Vezi aici stenogramele unor discuţii care arată cum batjocorea miliardarul Chelu legile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Chelu a recunoscut discuţia cu Dinel Staicu
Cătălin Chelu a recunoscut discuţia cu Dinel Staicu

O serie de înregistrări ale unor discuţii dintre Cătălin Chelu şi Dinel Staicu, procurate de procurorii DIICOT dintr-o sursă mai puţin convenţională - youtube - arată că cei doi oameni de afaceri încălcau legile cu bună ştiinţă.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a definit, anul trecut, acţiunea concertată, după ce, în 2005, pragul de deţinere a acţiunilor emise de către societăţile de investiţii financiare (SIF) a fost ridicat de la 0,1% la 1%.

Vezi aici ce acuzaţii i se aduc miliardarului Chelu şi ce probe au procurorii DNA

Cazul Chelu/Chestorul Fătuloiu este la a doua tentativă de mituire

Cătălin Chelu şi complicii lui au fost arestaţi pentru 29 de zile la solicitarea DNA

Şeful IJP Vaslui, acuzat de Fătuloiu că a trădat: „Nu am negociat niciodată aplicarea legii“

Potrivit definiţiei din Legea pieţei de capital, persoanele care acţionează în mod concertat sunt două sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent.

Dialogul Chelul-Staicu pare, pe alocuri, un dialog între gangsteri, presărat cu câteva momente hazlii.

Cearta dintre Dinel Staicu şi Cătălin Chelu, preşedinţi ai SIF Oltenia, respectiv SIF Moldova, dezvăluie mecanismele ilegale de control asupra societăţilor de investiţii financiare.

La discuţie au luat parte şi fostul preşedinte al SIF Oltenia, Vasile Şalapa, dar şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) şi Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Discuţia este relevantă şi pentru a înţelege care este percepţia unor oameni de afaceri asupra justiţiei din România.

Înregistrarea, din care aflăm că preşedinţia SIF Oltenia se negociază ca la piaţă, injurii şi ameninţări, a fost postată pe: www.youtube.com. Redăm pasaje importante din această "discuţie":

Dinel Staicu: Cătăline, mi-ai aplicat restricţia la vot când aveam 14%?

Cătălin Chelu: Nu mai ştiu ce-a fost. (...)

Dinel Staicu: Ai şi tu dosar penal! Ai?! Ca şi mine! Ţie ţi-ar conveni să iau 1% sau cât să iau, să vin la Moldova acolo, să te pun în discuţie?! Eu am avut 14% şi tu mi-ai spus să respect legea atunci, şi am respectat-o, am vândut. Respect-o şi tu acum! De ce vii cu 12% aici?

Cătălin Chelu: Să mă înţelegi...

Dinel Staicu: Cătăline, în 15 zile îmi dau demisia, aştept termenul de 15 zile, dacă ai contestat îmi dau demisia, când rămâne hotărârea definitivă ai cuvântul meu că-mi dau demisia, nu mai vreau să mai stau preşedinte. (...)

Cătălin Chelu: Bă, (...) zi, ce faci acum, pleci sau nu pleci?! (...) Că m-am săturat de tine.

Dinel Staicu: Da, da. (...)

Cătălin Chelu: Cu concertarea asta o să mi-o beliţi (...)! Şi după aia să te ţii tată ce daune vă cer! Pe drumuri o să te las, singur, eşti responsabil de chestia asta?!

Dinel Staicu: Da, eu sunt.

Cătălin Chelu: Ai să vezi.

Dinel Staicu: Eu sunt, eu am semnat decizia, tocmai d-aia, ca să-i exonerez de răspundere, fii atent, dacă nu pun alegerile pe 30 noiembrie, când sunt alegerile generale, toată lumea, cu senatori, cu deputaţi, atunci ţi le pun.(...)

Cătălin Chelu: (...) Iar o să mă dai pe mine că vin concertat şi o să ieşi cu 3%, o să râdă curcile!

Dinel Staicu: Şi o să ies cu 7%.

Cătălin Chelu: Da, dă alea două locuri, dă-le cu 5%.

Dinel Staicu: După alegerile din noiembrie o fac.

Staicu: Dosarele mele se conexează

Cătălin Chelu: Dinele, o să mai ai încă 20 de dosare penale.

Dinel Staicu: Auzi, ce chestie! Astea se conexează! Eu cer conexarea, ăsta al tău e mizilic. O să-l conexez la celelalte.

Cătălin Chelu: Tot la ale tale.

Dinel Staicu: Dacă iau zece ani pentru alea, o să iau şi pentru al tău zece luni! (...)

Vasile Şalapa (fost preşedinte Sif Oltenia): Deci, ferească Dumnezeu să îi ia pe ăia, persoanele fizice şi juridice, de unde au avut bani ca să cumpere acţiuni, un amărât de pensionar să ia acţiuni de două milioane de euro.

Cătălin Chelu: Băă, tu crezi că eu... Sunt bine acolo unde sunt... da', ce, care e problema?! Sunt contracte, persoane fizice sunt prea puţine, iar celelalte...

Vasile Şalapa: Este jocul mult mai mare, mai bine lăsaţi

Cătălin Chelu: Ce jocuri?! Banii mei... Dvs. chiar credeaţi că eu mă arunc aşa aiurea, ca pelicanii?! Dom'le, acţiunile astea sunt luate de la 200-300 lei, alţii se duceau şi dădeau pe câte un hotel la mare cât am dat eu pe 6% din SIF Oltenia, m-aţi înteles? (...) Dar, ia, demonstrează-mi tu mie concertarea, societăţile sunt cu acţiuni la purtător, să văd cum o să-mi demonstreze concertarea!

Staicu recunoaşte, Chelu nu

Dinel Staicu nu contestă înregistrarea: "Am primit şi eu acea înregistrare. Da, este vocea mea, nu pot să neg. După AGA convocasem o conferinţă de presă, ziariştii erau într-o sală alăturată, când a venit domnul Chelu. Mai erau şi alţi colegi din CA acolo. Am înţeles că cineva a lăsat un reportofon deschis".

Preşedintele SIF Moldova, Cătălin Chelu, a recunoscut pentru "Adevărul": "Da, e un conflict deschis! Vor să rămână acolo, la SIF Oltenia, cu orice preţ. Eu am impresia că astea au fost întrebări regizate de ei, pe înregistrarea asta! Ce pensionari, dom'le?! Asta era acum cinci-şase ani. Şi nu sunt pensionari, ci salariaţi, oameni normali".

Recent, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat comunicarea procentelor deţinute de Chelu la SIF Oltenia.

Chestionat în legătură cu această problemă, Dinel Staicu a spus: „Mi se cer tot felul de informaţii. Din câte ştiu, există un dosar la DIICOT pe numele lui Chelu".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite