Polițiștii de frontieră din Vama Naidăș au fost monitorizaţi timp de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea este una de amploare în această dimineaţă și în judeţul Timiş. Procurorii DNA, structura  centrală, însoţiţi de jandarmi din toată ţara, au descins în urmă cu câteva minute la Vama Naidăș.

UPDATE, ora 21.43

Adrian Brusture, unul dintre polițiștii de frontieră reținuți în această dimineață este în libertate. Apărătorii acestuia, Loredana Sabo și Adrian Zamfirescu spun că polițistul de frontieră a primit din partea magistraților măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Se pare că Adrian Brusture este deocamdată singura persoană asupra căreia a fost impusă o astfel de măsură.

UPDATE, ora 20.30

Octavian Ţunea, prefectul Judeţului Caraş-Severin, a declarat pentru Pro TV că, în timp ce se întorcea din Serbia, prin Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş, a sesizat nereguli majore şi a sesizat şefilor de la frontieră ceea ce fac agenţii vamali şi poliţiştii. Ţunea susţine că a fost asigurat că totul este sub control, lucrătorii vamali fiind monitoirizaţi de mai multă vreme. Prefectul a confirmat faptul că în birouri şi cabinele vameşilor au fost instalate camere video şi microfoane.

UPDATE, ora 19.45

Surse apropiate anchetei DGA-ului susţin că probele adunate împotriva poliţiştilor de frontieră din Vama Naidăş sunt de necontestat şi, mai mult decât atât, ar putea contura determina procurorul de caz să formuleze o nouă acuzaţie pe numele acestora, de constituire în grup infracţional organizat. Renovat în urmă cu aproape un an de zile în urmă, sediul Punctului de Frontieră Naidăş ar fi fost înţesat cu aparate video şi audio de înregistrat.

UPDATE ORA 14.00 Și al doilea elicopter a decolat din vamă
Și în al doilea elicopter au mai fost îmbarcate 7 persoane. Astfel că, numărul persoanelor săltate pentru audieri la vama Naidăș se ridică la 14.

VEZI AICI GALERIE FOTO

UPDATE ORA 12.00 Primul elicopter cu vameși a decolat
Primul elicopter cu vameșii și polițiștii acuzați de contrabandă și luare de mită a decolat din Vama Naidăș în urmă cu câteva momente. Doar 7 agenți, femei și bărbați, au fost conduși momentan în capitală în vederea audierilor de la sediul DNA. Se pare că, totuși, numărul persoanelor anchetate ar fi mai mic de 23, atât cât a fost vehiculat inițial. 

UPDATE ORA 11.30 Familiile vameșilor, prezente la Naidăș
Familiile vameșilor și polițiștilor de frontieră s-au prezentat în vamă, ca să susțină persoanele audiate. Membrii familiilor au venit cu plase de mâncare și de haine, astfel încât cei care vor fi audiați să aibă la ei tot ce le trebuie. Aceștia susțin că nu cunosc motivul pentru care vameșii au fost reținuți.

UPDATE ORA 10.20 Avocaţii pleacă spre Bucureşti
Avocatul Cosmin Bolosin îl apără pe inspectorul Valentin Ionică Bărăgan, șeful punctului de trecere a frontierei Naidăș. “Din câte am înțeles este vorba despre luare de mită și contrabandă de țigări. Mi-am luat deja bilet de avion și mă pregătesc să merg la București, mai ales că apă și un polițist de frontieră de la Stamora Oravița”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin. De asemena şi avocatul Loredana Sabo se numără printre avocaţii contactaţi de persoanele reţinute şi se îndreaptă şi ea spre Bucureşti.

UPDATE ORA 10.15 Şedinţă la Regionala Timişoara
În acest moment resprezentanţii Direcţiei Regionale Vamală Timiş au convocat de urgenţă o şedinţă.

UPDATE ORA 10.00 Audierile continuă în vamă
Angajații din tura de dimineață au intrat deja în vama Naidăș. Dintr-un moment în altul se așteaptă ca vameșii de noapte să fie urcați în elicoptere și duși la audieri.

UPDATE ORA 09.13 Vameși și frontieriști reținuți
În momentul de faţă 23 de angajaţi ai Punctului de Frontieră Naidăş, dar şi de la Poliţia de Frontieră au fost reţinute. Gestul de dezarmare al şefului Poliţiei de Frontieră este unul confrom procedurii în astfel de situaţii.

UPDATE ORA 09.00 Șeful Poliției de Frontieră, Cezar Bertea a fost dezarmat
Vameșii și polițitii de frontieră de la Naidăș sunt împărțiți în două grupe: cei care urmau să intre în tură, care sunt bine păziți în fața sediului, și un al doilea grup care se află în vamă, unde angajații sunt achetați. Surse apropiate anchetei susțin că șeful Poliției de Frontieră Caraș-Severin, Cezar Bertea, dar și alți câțiva membri din conducere au rămas fără arme. Două elicoptere se așteaptă la Poliția Frontieră, ca să ridice persoanele reținute. Acestea vor fi duse la sediul central al DGA pentru ample audieri.

UPDATE ORA 08.00 Ofițeri sub acorerire i-au filat pe polițiști și vameși câteva luni
Ofiţeri sub acoperire de la DGA i-au urmărit pas cu pas pe vameşii şi  poliţiştii de frontieră din Moraviaţa şi Naidăş, care au fost filmaţi cu camere de supraveghere montate în gheretele unde avea loc controlul documentelor, cât şi în mai multe încăperi ale poliţiştilor de frontieră din sediul punctului de frontieră. Aparatura de supraveghere a fost montată încă de anul trecut, din momentul în care sediul a fost recondiţionat de muncitori pentru spaţiul Schengen.  

UPDATE ORA 07.45 Informații despre corupția din vamă au fost furnizate inclusiv de membrii rețelei Halas, dar și de alți contrabandiști reținuți în ultimul an.

UPDATE ORA 07.30 Șeful Vamei Naidăș este vizat

Surse apropiate anchetei susțin că vizat ar fi chiar șeful Punctului de Frontieră Naidăș. Se pare că deja, ar fi fost emise mai multe mandate de aducere pe numele unor polițiști de frontieră și lucrători vamali. După adunarea probelor din Vama Naidăș, vor avea loc mai multe descinderi în orașele Oravița și Moldova-Nouă la domiciliile celor vizați. Aceștia vor fi conduși, cel mai probabil, la sediul DNA din Timișoara.

Mai citiţi:

Vameşii şi poliţiştii săltaţi la Siret strângeau mita cu găleata. Şpaga era împărţită de superiori (UPDATE)

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari " (UPDATE)

UPDATE ORA 07.20 Traficul în vamă este paralizat

Oficialii de la Poliția de Frontieră din Caraș-Severin nu comentează descinderile. "Nu vă putem spune nimic mai mult decât ceea ce știți. Acțiunea nu este a noastră", a declarat Iasmina Maghiar, purtătorul de cuvânt al frontieriștilor cărășeni.

UPDATE ORA 06.30 Descinderi ample

De ambele părţi ale frontierei controlul vamal este oprit. Procurorii caută mai multe documente, inclusiv în casele procurorilor. Potrivit realitatea.net, poliţiştii de frontieră şi vameşii au fost supravegheaţi în ultimele şase luni.

Surse neoficiale susţin că la acţiune participă 20 de procurori, iar desinderile au loc atât în Naidăș, cât şi în Oravița și Moldova-Nouă. Traficul spre Serbia este practic blocat de echipaje ale Poliţiei.

Acţiunea din această dimineaţă este copia celei de la Siret, unde au fost arestate 59 de persoane, vameşi şi poliţişti de frontieră, acuzaţi de corupţie.

Revenim cu amănunte !

O echipă Adevărul de Seară se află la fața locului. Vă ținem la curent cu toate detaliile, în cel mai scurt timp. Rămâi cu Adevărul de Seară Reșița !

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite