Kelemen Hunor: Ieşim în stradă dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că "dacă forţează cineva dizolvarea comunităţii maghiare din Harghita, Covasna şi Mureş, oamenii vor ieşi în stradă", potrivit antena3.ro.

UPDATE 14.19 Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, la Antena 3, despre ieşirea în stradă a maghiarilor din România: "Eu cred că vor ieşi locuitorii din mai multe judeţe. Eu cred că nu numai noi vom ieşi, ci foarte lume". Potrivit lui Csaba, redesenarea regiunilor în varianta PDL va dăuna economic judeţelor locuite majoritar de maghiari. "Nu este nimic etnic în acest lucru, avem raţiuni de ordin economic", a spus şeful CJ Harghita, judeţul cu cea mai mare proporţie de etnici maghiari din ţară (84,61%).

Mesaje obscene pe zidurile Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Vezi ce au scris vandalii!

Kelemen Hunor a făcut această declaraţie pentru Associated Press.

Şeful udemerist al CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru "Gândul", că UDMR şi bisericile maghiare se pregătesc de "nesupunere civică" dacă Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc, el precizând: "În prima fază ieşim în stradă paşnic, fără arme". Ulterior, Tamas Sandor, a negat declaraţiile legate de nesupunerea civică prin ieşirea în stradă "în prima fază fără arme", susţinând că "nici măcar în glumă" nu a folosit şi că nu i-a trecut prin cap să folosească astfel de "sintagme".

UMDR este nemulţumit de reorganizarea administrativă propusă de PDL. Liderii UDMR vor ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna (aşa-zisul Ţinut Secuiesc), unde deţin şi în prezent şefia Consiliului Judeţean, să fie comasate într-o singură regiune. Dacă PDL merge pe varianta celor opt regiuni, care sunt prevăzute în prezent în Legea dezvoltării regionale, fără a fi considerate însă unităţi administrative, cele trei judeţe vizate de Uniune ar fi înglobate într-o regiune mai mare, alături de Braşov, Alba şi Sibiu. UDMR şi-ar pierde, astfel, influenţa în zonă.

Iată propunerea UDMR de împărţire teritorială

UDMR vrea 16 judeţe, nu 8

Citiţi şi:

Apel din secuime: "Opriţi separarea, enclavizarea şi epurarea etnică"

Nervozitate maghiară din cauza hărţii lui Băsescu

Harghita şi Covasna, liber la redesenare

Hunor: Dacă PDL merge cu proiectul nu va mai exista majoritate în Parlament

România ar putea fi împărţită în opt regiuni

1918 - 2011: harta ţării, dictată mereu politic

Primarul Dorin Florea a comparat uniunea Mureş, Harghita şi Covasna cu lucrul "cu doi handicapaţi"

Traian Băsescu: Teritoriul României trebuie organizat pe 8 judeţe mari

UDMR se împiedică de harta lui Boc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite