Moştenitorii lui Fătuloiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul secretar de stat responsabil cu ordinea publică la Ministerul de Interne este Ioan Dascălu, „copilul de suflet“ al lui Dan Fătuloiu. La conducerea Poliţiei Române a fost numit Liviu Popa, până acum şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Citeşte şi:

Succesorul lui Şoric la Neamţ: „Vreau ca nemţenii să-şi recâştige încrederea în Poliţie"

Dan Fătuloiu demis din funcţia de secretar de stat în timpul vizitei la Cluj (Update)

Dan Fătuloiu n-a mai ajuns la Bistriţa pentru că a fost demis pe drum

EXCLUSIV/Şeful Vămii Galaţi a fost bătut şi sechestrat de miliardarul interlop Cătălin Chelu

Scandalul de la Piatra Neamţ a făcut primele victime la vârful Ministerului de Interne: secretarul de stat Dan Fătuloiu şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, au fost demişi. Solicitarea a venit din partea ministrului de Interne, Traian Igaş, iar decizia i-a aparţinut premierului Emil Boc.

Liviu Popa: "Un poliţist bun trebuie să fie pregătit, să aibă un caracter sănătos, un temperament aşezat"

Schimbarea şefului, bucuria poliţistului: Fătuloiu este înlocuit de „copilul său de suflet"

Un alt personaj implicat, şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, a renunţat singur la funcţie, spre satisfacţia ministrului Igaş care le-a transmis şefilor de post din judeţ să facă acelaşi lucru. „Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, a cerut eliberarea sa din funcţie, cerere care a fost acceptată. Mă aştept acum ca acei şefi de post de la Neamţ, care spuneau că îşi vor da demisia dacă pleacă Şoric, să facă şi ei acelaşi lucru", a spus Traian Igaş. Ministrul a mai adăugat că Dan Fătuloiu va trebui să facă publice numele poliţiştilor despre care a declarat că l-au trădat. Pe de altă parte, în timp ce i se decidea soarta la Bucureşti, chestorul Dan Fătuloiu era în vizită la Cluj-Napoca, unde discuta cu poliţiştii şi cu jandarmii despre „strategia până în 2013, despre ce urmează să se întâmple în pers­pectiva aderării României la spaţiul Schengen".

Reportaj/ Cătălin Chelu, un afacerist cu aură de cap al lumii interlope (FOTO)

Vezi aici ce acuzaţii i se aduc miliardarului Chelu şi ce probe au procurorii DNA

Vezi aici stenogramele unor discuţii care arată cum batjocorea miliardarul Chelu legile din România

Cătălin Chelu şi complicii lui au fost arestaţi pentru 29 de zile la solicitarea DNA



Nume noi, feţe vechi

Chestorul Liviu Popa, până ieri şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din MAI, va prelua postul de inspector general al Poliţiei Române, în locul lui Petre Tobă, iar Ioan Dascălu, ataşat de afaceri interne la Ambasada României de la Londra, pe cel al secretarului de stat în MAI, în locul lui Dan Fătuloiu.

Pe postul rămas vacant la conducerea DGA a fost avansat Jănică Arion-Ţigănaşu, fostul adjunct al chestorului Liviu Popa. De asemenea, în locul demisionarului Şoric, la conducerea IPJ Neamţ va fi numit comisarul-şef Dorel Manole, de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău. Proaspăt „uns" în fruntea Poliţiei, chestorul Liviu Popa a declarat că în perioada următoare va face o evaluare a IGPR, după care va stabili priorităţile şi le va prezenta ministrului de Interne. La rândul său, secretarul de stat Ioan Dascălu a susţinut că activitatea sa vizează îmbunătăţirea imaginii MAI şi, implicit, a Poliţiei Române, precum şi reformarea, res­tructurarea şi reorgani­zarea ministerului.

" Dan Fătuloiu trebuie să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii din Ministerul de Interne şi să ajute la prinderea acestora. "
Traian Igaş ministru de Interne

Ioan Dascălu, „copilul de suflet"

Fost ofiţer de Crimă Orga­nizată, comisarul-şef Ioan Dascălu a fost promovat de Dan Fătuloiu la conducerea Poliţiei Arad şi apoi la conducerea Poliţiei Timiş. În 2005, când Fătuloiu avea funcţia de şef al Poliţiei Române, Dascălu a fost numit în funcţia de şef al Poliţiei Arad. Un an mai târziu, Dascălu a fost transferat de Fătuloiu la conducerea Poliţiei Timiş.

„Am deplină încredere în domnul Dascălu, este un copil de viitor. Este un experiment pe care vreau să-l fac, prin transferul său de la Arad la Timiş. Dascălu este un tânăr dispus să facă treabă, să facă ordine şi să aplice legea.  Este un manager foarte bun", a declarat Dan Fătuloiu, în urmă cu patru ani, la ceremonia de învestire în funcţie a lui Ioan Dascălu. În timpul mandatului, Dascălu a „executat" aproape toţi şefii de servicii şi birouri în vârstă din Poliţia Timiş şi Poliţia Arad, fiind cunoscut printre ofiţeri ca „Terminator".

„Cu zâmbetul pe buze îi spune că vrea să-i păstreze în funcţii, dar apoi toţi îşi dădeau demisia. A fost dur, dar drept", a declarat Doinel Malcoci, şeful sindicaliştilor din Poliţia Timiş. În 2007, la scurt timp după ce Fătuloiu a plecat de la conducerea Poliţiei Române, primind o funcţie în Statele Unite ale Americii, Dascălu a fost numit şeful Biroului pe probleme de afaceri interne al Ambasadei României în Marea Britanie.

Noul secretar de stat în MAI Ioan Dascălu a terminat două facultăţi, Hidrotehnica la Timişoara şi Ştiinţe Economice la Arad, absolvind ulterior mai multe cursuri în ţară şi în străinătate, dintre care unele organizate de FBI.

Avere


Potrivit declaraţiei de avere din 2009, Dascălu deţine un apartament şi o casă de vacanţă în Arad, precum şi o casă de locuit în comuna Tauţ, judeţul Arad, donaţie de la părinţi. Comisarul-şef are două maşini - un Citroen din 1998 şi un Hyunday din 2007 - şi bani în două conturi de economii: unul în valoare de 12.000 de lire sterline într-o bancă din Marea Britanie, iar altul de 8.400 de euro, în România. Cristian Poelincă

Liviu Popa - şeful Poliţiei Române



Chestorul Liviu Popa (foto), 42 de ani, a fost din octombrie 2009 şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), fiind numit în funcţie de către ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga. Anterior, în perioada 2005-2009, a fost comandantul IPJ Bihor, iar între 2003 şi 2005 a fost detaşat la Parchetul Naţional Anticorupţie - Secţia Oradea. Proaspătul inspector general şi‑a început cariera în 1995, ca ofiţer la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Financiare din IPJ Bihor.

Chestorul Popa a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti şi are un doctorat la aceeaşi academie. Este căsătorit şi are doi copii. În declaraţia sa de avere, Liviu Popa a trecut un teren intravilan de 1.736 de metri pătraţi, un apartament şi o casă - toate aflate la Oradea - şi o maşină marca BMW 320 din 2005. Chestorul are trei credite contractate la bănci, în valoare totală de 143.000 de euro, primul scadent în 2017, ultimul în 2038.

Jănică Arion-Ţigănaşu - şeful DGA

Chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu a fost până ieri director adjunct al DGA. În perioada 2001-2005 a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Cercetări Penale din Inspectoratul General al Poliţiei, iar până atunci, timp de patru ani, a fost adjunct al aceleiaşi structuri. În 2008 a devenit adjunct al şefului Poliţiei Române, poziţie pe care a ocupat-o până în 2009. Potrivit declaraţiei sale de avere, chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu deţine, împreună cu familia, cinci parcele de teren, două în Otopeni şi trei în Huşi. Chestorul mai deţine un apartament de 86,28 metri pătraţi în Bucureşti, dobândit în anul 2000 printr-un „schimb". Iar în 2007, copilul acestuia a devenit proprietarul unei case construite în Otopeni.Chestorul nu are nicio economie, însă are un credit contractat în 2005, scadent în 2010, a cărui valoare este de 36.500 de lei.

De la DGA Bacău la IPJ Neamţ

image
image

Comisarul-şef Dorel Manole (stânga) preia conducerea IPJ Neamţ

Dorel Manole (47 de ani) a fost numit la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ după ce Aurelian Vasea Şoric a cerut eliberarea din funcţie.Comisarul-şef Dorel Manole, aflat până ieri la vârful serviciului judeţean al Direcţiei Anticorupţie Bacău, a aflat de la televizor de numirea în noua funcţie. „Am fost şi eu luat prin surprindere de această numire. Cunosc situaţia opera­tivă de la Neamţ şi voi căuta să îndrept lucrurile acolo", a spus comisarul-şef Manole.

Chiar dacă nu se aştepta la această numire, noul şef al IPJ Neamţ spune că are cunoştinţe despre situaţia din Neamţ deoarece a lucrat în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), iar ca şef al serviciului zonal Bacău în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) a avut competenţe în ambele judeţe. „Nu ştiu dacă va fi greu, dar cu certitudine nu va fi uşor să rezolvăm problemele de la Neamţ", a mai adăugat comisarul-şef Manole.  Florin Jbanca

Cum a renunţat Fătuloiu jr la 50.000 de euro

image

Alex Fătuloiu a moştenit o încurcată tentativă de mituire a tatălui său Foto: argeseanul.com

Una dintre societăţile fiului secretarului de stat Dan Fătuloiu, Alexandru Fătuloiu (26 de ani), Alexim Trans Company 2008 SRL, apare în ancheta privind furtul mai multor autoturisme de lux din Vestul Europei. Societatea a cumpărat două maşini de lux - un Mercedes ML şi un Mercedes CLS 320 - de la Ştefan Badea Niţache (33 de ani), arestat preventiv pentru complicitate la dare de mită în dosarul secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Afaceri cu maşini furate

Niţache este cercetat de Parchetul Capitalei în dosarul autoturismelor de lux, fiind acuzat de înşelăciune în formă continuată, uz de fals şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. El s-ar fi ocupat, conform procurorilor, de înmatricularea maşinilor furate, prezentând poliţiştilor documente false: facturi, cărţi de identitate a autovehiculelor, certificate de autenticitate RAR.

La sfârşitul lunii iunie 2010, Parchetul a cerut judecătorilor arestarea preventivă a lui Niţache şi a altor cinci complici, dar Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti au decis că cei şase nu reprezintă pericol social. Procurorii au adus dovezi că aceştia s-au ocupat de furtul şi de înmatricularea a cel puţin 12 autoturisme, printre care un BMW 520D, un Audi A6 şi mai multe limuzine Mercedes Benz. La dosar au fost depuse zeci de convorbiri telefonice şi o serie de documente falsificate găsite la percheziţii.

Niţache, rău-platnic

Alexandru Fătuloiu a declarat,ieri, pentru „Adevărul", că ştia de acest dosar aflat pe rolul Parchetulu Capitalei, întrucât societatea lui - Alexim Trans Company 2008 SRL - este parte vătămată în acest caz. „Când am cumpărat maşinile aveau actele în regulă. Le-am cumpărat pur şi simplu. Nu aveam de unde să ştiu că au vreo problemă. Am aflat ulterior că sunt cu probleme", a spus Fătuloiu jr. El a ţinut să precizeze că nu ştia că aceste maşini sunt furate din Occident. Tânărul nu vrea să ofere mai multe detalii cu privire la fostul său partener de afaceri, Niţache.

De altfel, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, Niţache s-a împrumutat la Fătuloiu jr, la 29 mai 2008, cu suma de 200.000 de lei (aproape 50.000 de euro). Banii nu au fost recuperaţi niciodată, iar Fătuloiu a vândut creanţa, la 16 iunie 2010, lui George Adrian Vasile, cu doar 5.000 de lei. „Mi-am dat seama că nu o să-i pot recupera niciodată. Aşa că am vândut această creanţă către un avocat", a mai precizat Fătuloiu jr. Liliana Năstase, Ionel Stoica

Beizadeaua de Argeş

Veriga slabă a flagrantului din parcarea MAI s-a dovedit a fi chiar Alexandru Fătuloiu, fiul secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu. Descris de tatăl său drept un „onest om de afaceri", Alex Fătuloiu (26 de ani) este pe propriile picioare. Nu mai puţin de şase firme fac parte din portofoliul de „afacerist onest" al lui Alexandru Fătuloiu. Îşi conduce afacerile din Topoloveni, unde duce o viaţă prosperă. Fătuloiu junior este văzut adesea la bordul unor autoturisme de lux.  În 2007, chestorul Fătuloiu i-a  donat fiului vila din Topoloveni pentru a putea solicita cumpărarea apartamentului de serviciu din Capitală, pus la dispoziţie de MAI. Luxoasa reşedinţă din Topoloveni este situată pe o străduţă liniştită, singura asfaltată din zonă. Vila este păzită permanent de poliţişti. Doi indivizi, în civil, postaţi într-un Logan albastru, cu geamuri fumurii şi stroboscoape în bară, vegheau la liniştea familiei Fătuloiu. ; Sorin Ghica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite