PDL renunţă la asumarea răspunderii pe reorganizarea administrativă / Hunor: Dacă PDL merge cu proiectul nu va mai exista majoritate în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PDL vrea împărţirea României în opt regiuni
PDL vrea împărţirea României în opt regiuni

Coaliţia de guvernământ nu a ajuns la un acord comun privind reorganizarea teritorială. În timp ce PDL propune 8 regiuni, UDMR vrea 16.

UPDATE PDL renunţă la asumarea răspunderii pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, potrivit Realitatea TV.

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut" şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect în Parlament nu va mai fi majoritate.

image

"Nicio organizaţie judeţeană nu susţine acest proiect. Noi am spus asta în Coaliţie: că există un nou proiect, cel pe 16 regiuni. A rămas că săptămâna aceasta să mai discutăm politic. Până nu va fi discuţia şi decizia politică nu putem avea discuţii pe detalii tehnice" faţă de reorganizarea administrativă, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament.

Kelemen Hunor, care deţine şi funcţia de ministru al Culturii, a afirmat că nu ştie nimic despre asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect.

"Până nu vom discuta oficial în Coaliţie despre un proiect concret, noi nu ne vom pronunţa. Noi am dicutat cu PDL despre acest proiect, dar nu oficial, în Coaliţie".

Kelemen Hunor a spus că soarta Coaliţiei de guvernare se va decide după ce PDL va hotărî dacă va merge mai departe sau nu cu proiectul de reorganizare administartivă în opt judeţe.

"Noi am spus că nu susţinem varianta lor cu opt judeţe. Despre ruperea Coaliţiei nu am vorbit pentru că nu era cazul. Rămâne de văzut ce hotărăsc ei cu proiectul. Noi avem ca punct de plecare proiectul cu 16 judeţe ... nu poţi să faci un compromis pe opt judeţe, în niciun caz", a spus liderul UDMR.

Anterior, întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PDL va insista cu proiectul de reorganizare, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea, Kelemen a spus că fără o susţinere în coaliţie nu va mai exista majoritate în Parlament.

"Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnă că vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă că nu face parte din majoritatea parlamentară", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

El a subliniat că în zilele următoarele partidele din coaliţie vor continua discuţiile pe tema reorganizării "la nivel politic".

PDL a prezentat în şedinţa Coaliţiei un document cu 10 articole privind reorganizarea administrării administrative. UDMR şi-a motivat decizia de respingere prin faptul că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL.

Iată propunerea UDMR de împărţire teritorială

UDMR vrea 16 judeţe, nu 8

"Nu suntem de acord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţa coaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare pentru că este făcută în aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestor regiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalele judeţene? Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»", a declarat Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras.

Unii lider PDL consideră că a fost o greşeală atunci când secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat că Executivul ar dori să-şi asume răspunderea în legătură cu reorganizarea teritorială .

Premierul Emil Boc a refuzat să facă vreo declaraţie legată de concluziile şedinţei coaliţiei.

Revenim cu amănunte

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite