UPDATE VIDEO Moartea roşie radioactivă, care a inundat satele ungureşti, vine pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele catastrofei din Ungaria
Efectele catastrofei din Ungaria

Localităţile maghiare Devecser şi Kolontar riscă să dispară de pe hartă, prim-ministrul Viktor Orban spune că se caută vinovaţii. Autorităţile nu s-au decis dacă zonele contaminate vor fi reconstruite sau abandonate, în timp ce sinistraţii aşteaptă speriaţi. Un reportaj exclusiv online realizat de echipa Adevărul de Seară Timişoara de la faţa locului.

UPDATE, VINERI, ORA 11.20: Ameninţarea valului toxic este din ce în ce mai mare. Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă mâine la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei.

De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre. Fauna şi flora de la intrarea Dunării în ţară vor fi şi ele afectate de PH-ul ridicat al apei. „Afectaţi vor fi peştii din Dunăre. Păsările nu vor fi afectate pentru că este perioada de migrare.  În funcţie de măsurile luate de unguri, care au instalat filtre pe râurile lor, şi de diluţia mare, în mod normal nu ar trebui să fim afectaţi foarte tare", a spus Gabriela Lambrino, reprezentant regional al Direcţiei de Mediu.  

UPDATE,17.00 Apa toxică vine în România

Unda de poluare rezultată în urma dezastrului ecologic din vestul Ungariei a ajuns astăzi în Dunăre, în amonte de Budapesta. Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române", David Csaba, a declarat pentru „Adevărul", că apele râului Raba s-au vărsat în Dunăre având un PH în limite normale, sub 9,0. Citeşte alte detalii!



ORA 14.45 Despăgubiri pentru sinistraţi

Şi strugurii au fost acoperiţi de substanţa toxică

În această după-amiază fiecare familie sinistrată urmează să primească din partea Guvernului Ungariei 100.000 de forinţi şi încă 100.000 de forinţi din partea fabricii unde s-a produs dezastrul, suma totală este de aproximativ 730 de euro pe familie.

Consideră sunt părea mici sumele

Oamenii sunt nemulţumiţi, spunând că banii nu le vor acoperi nici măcar zece la sută din cheltuieli. La trei zile de calamitate, sinistraţii încă nu ştiu dacă îşi vor petrece iarna în casele roşiatice, sub cerul liber sau în şcolile puse la dispoziţie de autorităţi. În urmă cu câteva ore, autorităţile au blocat accesul în Kolontar.



„Se aude că fabrica de aluminiu nu avea asigurare de dezastru"


Zoltan Martun, în vârstă de 65 de ani, este unul dintre cei mai avuţi oameni din Kolontar. A avut teren mult în preajma comunei, o casă frumoasă şi era invidiat  de vecini pentru animalele multe pe care le creştea şi pentru depozitul de vin. Astăzi, casa îi este plină de mâl. Nu poate intra decât în primul hol din casă întrucât celelalte camere sunt compromise. Avea economii frumoase în forinţi şi euro, însă apa i-a luat tot. Nici măcar animalele nu le-a găsit. E convins că sunt moarte pe câmp. La pivniţa cu vin nici nu se poate gândi, pentru că beciul plin cu apă.

Efectele catastrofei din Ungaria

Zoltan Martun şi un câine care a scăpat  Foto: Remus Runcan

Câinele Bruno a supravieţuit, stăpânii lui nu  Foto: Remus Runcan



„Asta nu e apă ce a intrat în casa mea sau a vecinilor. E comunism, că e roşie. La fel de comunişti sunt şi cei care nu vor să ne despăgubească. Se tot aude că fabrica de aluminiu e săracă şi nu are asigurare în caz de dezastre. Sincer vă spun că nici măcar nu ştiu dacă o să mai vreau să stau în Kolontar. Peste tot unde mă uit văd roşu. Apă şi mâl", a spus Zoltan Martun. Bărbatul are rude la Budapesta, dar a trăit o viaţă întreagă la sat şi nu ştie dacă se va obişnui cu oraşul.

EXCLUSIV ONLINE VIDEO Dezastrul din Ungaria a fost provocat de persoane necunoscute

La trei zile de la cea mai mare calamitate care a avut loc în Ungaria situaţia este disperată. Autorităţile continuă să lupte cu mâlul acid din case şi de pe străzi, însă nici vremea, şi nici localnicii nu sunt de partea lor. Un prim pas spre normalitate a fost făcut: circulaţia prin centrul comunelor Devecser şi Kolontar a fost deschisă, iar cel puţin în zona centrală şoseaua e curată.



Zidurile caselor au rămas doar puţin roşii, după ce au fost spălate de militari. De apă curentă încă nu poate fi vorba pentru că toate sursele au fost contaminate. Cine îndrăzneşte să bea apa din zonă riscă să se aleagă cu arsuri puternice şi nici măcar medicii nu ştiu dacă arsurile nu i-ar afecta toate organele interne


Dezastrul chimic din Ungaria Ungaria: Imagini cu dezastrul chimic din reportajele televiziunilor de stiri

Apa care arde pielea

„Apa cu substanţele toxice care a fost deversată are un ph foarte puternic, de 12-13. În contact cu pielea duce la arsuri ce necesită operaţii. Au fost cazuri de oameni care au stat trei-patru ore în picioarele goale în apa roşie şi am fost la un pas de amputarea picioarelor. Lumea trebuie să stea departe de zonă. Nu vreţi să ştiţi ce agonie este în sălile de terapie intensivă", a spus Ildiko Nyari, şefa Secţiei Terapie Intensivă a spitalului municipal din Ajka, cel mai apropiat spital de zona calamitată.

Marea problemă rămâne mâlul roşiatic de pe străzi şi din casele oamenilor. Forţa apei se vede pe casele care cu greu au rămas în picioare. Responsabili de eliberarea urmelor dezastrului sunt militarii, care poartă măşti de protecţie şi muncesc în ture, astfel încât 24 de ore din 24, mâlul să fie scos din oraş.

Munţi de mâl toxic

Chiar dacă autorităţile stâng pământ contaminat, încă nu s-a stabilit ce se va întâmpla cu el. Un alt pericol îl reprezintă animalele moarte din curţile inundate. Priorităţile autorităţilor pentru astăzi sunt găsirea dispăruţilor, repararea magistralei de gaz care a fost ruptă de valul de apă, respectiv curăţarea mâlului.



În total, calamitatea a costat până acum statul ungar aproximativ patru de milioane euro, iar fiecare zi în care mâlul rămâne pe stradă costă în plus statul. „Important este ca mâlul să nu se transforme în praf, atunci când toxicitatea lui ar creşte. Oricum, nu ştiu dacă lupta nu este în zadar. Pământurile ne-au fost distruse, iar apa ne-a ajuns în case. Aici în zonă se trăia din agricultură. Se trăia modest, dar răul de acum încolo începe", a spus Laszlo Irene.



Supravieţuire miraculoasă


Ieri, povestea lui Bruno, câinele care a supravieţuit trei zile în mlaştina formată între localităţile Devecser şi Kolontar a făcut înconjurul Europei, presa din Italia, Norvegia şi Germania prezentându-i povestea tristă. Proprietarii câinelui au murit, astfel că el a fost adoptat de un vecin.



De astăzi, în zona calamitată vor sosi şi utilaje care vor îndepărta 10-20 de centimetri din pământul de pe câmpuri, pentru a le reda în viitor agriculturii. În plus, noi forţe de intervenţie sunt aşteptate pentru lupta cu mâlul de pe străzi.



Primele imagini din satelit cu bazinul din care s-a scurs apa toxică

Ungaria: Imagini cu dezastrul chimic din reportajele televiziunilor de stiri

Fotografiile au fost realizate de sateliţii folosiţi pentru serviciul Google Earth şi arată dimensiunile impresionante ale bazinului din care s-au deversat substanţele toxice. Bazinul cel mai mare este cel care conţinea substanţa roşie periculoasă şi face parte dintr-un complex special în care mai sunt şi alte bazine.


Ungaria: Imagini din satelit cu bazinul din care s-au scurs substanţe chimice toxice

IERI: Ministrul Apărării din Ungaria: "Am informat Comisia Europeană şi aşteptăm ajutor!"

Ministrul Apărării din Ungaria Hende Csaba a declarat: „Sute de soldaţi lucrează în zonă, cu utilaje speciale. A fost mobilizată şi echipa chimică specială din cadrul Ministerului Apărării, care s-a deplasat în regiunea dezastrului cu laboratoare mobile. Au fost aruncate tone de soluţii care să neutralizeze efectul toxic al deversărilor. Nu ştim deocamdată ce pagube sunt, urmează să întocmim un raport în acest sens. Estimăm că este vorba despre pierderi de ordinul zecilor de milioane de dolari. Din câte ştiu, Ucraina este gata să ne acorde ajutor şi suntem dispuşi să-l primim de la oricine. Noi am anunţat şi Comisia Europeană, sperăm să primim ajutor material de acolo", a spus ministrul Apărării Naţionale din Ungaria pentru reporterii Adevărul de Seară Arad.



VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

O ştire a televiziunii britanice ITN (Independent Television News ) precizează că dezastrul ecologic are loc al aproximativ 100 de mile de capitala Ungariei. Reporterul susţine că s-au deversat un milion de metri cubi de substanţe chimice, echivalentul a 400 de bazine olimpice de înot. Substanţele deversate pot favoriza apariţia cancerui pulmonar, se mai menţionează în ştire, riscă să polueze Dunărea.




Echipa Adevărul de Seară Timişoara de la faţa locului


Jurnaliştii Gerhald Ernst şi Remus Runcan, din echipa Adevărul de Seară Timişoara, sunt la faţa locului şi vă ţin la curent cu evoluţia situaţiei. Aceştia au discutat cu sinistraţii şi cu autorităţile pentru a face o radiografie cât mai exactă a situaţiei de după dezastrul chimic.

 
GERHALD ERNST                         REMUS RUNCAN

Cinci ani de la dezastrul din Banat, când ungurii ne-au sărit primii în ajutor

Catastrofă ecologică în Ungaria Captura ITN cu dezastrul din Ungaria
image
image

În urmă cu cinci ani s-au produs cele mai grave inundaţii din istoria modernă a Banatului. Digul de apărare al râului Timiş s-a rupt şi apele s-au revărsat peste localităţile cuprinse între albiile râurilor Timiş şi Bega. Aproape 400 de case au fost distruse total şi mii de bănăţeni au trecut prin clipe de coşmar văzând localităţile lor îngropate sub un uriaş lac format în zona inundată. Echipele de protecţie civilă sin Ungaria au sărit primele în ajutprul bănăţenilor. Ungurii au venit imediat în Banat cu pompe foarte puternice, utilaje şi echipamente de protecţie civilă şi nu au mai părăsit zona până când nu s-au asigurat că toată apa a fost îndepărtată. Citiţi alte detalii!

Citiţi alte detalii despre inundaţiile din Banat

Inundaţia care a adus civilizaţia în casele foştilor sinistraţi din Banat

Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

VOCEA BANATULUI: Inundaţia şi civilizaţia

Citeşte alte detalii interesante despre dezastrul din Ungaria, astăzi, în

image

Află ce se petrece astăzi in Ungaria şi cum va afecta valul toxic România, mâine în

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite