Vameşii şi poliţiştii săltaţi la Siret strângeau mita cu găleata. Şpaga era împărţită de superiori (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspecţii din cazul Siret împărţeau şpaga piramidal. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, banii erau strânşi de agenţi şi daţi şefului de tură. Apoi sumele ajungeau la superiori,care hotărau cum se împart.

Ora 15.37 Anchetatorii susţin că agenţii ştiau care este tariful standard pentru cei care tranzitau Vama Siret. Însă uneori pe lângă bani mai luau şi alte bunuri. De exemplu în propunerea de arestare preventivă se precizează că Toader Ilieş a luat prăjituri, iar Sorin Doru Strugar a cerut pentru colega lui, Ramona Costiuc, o sticlă de votcă.

Citiţi şi:

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

Banii erau colectaţi periodic de anumiţi poliţişti de frontieră, în special pentru a evita un control inopinat. Apoi, erau ascunşi în diferite locaţii până la ieşirea din tură. De obicei era preferat de poliţişti mobilierul din laboratorul criminalistic. Înainte de terminarea turei anumiţi poliţişti aranjau banii pe cupiură de 10, 50, 100 de lei sau valută, iar apoi îi împărţeau. "De exemplu, un poliţist care a lucrat în tura respectivă la tonetă primeşte între 1.000 ş 2.000 de lei. Partea din mită încasată de fiecare diferă în raport de contribuţia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discută cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tură sau alta, după spusele sale, 2-3 milioane - "mizilic". Nu uită însă să adauge, cu privire la riscul celor din tonete: "dacă îţi dă unul 100, 200 de mii şi îţi tremură curul (...) nu ştii dacă să o iei sau nu", se precizează în propunerea de arestare preventivă.

Ramona Costiuc Foto: Facebook

image

Ora 15.31 Procurorii DNA susţi în propunerea de arestare preventivă că ofiţerul Cristian Teodor Nicolovici l-a şcolit pe investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda. Poliţistul de frontieră i-ar fi spus lui Preda "«Tu când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii, .... acela, pac, aha, aha...»". Investigatorul sub acoperire este învăţat să "se uite la data eliberării paşaportului, la regiunea ţării din care provine terţul, care oferă mită, astfel încât atunci când pune mâna pe bani să ştie pentru ce o face".

Cristian Nicolovici Foto: Facebook

image

Ora 12.00 Poliţiştii de frontieră cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie sunt:Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Catalin Dumitru Zebrenciuc, Florin Sticleţ, Adrian Holca, Dorin Constantin Andrişan, Daniel Grigoraş, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barbă, Manuel Eugen Costache, Radu Lucanu, Dănuţ Dumitru Neagu, Vasile Adrian Balici, Ionuţ Adrian Grosu, Daniela Căpăţână, George Jacotă, George Slevoacă, Cristinel Ţiprigan, Constantin Traian Hai, Gheorghe Constantin Lavric, Ionel Marinel Gîză, Alexandru Lucain Posmagiu, Adrian Petru Mudrac, Gheorghe Neamţu, Fănel Florin Rădăcină, Rodica Nichifiriuc, Romis Vasile Lucheanu, Gheorghe Alin Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Georgică Pomohaci, Bogdan Constantin Rurac, Doru Sorin Strugar, Sorin Sumănariu, Vasile Secrier, Virgil Jităriuc, Viorel Ruşte, Ramona Costiuc, Toader Ilieş, Cristina Filipoaia, Florin Constantin Lupu, Florin Constantin Matei, Lucian Ştefan Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Elena Cosic, Elena Anca Agapi, Mihai Doru Tocilă, Elena Cozminiuc, Ioana Valentina Sauciuc, George Bogdan Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Teodor Nicolovici.

Fănel Florin Rădăcină este preşedintele sindicatului poliţişilor de frontieră din cadrul IJPF Suceava.

Ora 11.44 Anchetatorii susţin că o persoană care dorea să intre în ţară cu 30 de cartuşe cu ţigări oferea lucrătorului vamal 150 de lei mită şi poliţistului de frontieră 50 de lei. "Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane", precizează anchetatorii.

Ora 11.34 Potrivit procurorilor, în septembrie 2010-ianuarie 2011 cei 54 de poliţişti de frontieră au pretins, primit sau acceptat diferite sume de bani sau bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. "Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă", se precizează într-un comunicat DNA.

image

În decembrie 2010-ianuarie 2011 comisarul şef Aurel Anea, fostul şef la PTF Siret a acceptat direct şi indirect diferite sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Alexandru Luchian Posmangiu,  Fănel Florin Rădăcină, Sorin Doru Strugar şi Romis Luchian. Aceştia i-ar fi dat şpaga fostului şef pentru a trece cu vederea faptele subordonaţilor.

Alexandru Posmangiu Foto: Facebook

image

"În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale", se precizează într-un comunicat DNA.

Ora 11.24 Procurorii DNA cercetează 59 de vameşi şi poliţişti de frontieră  pentru dare de mită în formă continuată,luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat. Printre suspecţii de fapte de corupţie se numără şi comisarul şef Aurel Anea, fostul şef al PTF Siret şi patru lucrători vamali - şefi de tură:Sorin Şcladan, Nicu Şchipor, Lazăr Ungureanu,Simion Coroliuc.

Fostul şef al Vămii este cercetat pentru constituire de grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată, iar cei patru vameşi pentru dare de mită în formă continuată. Pe lângă aceştia 54 de poliţişti de frontieră sunt cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Ora 11.00 Alte 15 persoane reţinute pentru infracţiuni de corupţie vor fi aduse în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

Ora 10.47 Pentru a aduna probe împotriva poliţiştilor şi vameşilor de la Siret anchetatorii s-au folosit şi de trei agenţi sub acoperire. Poliţistul Preda aduna banii de la şefii de tură, dar avea şi aparatură de supraveghere audio-video montată pe corp.

image

Banii ar fi ajuns şi la Mădălin Ionescu,care a fost delegat pentru 60 de zile de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, şi care i-ar fi ajutat şi el pe procurorii DNA în ancheta corupţiei de la Siret. Acesta împărţea uneori sumele, dar făcea şi raport.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul mitei poliţiştii şi vameşii de la Siret închideau ochii când cei care tranzitau Vama aveau în maşini zeci de pachete de ţigări.

Ora 10.43  "Propunerea de arestare mi se pare puţin exagerată raportat la actele materiale săvârşite de clienţii mei, având în vedere că numeroase acte materiale au fost săvârşite de persoane cu funcţii de conducere, care au fost lăsate să plece. Sper într-o soluţie bună din partea instanţei",a declarat avocatul Bogdan Tufeanu, care reprezintă şase poliţişti de frontieră.

Citeşte şi:

Emoţii mari şi în vămile din Botoşani după descinderile de la Siret

Ora 10.01 Cei care treceau cu 20 de cartuşe de ţigări prin Vama Siret trebuiau să le dea şpagă poliţiştilor şi vameşilor între 30 şi 50 de lei.

Ora.9.55 Unul dintre şefii de tură de la Vama Siret, ridicat ieri de mascaţi,  a fost pus în libertate după ce a fost audiat de procurorii DNA Bucureşti. Procesul altor 15 poliţişti şi vameşi de la Siret va începe peste câteva momente.

image

Alte 30 de persoane vor fi duse cu proipunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Bucureşti la ora 12.00 şi 13.00.

Ora. 9.00 Scandalul de la Vama Siret nu este legat doar de traficul cu ţigări. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, mita era o tradiţie printre oamenii legii, iar sumele adunate era împărţite după un sistem piramidal.

Citeşte şi:

Traficul cu ţigări din Ucraina s-a mutat de la Siret la Botoşani

Descinderile de la Siret i-au luat prin surprindere pe şefii Regionalei Vamale Iaşi

Pentru a trece prin Vama Siret oamenii trebuiau să scoată din buzunar diferite sume de bani pentru a le da unor poliţişti de frontieră. Surse din rândul anchetatorilor susţin că banii erau puşi în paşaport de către cei care tranzitau Vama şi actul era apoi dat agenţilor.

Poliţiştii nu se sfiau să spună dacă suma era prea mică. În acest caz oamenii trebuiau să o suplimenteze. Poliţiştii de frontieră luau de obicei 3 lei, 5 lei, 10 lei sau 50 de lei.

Banii ar fi fost strânşi într-o găleată de şefii de tură şi duşi apoi chiar la  fostul şef al instituţiei. Aici erau împărţiţi după un sistem piramidal. Şeful lua suma cea mai mare, iar agenţii sume modice.

image

Anchetatorii i-au urmărit pe vameşi şi poliţiştii de frontieră  timp de câteva luni. Mai mult, monitoarele de la calculatoarele din Punctul de Trecere al Frontierei ar fi fost înlocuite cu unele noi, care aveau şi camere de luat vederi.

Citiţi şi:

Suceava: Poliţişti şi vameşi, verigi în mafia ţigărilor (FOTO)

De asememenea, trei agenţi sub acoperire s-au infiltrat în rândul poliţiştilor de frontieră suspectaţi de corupţie. Unul dintre ei aduna banii de la agenţi şi îi ducea la superiori.

15 poliţişti de frontieră şi vameşi implicaţi în scandalul de corupţie de la Siret au primit deja mandate de arestare la Curtea de Apel Bucureşti. Alte 45 de persoane au fost reţinute şi urmează să fie aduse în faţa instanţei astăzi cu propunere de arestare preventivă.

Printre cei care au fost ridicaţi ieri de anchetatori se numără şi Radu Lucanu, Adrian Odrog, Virgil Jităriuc, Manuel Costache, Marinel Gâză, Florin Rădăcină, Ilie Zahariuc, Simion Coroliuc, Cristi Nicolovici şi comisarul-şef Aurel Anea, fostul şef al Punctului de trecere al Frontierei Siret.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite