MAL Zrt, situat în localitatea Kolontar. Şase persoane sunt date dispărute, iar 120 au suferit răni şi au fost spitalizate, potrivit AP.

UPDATE Presa ungară: Reziduurile toxice pot ajunge în toată Europa de Est, inclusiv România. Ministerul român al Mediului: Nu există la această oră pericol de poluare

Apa Dunării este în pericol de a fi poluată după ce reziduurile toxice au ajuns în diverse râuri şi râuleţe, avertizează presa maghiară. În cazul în care oxidul de fier va ajunge în Dunăre, vor fi poluate Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina, potrivit Agerpres, care citează presa ungară.

Click aici pentru GALERIE FOTO.

Ministerul român al Mediului, pe de altă parte, dă asigurări că, la această oră, nu există pericol de poluare în Dunăre, pe teritoriul României.

"Conform estimărilor specialiştilor, în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României. Totodată, ministrul Laszlo Borbely a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei, aceştia confirmând că la această oră nu există pericol de poluare în Dunare, pe teritoriul Romanie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

UPDATE Scurgerile chimice vor ajunge în Bulgaria în 7 zile

Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

Agenţia Executivă pentru Explorarea şi Întreţinerea Dunării a făcut o primă evaluare privind posibila poluare a Dunării în partea bulgară, după defalcarea chimică din Ungaria. Potrivit agenţiei, scurgerile toxice vor ajunge în Bulgaria în cel puţin şapte zile, a anunţat biroul de presă al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, informează agenţia de ştiri Focus.

Poluarea va fi extrem de redusă la concentraţie minimă după ce deversarea trece prin centrala hidroelectrică de la Porţile de Fier, situată la aproximativ 10 kilometri de fluviu.

Ungaria

În comitatele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas a fost decretată stare de urgenţă, iar Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că a fost convocat Comitetul de Coordonare al Guvernului.

Potrivit unui bilanţ, în urma dezastrului ecologic au murit patru oameni, între care şi un copil în vârstă de trei luni. Toate cele patru victime sunt locuitori din Kolontar, unde se afla rezervorul, care conţinea reziduuri de la o fabrică de aluminiu din vecinătate, potrivit primarului localităţii, Karoly Tily.

Echipele de salvare caută, în continuare, patru persoane date dispărute, a declarat primarul.

Reziduurile chimice scurse din rezervorul avariat au inundat, luni după-amiază, 230 de case de pe 19 străzi, din localitatea Devecser. În mai multe zone din apropiere nivelul inundaţiilor cu aceste reziduuri, de culoare roşie, atingeau doi metri. 

Primarul din Devecser, Tamas Toldi, a declarat că poliţia asigură paza clădirilor evacuate. El a adăugat că aproximativ 40 de locuitori şi echipe de salvare sunt cazaţi temporar în şcoli din localitate.

Între 80 şi 90 de persoane au fost spitalizate cu arsuri chimice, a adăugat Toldi.

Alimentările cu gaze naturale, curent electric şi apă au fost întrerupte în majoritatea satelor din localitate, urmând să fie reluate marţi, înainte de prânz, a mai precizat primarul.

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite