REPORTAJ EXCLUSIV Apocalipsa roşie din Ungaria pune în pericol Dunărea. Imagini incredibile ale dezastrului chimic UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toată lumea trebuie să poarte măşti pentru că aerul poate fi toxic
Toată lumea trebuie să poarte măşti pentru că aerul poate fi toxic

Apocalipsa roşie a venit pentru unguri, pământul este însângerat. Cadavre de câini, pisici, păsări, porci sau vaci, acestea sunt primele imagini care „izbesc" ochiul trecătorului. Localităţile Devecser şi Kolontar stau încă ascunse sub mâlul toxic de culoarea sângelui. Moartea roşie cutreieră pe străzi.

UPDATE, VINERI, ORA 11.20: Ameninţarea valului toxic este din ce în ce mai mare. Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă mâine la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei.

De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre. Fauna şi flora de la intrarea Dunării în ţară vor fi şi ele afectate de PH-ul ridicat al apei. „Afectaţi vor fi peştii din Dunăre. Păsările nu vor fi afectate pentru că este perioada de migrare.  În funcţie de măsurile luate de unguri, care au instalat filtre pe râurile lor, şi de diluţia mare, în mod normal nu ar trebui să fim afectaţi foarte tare", a spus Gabriela Lambrino, reprezentant regional al Direcţiei de Mediu.  

UPDATE 18.40 Primele imagini din satelit cu bazinul din care s-a scurs apa toxică

Fotografiile au fost realizate de sateliţii folosiţi pentru serviciul Google Earth şi arată dimensiunile impresionante ale bazinului din care s-au deversat substanţele toxice. Bazinul cel mai mare este cel care conţinea substanţa roşie periculoasă şi face parte dintr-un complex special în care mai sunt şi alte bazine.


Ungaria: Imagini din satelit cu bazinul din care s-au scurs substanţe chimice toxice

16.00 Ministrul Apărării din Ungaria: "Am informat Comisia Europeană şi aşteptăm ajutor!"

Ministrul Apărării din Ungaria Hende Csaba a declarat: „Sute de soldaţi lucrează în zonă, cu utilaje speciale. A fost mobilizată şi echipa chimică specială din cadrul Ministerului Apărării, care s-a deplasat în regiunea dezastrului cu laboratoare mobile. Au fost aruncate tone de soluţii care să neutralizeze efectul toxic al deversărilor. Nu ştim deocamdată ce pagube sunt, urmează să întocmim un raport în acest sens. Estimăm că este vorba despre pierderi de ordinul zecilor de milioane de dolari. Din câte ştiu, Ucraina este gata să ne acorde ajutor şi suntem dispuşi să-l primim de la oricine. Noi am anunţat şi Comisia Europeană, sperăm să primim ajutor material de acolo", a spus ministrul Apărării Naţionale din Ungaria pentru reporterii Adevărul de Seară Arad.

15.30 Militarii caută şase persoane dispărute

Sinistraţii îşi văd munca de o viaţă ruinată, în timp ce militarii fac tot posibilul să găsească ultimele victime. Patru persoane au murit şi alte şase sunt în continuare date dispărute.


Lucrurile oamenilor sunt împrăştiate peste tot

Riscul poluării a noi terenuri din vecinătate nu a scăzut  astăzi, chiar dacă toată dimineaţa s-au luat măsuri de îndepărtare a mâlului toxic. Ploia a a încetat  şi militarii unguri continuă lupta cu substanţa roşie care a pus stăpânire pe cele două comune din vestul Ungariei.
În Devecser şi Kolontar semnele calamităţii nu au dispărut şi nu toţi dispăruţii au fost găsiţi. După opt ore de muncă asiduă, forţele angrenate în stăpânirea calamităţii au reuşit să refacă un pod ce despărţea Kolontar-ul în două.


ORA 15.10
Optimism în mijlocul dezastrului


În sfârşit avem semne bune. Viaţa nu o să mai fie ca înainte, dar măcar avem de la ce să pornim", a spus acum câteva minute Karoly Tily, primarul comunei Kolontar pentru reporterii Adevărul de Seară Timişoara. Prioritatea forţelor de intervenţie rămâne să îndepărteze mâlul toxic de pe străzi, iar poluarea apei de la fântâni se poate dovedi mortală. Mâine dimineaţă sunt aşteptate noi forţe de intervenţie în zonă din rândurile militarilor, pompierilor şi poliţiştilor.


Şi strugurii au fost acoperiţi de substanţa toxică

Organizaţiile non-guvernamentale au trimis numeroşi reprezentanţi în zonă. Cât despre sinistraţi, noaptea de miercuri spre joi va fi a treia pe care o petrec departe de casă, în şcoli, săli de sport sau mai trist, în spitale, cu arsuri pe corp provocate de apa toxică.

ORA  15.00  Ploile abundente favorizează răspândirea "rapidă şi pe suprafeţe mari" a noroiului roşu deversat în vestul Ungariei, a declarat directorul programului privind Dunărea al World Wildlife Fund, adăugând că acesta va ajunge "aproape inevitabil" în Dunăre, relatează Wall Street Journal în ediţia online.


VIDEO Imagini de la dezastrul din Ungaria


O planetă a nimănui dintr-un film cu scenariu apocaliptic. Aceasta este prima impresie care o dă zona afectată de substanţele toxice deversate în urma accidentului de luni seară din Ungaria. Devecser şi Kolontar, cele două aşezări maghiare poluate, sunt pur şi simplu înecate sub o moarte roşie. Aerul este foarte greu respirabil, iar singurii oameni de pe străzi sunt militarii şi pompierii aduşi pentru intervenţia de urgenţă.



VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Un fel de sfârşit al lumii

Canalele trebuie curăţate pentru ca mâlul să fie dirijat spre marginea comunelor Catastrofă ecologică în Ungaria

Zona din judeţul Veszprem atinsă de rezidurile toxice pare o imagine de coşmar, desprinsă dintr-un film hollywoodian. Patru oameni şi-au pierdut viaţa iar căutările pe urmele altor morţi continuă. Toată noaptea de marţi spre miercuri, militarii protejaţi de costume speciale şi măşti chimice au muncit la lumina reflectoarelor pentru a îndepărta din efectele dezastrului.



Soldaţii însoţesc vehicule militare care sunt încărcate din oră în oră cu apă. Echipele de intervenţie au sarcina să îndepărteze orice urmă de substanţă roşie de pe străzi, case şi terenuri agricole. Substanţa care a poluat zona este foarte periculoasă şi provoacă arsuri severe.

Pământul şi cerul, aceeaşi culoare

Reziduurile chimice au inundat sute de case

Deşi în miez de noapte tăcerea şi întunericul ascund dezastrul, la primele ore ale dimineţii apele roşii sau portocalii se retrag contopindu-se la orizont cu cerul înroşit din răsărit. Abia acum se vede cât de mare a fost valul de apă cu substanţe toxice care a inundat localităţile Devecser şi Kolontar.



Zidurile oficiul poştal din Devecser sunt însângerate până la o treime din înălţimea clădirii. „Spălăm trotuarul şi pereţii pentru a preveni orice alte incidente. Viaţa în comună trebuie să revină la normal", a spus Laszlo Petnehazi, unul dintre militarii care au intervenit noaptea trecută timp de opt ore.

„Numărul victimelor creşte"

Dezastru ecologic în Ungaria

Până astăzi dimineaţă nu s-a reuşit reluarea alimentării cu gaz metan, iar de apă curentă nici nu poate fi vorba. Toate sursele de apă de băut sunt contaminate. Aprovizionarea sinistraţilor şi a militarilor cu apă potabilă este pur şi simplu un coşmar. „S-au organizat centre de criză. Am avut grijă să evacuăm victimele, iar persoanele care nu au fost afectate primesc apă la sticlă şi alimente. Evenimentul nu trebuie tratat ca un simplu accident. Este o crimă. Numărul victimelor creşte şi cineva trebuie tras la răspundere", a spus Karoly Tily, primarul comunei Kolontar, cel care conduce grupul de criză.

(galerie foto)

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Promisiunile guvernului

Ungaria

Locuitorii au luat ce au apucat şi s-au mutat în clădirile şcolilor. În acest timp, Guvernul Ungariei a luat deja o decizie: până la prima ninsoare, toţi cei afectaţi de valul toxic vor avea un acoperiş deasupra capului. Oficialii grupului de criză mai au o mare problemă: mai multe animale au murit. Toate leşurile trebuie adunate pentru că riscul sanitar este uriaş. Autorităţile spun că vor incinera cadavrele de animale pe măsură ce reuşesc să le strângă.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Străzile de sub mâl

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

Dacă în timpul nopţii militarii au fost cei care au fost nevoiţi să facă faţă dezastrelor produse de apa roşie, de dimineaţă au apărut poliţişti, pompieri şi angajaţi ale unor firme de construcţii. Odată cu retragerea definitivă a apelor, a început bilanţul oficial al pagubelor. Multe dintre case trebuie consolidate pentru că furia apelor le-a şubrezit, în timp ce în altele, stratul gros de mâl depăşeşte 30 de centimetri. În multe dintre zone a fost interzis accesul localnicilor pentru grăbirea procesului de curăţare, dar oamenii au nevoie de veşti bune că vor fi despăgubiţi". O veste bună e reprezentată şi de fondurile sau alimentele strânse, dar cea mai mare nevoie înregistrată în partea de Vest a Ungariei e de ajutor în forţă fizică petru reconstrucţie.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Luni s-a produs dezastrul

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

Dezastrul toxic din vestul Ungariei s-a produs luni după-amiază, după ce aproximativ 700.000 de netri cubi de reziduri s-au scurs dintr-un rezervor al unei fabrici de aluminiu din judeţul Vesprem. Toţi cei care au intrat în contact cu substanţa periculoasă au avut de suferit. Patru localnici şi-au pierdut viata şi aproape 200 de persoane au suferit arsuri şi au ajuns în spitale. Autorităţile şi rudele nu ştiu nimic de alte şase persoane, care au fost declarate dispărute.

UPDATE Cum tratează presa străină subiectul

O ştire a televiziunii britanice ITN (Independent Television News ) precizează că dezastrul ecologic are loc al aproximativ 100 de mile de capitala Ungariei. Reporterul susţine că s-au deversat un milion de metri cubi de substanţe chimice, echivalentul a 400 de bazine olimpice de înot. Substanţele deversate pot provoca cancer pulmonar, se mai menţionează în ştire, riscă să polueze Dunărea.



Cinci ani de la dezastrul din Banat, când ungurii ne-au sărit primii în ajutor

Captura ITN cu dezastrul din Ungaria

În urmă cu cinci ani s-au produs cele mai grave inundaţii din istoria modernă a Banatului. Digul de apărare al râului Timiş s-a rupt şi apele s-au revărsat peste localităţile cuprinse între albiile râurilor Timiş şi Bega. Aproape 400 de case au fost distruse total şi mii de bănăţeni au trecut prin clipe de coşmar văzând localităţile lor îngropate sub un uriaş lac format în zona inundată. Echipele de protecţie civilă sin Ungaria au sărit primele în ajutprul bănăţenilor. Ungurii au venit imediat în Banat cu pompe foarte puternice, utilaje şi echipamente de protecţie civilă şi nu au mai părăsit zona până când nu s-au asigurat că toată apa a fost îndepărtată. Citiţi alte detalii!

Citiţi alte detalii despre inundaţiile din Banat

Inundaţia care a adus civilizaţia în casele foştilor sinistraţi din Banat

Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

VOCEA BANATULUI: Inundaţia şi civilizaţia

Citeşte alte detalii interesante despre dezastrul din Ungaria, astăzi, în

image

Află ce se petrece astăzi in Ungaria şi cum va afecta valul toxic România, mâine în

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite