Când urmează vameşii de la Siret?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 64 de învinuiți, doar 4 sunt lucrători vamali, deşi poliţiştii de frontieră spun că vameşii luau mită de trei ori mai mult decât ei. Fostul şef al Vămii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost schimbat din funcţie în ziua în care a făcut o captură importantă de ţigări.

Citiţi şi:

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

BREAKING NEWS Vama Naidăş, blocată de mascaţi: Cezar Bertea, șeful poliției de frontieră a fost dezarmat

Iaşi: O parte din poliţiştii şpăgari de la Siret şi-au recunoscut vina. Au povestit avocaţilor că erau ameninţaţi pentru a se conforma

UPDATE Poliţiştii şi vameşii corupţi de la Siret au ajuns la sediul DNA din Capitală

Au fost reținuți și câțiva polițiști de frontieră arădeni în urma descinderilor din vama Stamora Moravița

UPDATE Șeful de tură de la Vama Moravița este dat în urmărire generală

Conform referatului pentru propunerea de arestare, comisarul Aurel Anea (fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret) le-a explicat investigatorilor sub acoperire  că vameşii iau mită de trei ori mai mult decât poliţiştii. Un alt inculpat, şeful de tură Bogdan Constantin Rurac, a confirmat şi el poliţistului sub acoperire că, în privinţa mitei, „în PTF Siret raportul este de 3-1 pentru vameşi".

Cu toate acestea, din cei 64 de învinuiţi de la Siret, doar patru sunt vameşi. Singura explicaţie este aceea că Ministerul Administraţiei şi Internelor a reuşit să introducă investigatori sub acoperire printre poliţiştii de frontieră, dar vameşii, care aparţin de Ministerul Finanţelor, nu au putut fi monitorizaţi.

Înlocuit după o captură de ţigări

Fostul şef al Vămii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost înlocuit anul trecut în ziua în care sub coordonarea lui s-a realizat o captură de aproximativ 24.000 de pachete de ţigări.

După trei zile a fost mutat la peste 60 de kilometri de fostul loc de muncă, fiind numit în locul său Ovidiu Hurjui. „Nu ştiu de ce m-au pus şef pe 5 august iar pe 12 august m-au schimbat fără să greşesc cu ceva", a declarat Ioan Tudor.

Pentru că măsura a fost ilegală, liderul de sindicat s-a adresat justiţiei. Instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză, drept pentru care, la Biroul Vamal Siret au fost doi şefi până pe 4 februarie 2011. „Am fost doi şefi, eu teoretic şi celălalt cu puteri depline", a mai completat Ioan Tudor.

Se teme pentru siguranţa familiei

Fostul şef la Vama Siret evită să spună prea multe cu privire la cele întâmplate în 2010. Spune că se teme pentru siguranţa familiei lui. Mai ales că mulţi dintre colegii de serviciu îl cred pe el vinovat de cele întâmplate săptămâna trecută în Vama Siret când au fost arestaţi 64 de poliţişti de frontieră şi vameşi. Acesta spune că era în concediu în perioada în care s-au făcut percheziţiile.

„Nu vreau să mai dau declaraţii şi să le mai dau motive colegilor mei de serviciu", a spus liderul de sindicat. Acesta a menţionat că, de la sfârşitul săptămânii trecute, el nu mai este şef la Vama Siret, pentru că ordinul emis a fost valabil din 5 august 2010 până la începutul lunii februarie.

„Când mă voi întoarce din concediu probabil că voi intra pe vechiul meu post de inspector vamal superior", a mai completat acesta. În paralel cu Tudor, la conducerea Vămii Siret s-a aflat şi Ovidiu Hurjui. „În momentul de faţă sunt şef al Vămii Siret. Ordinul de numire în funcţie a fost emis în data de 12 august 2010 şi este valabil de a doua zi", s-a limitat să spună Hurjui. Şefii Direcţiei Regionale Vamale nu au putut explica concret cum de s-a ajuns în situaţia de la Vama Siret.

Şefii de la Bucureşti ştiau de nereguli

Faptele de corupţie de la nivelul Vămii Siret erau cunoscute şi tolerate la nivel central, potrivit lui Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex. „Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex a sesizat domnului Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, faptele de posibilă implicare în protejarea societăţilor comerciale suspectate de evaziune, precum şi în legătură cu favorizarea săvârşirii unor fapte ilegale la Biroul Vamal Siret", a precizat acesta.

Vasile Lincu susţine că traseul mitei la nivelul vămii are o schemă bine stabilită. „Lucrătorii vamali se ocupă cu acest mic trafic. Totul se poate face sub observaţia şefilor de tură care sunt puşi în funcţie prin numiri temporale. Funcţia de şef de tură nici nu este în organigamă. S-au acordat unor vameşi atribuţii de şefi de tură", a mai spus sindicalistul. În 2010, la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) era Sorin Blejnar, iar la vârful Ministerului Finanţelor Publice era Sebastian Vlădescu.

"Nu ştiu de ce m-au pus şef pe 5 august iar pe 12 august m-au schimbat fără să greşesc cu ceva."
Ioan Tudor
inspector vamal superior

Corupţie cu acordul tacit al şefului

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat arestarea a 15 dintre cei 55 de poliţişti şi patru vameşi de la Siret acuzaţi de corupţie prin faptul că luarea de mită se transformase într-un proces coordonat şi organizat ierarhic. Judecătorii arată că învinuiţii şi-au asumat riscul faptelor lor.

Cu atât mai agravant, susţin magistraţii, este că poliţiştii şi vameşii, prin faptele lor, generează un sentiment de insecuritate, care poate fi perceput de cetăţeni ca un act de complicitate cu instituţiile statului.

De asemenea, magistraţii au decis arestarea poliţiştilor şi a vameşilor, întrucât aceştia nu au mai ţinut cont de legi şi de reguli şi au achiesat la metoda îmbogăţirii frauduloase, peste noapte. Magistraţii au avut în vedere şi faptul că poliţiştii şi vameşii săvârşeau infracţiuni de corupţie cu acordul tacit al şefului lor, comisarul-şef Aurel Anea, căruia îi şi dădeau zilnic "partea".

Se declară nevinovaţi

Majoritatea poliţiştilor de frontieră acuzaţi de DNA de grave fapte de corupţie au cerut cercetarea în libertate, întrucât, susţin ei, nu ar fi avut atribuţii de control al maşinilor la vamă şi, ca atare, nu aveau cum să ia şpagă.

În ciuda dovezilor audio video, dar şi a probelor adunate de investigatorii sub acoperire din acest caz, cei arestaţi au negat acuzaţiile şi s-au declarat nevinovaţi. Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că "Lăsarea în libertate a inculpaţilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, prin crearea unui sentiment de temere şi insecuritate în rândul societăţii civile".

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite