Traian Băsescu: Teritoriul României trebuie organizat pe 8 judeţe mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi, în şedinţa de Guvern, să se analizeze reorganizarea administrativă a României prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, susţinând că actuala organizare, menţinută din 1968, generează ineficienţă în utilizarea fondurilor europene şi corupţie.

UPDATE Traian Băsescu

* Despre reorganizarea administrativă a ţării:

• "Suntem pe o organizare administrativă din 1968. Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi teritoriale atât de mici. Trebuie desfiinţate cele 41 de judeţe. Teritoriul trebuie organizat pe 8 mari judeţe sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti.
• Un alt motiv este reducerea masivă a birocraţiei. Plus, corupţia de la nivelul judeţelor.
• Nevoia de dezvoltare pe spaţii mai mari este necesară.
• Reorganizarea teritorială înseamnă şi o descentralizare puternică.
• Cei care îşi fac iluzii că se poate construi lăsând judeţele existente, se înşeală".

* Despre accesarea fondurilor europene:

• "D-lor miniştri, să ne intelegem foarte bine, atragerea de fonduri europene este măsura capacităţii dvs. Modul cum se realizează investiţiile ar trebuie să fie principalul reper pentru a face parte dintr-un Guvern.
• Anul acesta nu puteţi spune ca ati avut banii din semestrul 4, i-aţi avut din ianuarie.
• Niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea fondurilor europene.
• Miniştrii cu puţine investiţii şi fonduri UE atrase să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după 30 iunie. Execuţia nu-i bună în momentul de faţă. Discutăm foarte deschis".

UPDATE A început şedinţa, care va fi prezidată de şeful statului.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Victoria, unde va participa la şedinţa de guvern.

Premierul Emil Boc l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu să participe la şedinţa de miercuri a Guvernului, în care vor fi analizate stadiul îndeplinirii angajamentelor internaţionale ale României în cadrul acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte teme de actualitate internă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat azi pentru "Adevărul" că la Guvern sunt în lucru trei variante ale legii privind reorganizarea administrativă, care prevăd împărţirea pe 8, 10 sau 12 regiuni, care se vor numi în continuare judeţe. Acestea sunt discutate în şedinţa Executivului, care a început la ora 16.00 şi la care participă şi preşedintele Traian Băsescu.

image

"Dacă şeful statului va aborda problema, îi vom prezenta cele trei schiţe", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor. El a adăugat că forma finală a proiectului depinde de discuţiile cu partenerii de guvernare de la UDMR.

UDMR se opune variantelor PDL şi doreşte formarea unei regiuni care să includă cele trei judeţe Covasna, Harghita şi Mureş.

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, senatorul Vasile Blaga, a declarat pentru "Adevărul" că punctul de plecare al discuţiilor trebuie să fie actuala împărţire în cele opt regiuni de dezvoltare.

"Mie mi se pare modelul polonez demn de luat în considerare pentru reorganizarea administrativă şi în România", a declarat Blaga. "Discuţiile ar trebui să pornească de la cele opt regiuni de dezvoltare existente. Rămâne însă de discutat", a adăugat el.

Polonia era împărţită în 49 de voievodate, iar ulterior, în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, a trecut la 16 regiuni. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite