UPDATE Primii 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa, arestaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

130 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa şi Naidăş au fost reţinuţi, urmând ca DNA Bucureşti să decidă pentru câţi dintre ei să propună arestarea preventivă. Angajaţii statului sunt acuzaţi că primeau mită şi că se transformaseră în adevăraţi traficanţi de ţigări, alcool şi cosmetice.

ORA 15.00  Primii 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa, arestaţi preventiv

ORA 14.00 Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

ORA 10.44 Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la punctele de graniţă din vestul ţării, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate. Printre cei reţinuţi sunt ofiţerii de poliţie de la PTF Moraviţa Cătălin Tănase - şef şef de tură şi Radu Feleac.

ORA 09.18 DNA a reţinut pentru 24 de ore un număr de 65 de persoane în cazul de corupţie de la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş. 170 de persoane dau acum declaraţii la DNA. Audierile nu s-au încheiat. Şapte vameşi sunt urmăriţi general.

La Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus formarea a opt complete de judecată, care să ia în discuţie propunerile de arestare preventivă.

ORA 09.00 Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Galerie foto de la descinderi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

CE A FOST MARŢI:

Când urmează vameşii de la Siret?

Botoşani: Traficanţii de ţigări au intrat în „şomaj tehnic”

Descinderea mascaţilor în vămile Moraviţa - Timiş şi Naidăş - Caraş Severin a dus la reţinerea mai multor zeci de angajaţi ai statului, care au fost duşi la audieri cu elicopterul, la Bucureşti.

Acţiunea a continuat în forţă şi în Timişoara, Reşiţa, Arad, comunele aflate la graniţa cu Serbia, dar şi în judeţele Argeş, Dolj, Olt, Maramureş şi Suceava, unde mascaţii şi procurorii au verificat locuinţele angajaţilor statului.

Traficul a fost blocat în cele două vămi aproape trei ore, iar anchetatorii au venit de la Bucureşti pentru a face descinderile, fără să-i implice în acţiune pe cei din Timiş. Poliţiştii de frontieră şi vameşii au fost filaţi timp de mai multe luni. Mita de la contrabandiştii de ţigări era strânsă într-o căciulă de blană, care era ţinută într-o gheretă.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

UPDATE Șeful de tură de la Vama Moravița este dat în urmărire generală

Şpagă şi amantlâcuri

Ofiţeri sub acoperire de la DGA i-au urmărit pas cu pas pe vameşii şi  poliţiştii de frontieră. Ei au fost filmaţi cu camere de supraveghere montate atât în gheretele unde avea loc controlul documentelor, în maşinile de serviciu, cât şi în mai multe încăperi ale poliţiştilor de frontieră.

Microfoanele au fost montate încă de anul trecut, din momentul în care sediul a fost recondiţionat  pentru a îndeplini cerinţele  Schengen. De altfel, aparatura de supraveghere a surprins nu numai fapte de corupţie, ci şi întâlniri amoroase. Doi dintre oamenii legii au fost întregistraţi în timp ce întreţineau relaţii sexuale în maşina de serviciu.

10.000 de euro în zilele bune

Şpăgile primite de la contrabandişti erau adunate într-o căciulă de blană, care era ţinută într-o gheretă. Poliţiştii de frontieră şi vameşii îşi goleau buzunarele o dată pe oră. „Cooperarea era perfectă între poliţişti şi vameşi. În funcţie de tură se colectau între 3.000 şi 5.000 de euro, dar în zilele cu adevărat bune, încasările ajungeau şi până la 10.000 de euro. Media era însă de 5.000 de euro.

Aproximativ 40-50 la sută din bani erau daţi mai sus, la şefi şi susţinători, iar restul erau împărţiţi între vameşi şi poliţiştii de frontieră care verificau maşinile", a spus unul dintre anchetatori. Barometrul şpăgii arată că pentru a trece cu un camion plin de ţigări netimbrate, vameşul şi poliţistul de frontieră primeau cel puţin 1.000 de euro.  Alţi colegi s-au transformat chiar ei în bişniţari şi „alimentau" pieţele din Timişoara cu ţigări, cafea şi alcool sârbesc. 

Poliţişti de frontieră din Timiş au bătut palma cu traficanţii de ţigări şi de persoane

Fiul primarului din oraşul arădean Crişineu Criş este audiat alături de alţi vameşi

Cea mai mare parte a banilor provenea din taxele pentru cărăuşii de ţigări de contrabandă şi de alcool din magazinele duty-free. Au fost cazuri în care maşini neînmatriculate şi persoane cu documente false au trecut graniţa, iar tarifele percepute de poliţişti şi vameşi erau cuprinse între 50 şi 300 de euro.

Poliţişti şocaţi

În timp ce colegii lor au fost „săltaţi" de mascaţi, poliţiştii de frontieră care nu au fost vizaţi de anchetă se arată şocaţi de acuzaţii şi de modul în care s-au petrecut lucrurile. Unii se îndoiesc de acuzaţiile procurorilor.

„Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat de acţiunile colegilor mei. Nu ştiam că se practică asemenea lucruri în punct, altfel s-ar fi luat măsuri dure. Îmi pare rău pentru ei", a spus Dănuţ Rovinar, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa. În rândurile poliţiştilor de frontieră din 1993, Dănuţ Rovinar este de mai multă vreme şeful punctului de trecere a frontierei de unde au fost ridicaţi cei zece poliţişti şi cei cinci vameşi.

În urmă cu o lună, Dănuţ Rovinar spunea că şpaga a dispărut din mediul de frontieră, mai ales că de la jumătatea anului trecut, cu importante fonduri europene, toate punctele de frontieră au fost modernizate şi securizate. „Fiecare metru pătrat este supravegheat, atât spaţiul destinat călătorilor şi celor aflaţi în tranzit, cât şi angajaţilor", spunea Dănuţ Rovinar.

Descinderi în şapte judeţe

Poliţiştii au făcut percheziţii şi în Timişoara, Reşiţa, Arad, comunele aflate la graniţa cu Serbia, dar şi în judeţele Argeş, Dolj, Olt, Maramureş şi Suceava. Procurorii au verificat locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră.

Contrabandişti de ţigări din zece judeţe, săltaţi de mascaţi

Mascaţii au descins în mai multe depozite ilegale de ţigări



Poliţiştii argeşeni, coordonaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, au demarat ieri-dimineaţă o acţiune amplă care a constat în 77 de percheziţii în zece judeţe şi în Capitală, în urma cărora 72 de persoane au fost învinuite în două dosare de cercetare penală pentru evaziune fiscală, contrabandă cu ţigări şi comercializare ilegală de ţigări.

Peste 750 de poliţişti, jandarmi şi ofiţeri din cadrul IGPR şi SRI au descins simultan în zeci de locuinţe, de unde au confiscat peste 6 milioane de ţigarete, 37.000 de euro, aproximativ 500.000 de lei, dar şi "pistoale cu şocuri electrice, arme albe precum şi arme de foc, girofaruri şi sirene (ce creau aparenţa de  autenticitate)", precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Paguba se ridică la aproximativ 700.000 de euro. Poliţiştii argeşeni au pornit de la contrabandiştii din Argeş şi au mers pe filieră, până la sursă, descoperind astfel că ţigările intrau în ţară prin vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Năidaş (Caraş-Severin), după care erau distribuite în Dolj, Olt, Giurgiu, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava (Vicov), Arad, Dâmboviţa, dar şi în Capitală, şi în Bucureşti. Patricia Rusu

Poliţiştii de Frontieră de la Siret au plâns în sala de judecată

image

Dintre cei 59 de poliţişti şi vameşi arestaţi, 29 au sub 35 de ani 



Magistraţii Curţii Supreme au confirmat ieri mandatele de arestare preventivă pentru 29 de zile, emise de Curtea de Apel Bucureşti, în cazul primului lot de 15 subofiţeri de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret acuzaţi de corupţie. Decizia este definitivă. Curtea Supremă va discuta astăzi recursul unui alt lot format din 15 arestaţi, printre care se află şi fostul şef al PTF-Siret, comisarul Anea Aurel.

Acuzat de 25 de şpăgi: „Nu este stilul meu de viaţă"

„Am ajuns în această situaţie din cauza greşelilor mele, precizez că acesta nu este stilul meu de viaţă", a încercat să impresioneze instanţa agentul-şef adjunct, Adrian Holcă. Din boxa arestaţilor, poliţistul a arătat că punerea în libertate nu va constitui un pericol social, întrucât din această lună el a fost mutat şi trebuia să lucreze la PTF - Vicşani.

Holcă a arătat că este nevinovat, dar când a fost întrebat despre cele 25 de înregistrări în care a fost filmat când lua mită nu a putut să ofere detalii. Agentului Elena Cozminiuc i-au dat lacrimile când a cerut clemenţă magistraţilor şi a vrut să fie cercetată în libertate.

„Am doi copii acasă, o fetiţă de un an şi patru luni. Am lucrat doar câteva ture la PTS-Siret, iar din 1 ianuarie eram detaşată la Frontiera Verde", a arătat aceasta. Şi agentul-şef adjunct Elena Cosiuc a încercat, fără succes, să înduplece instanţa să-i dea voie să fie cercetată în libertate, pentru a se îngriji de cei doi copii minori.

 „Nicio stare de regret"

Niciunul dintre cei 15 subofiţeri nu a recunoscut că a luat bani pentru a  facilita contrabanda la PTF-Siret. Toţi au arătat că au avut evaluări foarte bune la testul „Schengen", primind calificative „bine" şi „foarte bine", că au beneficiat de distincţii profesionale sau că au participat la acţiuni de securitate în alte ţări europene. Acest lucru a fost speculat de procurorul de şedinţă:

„Nu am sesizat nicio stare de regret pentru faptele comise, de conştientizare a riscului asumat". Anchetatorul a reamintit una dintre discuţiile poliţiştilor interceptată de SRI şi în care oamenii legii afirmau că e de ajuns să fii vameş un an şi apoi îţi poţi da demisia, întrucât îmbogăţirea din şpăgi este sigură.

Anchetatorul a mai atras atenţia asupra faptului că luarea de mită de la cei care treceau graniţa nu era o acţiune sporadică, fiind vorba de o activitate zilnică, bine coordonată, pe linie ierarhică.

„Sacrificarea pionilor"

image

Vasile Lincu, lider „Pro Lex“

Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" susţine că acţiunile în forţă ale autorităţilor împotriva corupţilor de la Siret, Stamora-Moraviţa, Năidaş reprezintă doar „sacrificarea pionilor". Potrivit sindicaliştilor, şpăgile din vămi sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat "cu destinaţie către persoane care finanţează partidul, prin excepţie, către persoane politice conform negocierii în cadrul partidului".

Pe „tabla de şah" a sistemului corupt din vămi, „pionii" sunt lucrătorii vamali, „caii" sunt colectorii, adică şefii de tură şi şefi de vamă, „nebunul" este coordonatorul sau liderul de sindicat, „tura" este şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), iar „regina" este partidul politic care decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF. Identitatea "regelui" este deocamdată cu semnul întrebării, arată comunicatul semnat de Vasile Lincu, preşedintele „Pro Lex". Pro Lex afirmă că, în timp, unele persoane au promovat, „ocupând mai multe roluri pe tabla de şah".

„Este exemplul lui Dorel Fronea. Cu puţin timp înainte ca procurorii anticorupţie să reţină mai mult de jumătate dintre vameşii de la Biroul Vamal Ploieşti, Fronea, care p-atunci era chiar şeful vămii de-acolo, a fost mutat la Direcţia Regională Vamală Bucureşti şi promovat în funcţia de director. Apoi a ajuns secretar general în Ministerul Justiţiei, iar acum e director adjunct la Serviciul Român de Supraveghere a Vămilor, unde a fost transferat la cerere", a declarat Vasile Lincu pentru "Adevărul". 

Acesta a adăugat că sumele colectate de „pioni", în fapt singurii arestaţi până în prezent, „reprezintă un procent foarte mic în comparaţie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluată în cifre".

Igaş: Unii lideri de sindicat ştiu ce se întâmplă

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, ieri, la bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), că unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţia din vămile române. "Am o rugăminte la liderii de sindicate: să se poziţioneze într-un anumit fel ca să ştim şi noi dacă sunt alături de noi sau se poziţionează cu acei oameni care săvârşesc fărădelegi", a spus Igaş.

Vameşiada văzută de la Bruxelles

Europarlamentarul olandez Van der Stoep, membru al unui partid eurosceptic, consideră că aderarea României la UE a fost o greşeală. „Este o ţară foarte coruptă şi aceste arestări nu fac altceva decât să confirme acest lucru. Dacă e nevoie de 64 de arestări şi o astfel de situaţie s-a perpetuat ani la rând, atunci nu ar trebui să fie nimeni surprins dacă nu sunt adeptul României în spaţiul Schengen," a adăugat  Van der Stoep.

Europarlamentarul portughez Simon Busuttil (PPE), membru al Comisiei parlamentare care va trebui să dea avizul pe aderarea la Schengen,  vede cazul Vama Siret drept un câştig pentru România. Iar socialista Birgit Sippel (Germania) priveşte situaţia „cu optimism". „Este doar o chestiune de timp până la aderarea României în Schengen. Ştim că Romania face toate eforturile necesare", a declarat Sippel. Ana-Maria Tolbaru

image

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite