VIDEO „Las’ să moară că tot nu mai iau bani pe ea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Marcu, tatăl unei fetiţe care a murit duminică, le-a spus vecinilor că nu este interesat de soarta micuţei bolnăvicioase pentru că nu mai primeşte alocaţie pentru ea. La doi ani, Mihaela cântărea doar şase kilograme şi a murit în chinuri din cauza unei malformaţii nediagnosticate a inimii. Autorităţile ridică din umeri.

Mihaela Marcu, o fetiţă de 2 ani din oraşul băcăuan Comăneşti, a murit în chinuri din cauza neglijenţei crase a părinţilor, dar şi a autorităţilor. Medicii de la Ambulanţă au fost chemaţi duminică de tatăl micuţei care, aflat într-o stare avansată de ebrietate, le-a spus acestora să vină că „fata nu se simte prea bine".

VIDEO EXCLUSIV Liceanul de bani gata care a ucis şase oameni este fericit alături de noua sa iubită

EXCLUSIV Familia liceanului de bani gata care a ucis şase oameni cere despăgubiri de 1,5 milioane de euro de la stat

Paramedicii au constatat că fetiţa era deja moartă şi cântărea doar şase kilograme. La autopsie, legiştii au stabilit că Mihaela suferea de o malformaţie gravă a inimii, iar cordul i se mărise foarte mult. Din acest motiv, nu lua în greutate. „Avea inima mărită ca a unui copil de 12 ani. Se născuse cu stenoză aortică, boală care dă un retard de creştere. N-a fost înregistrată la niciun medic de familie", a explicat George Preda, medic legist al Spitalului de Urgenţă din Moineşti.

Liceanul de bani gata care a ucis cu 160 km/h i-a şocat până şi pe medicii legişti: "Au explodat inimile în cele patru victime"

FOTO Părinţi care nu-şi merită copiii

Copila-schelet mai are de trăit doar câteva zile

La 15 ani cântărește doar 13 kilograme (GALERIE FOTO ȘI VIDEO)

Vezi ce spune mama fetiţei:

Vezi ce spune tatăl fetiţiei:

Mama, învineţită la ambii ochi de bătăile pe care le primeşte zilnic atât de la soţ, cât şi de la soacră, le-a spus poliţiştilor că a fost în această vară cu copilul la medic, dar că nimeni nu i-a spus de ce suferă şi i-ar fi dat tratament doar pentru răceală. A născut-o pe Mihaela prematur, acasă, la şapte luni, iar în perioada sarcinii nu a fost consultată de medici. Chiar dacă cunoscuţii le-au spus părinţilor în nenumărate rânduri că fetiţa este tot mai bolnăvicioasă şi că ar trebui să facă ceva, tatăl s-a arătat indiferent.

Alcoolul şi corecţiile fizice aplicate nevestei erau principalele sale preocupări. „Ce să-i fac eu dacă nu vrea să crească. Eu îi dau de mâncare. Las-o să moară că şi aşa a făcut doi ani şi nu mai iau două milioane pe ea de la stat!", e replica pe care Liviu Marcu, tatăl copilei, le-a dat-o vecinilor săi. Familia Marcu mai are doi copii, Ionela (8 ani) şi Petruţ (5 ani), iar casa în care trăiesc, situată într-un cartier de la marginea oraşului Comăneşti, este mizerabilă. Vecinii povestesc că dincolo de gardul lor se petrec lucruri cutremurătoare, sub ochii copiilor.

„O bat de o rup pe Maricica (n.r. - mama copiilor) când unul, când altul. De multe ori, scandalul începe la îndemnul soacrei, care o urăşte pe noră-sa. Uneori îi zice lui fiu-su că dacă îşi bate nevasta, îi dă premiu un kil de vin", a povestit Maria Popa, o vecină de-a familiei Marcu. Femeia a plecat de mai multe ori de acasă la rude sau unde a văzut cu ochii, cu micuţii după ea. De fiecare dată s-a întors la soţ, de frică.

Au asistat indiferenţi

Referenţii sociali din Primăria Comăneşti ştiau despre cazul familiei Marcu, însă l-au tratat cu superficialitate. Ba, mai mult, după moartea copilei, nimeni nu s-a dus să vadă de soarta Ionelei şi a lui Petruţ, ceilalţi doi copii ai familiei. „Noi ştiam de această situaţie, însă monitorizam cazul de la distanţă. Nu ştiam că sunt violenţi şi nici că sunt săraci lipiţi pământului. Sunt cazuri sociale mult mai grave şi oameni mult mai săraci în Comăneşti", a spus Gabriela Munteanu, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Comăneşti.

Ultima oară, referentul a vizitat familia Marcu în urmă cu trei luni, dar a plecat fără să ia măsuri după ce părinţii i-au promis că se lasă de băut şi că vor avea grijă de copii. Nici insistenţele conducerii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău nu au fost luate ieri în seamă. „Noi am aflat de cazul micuţei de la ziarişti. I-am sunat pe referenţii sociali din Comăneşti de mai multe ori şi le-am zis să se ducă acasă la familie şi să vadă stadiul celorlalţi doi copii. Apoi le-am trimis solicitarea şi în scris. După câteva ore nu plecaseră din birouri. Iresponsabili!", a spus Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.

Ea susţine că la direcţie nu era cunoscut cazul fetiţei din Comăneşti. „Noi intervenim doar atunci când suntem solicitaţi de referenţi, în cazul de faţă de cei de la Comăneşti. De la Primărie nu ne-a anunţat nimeni", a mai adăugat Iftode.

Asistenţii sociali i-au luat pe ceilalţi doi copii ai familiei Marcu şi i-au transportat într-un centru de plasament. Viorel Miron, primarul Comăneştiului, nu s-a arătat afectat de comportamentul angajaţilor săi. Ba, mai mult, edilul afirmă că nu este de datoria lor să monitorizeze familiile cu probleme sociale. „Ce vreţi să fac eu? Să trimit oamenii să-i ia pe ceilalţi doi copii din familie? Foarte bine că s-au deplasat cei de la Bacău, că ei au maşini, au bani, au de toate", a răspuns primarul Comăneştiului.

NEGLIJENŢA, SANCŢIONATĂ CU CONCEDIEREA

În ciuda declaraţiilor autorităţilor locale, intră în atribuţia lor monitorizarea şi soluţionarea cazurilor de abuz sau neglijenţă asupra copiilor. „Dacă asistentul social vedea că există dezinteres din partea familiei în creşterea şi îngrijirea copilului trebuia informată direcţia judeţeană. Se putea face un plasament de urgenţă, situaţie tranzitorie până când familia îşi rezolva problema. Dacă nici în acest fel nu se rezolva, abia atunci copilul putea fi dat în plasament maternal. În general nu se merge pe soluţia scoaterii copilului din familie, ci pe prevenţie", a explicat Florin Vasile, şeful Direcţiei de Protecţie a Copilului din Primăria sectorului 3.

O abatere de genul celei din oraşul Comăneşti e sancţionată cu desfacerea contractului de muncă. „Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului împreună cu Inspecţia Socială trebuie să facă un referat către primar în care să propună desfacerea contractului de muncă pe motiv de neglijenţă în serviciu pentru asistentul social în cauză. Cel care ia decizia este primarul", a declarat Florin Vasile.

460 lei este salariul unui referent de primărie care lucrează în sistemul de protecţie a copilului.

1.408 Copii s-au întors în sistemul instituţionalizat de protecţia a copilului după ce asistenţii maternali nu i-au mai putut întreţine.

100 de mii de asistenţi sociali sunt înregistraţi la nivel naţional. De asemenea, mai există aproape 14.000 de asistenţi maternali, alţi 1.086 renunţând la meseria de mamă de profesie din cauza salariilor mici.

Ministrul Botiş trimite corpul de control

Ioan Botiş, ministrul Muncii şi Familiei şi Protecţiei Sociale, s-a declarat înmărmurit de cazul fetiţei din oraşul Comăneşti. „O să verific, e cutremurător. Cred că este o problemă punctuală, nu una de sistem. Dacă fetiţa a fost vizitată ultima oară acum trei luni e un interval destul de mare de timp. Mâine-dimineaţă (astăzi - n.r.) voi trimite acolo corpul de control al ministrului pentru a vedea ce s-a întâmplat. E o situaţie care frizează imposibilul", a spus Botiş.

Ministrul nu a admis că ar exista în sistem un deficit de asistenţi sociali sau maternali. „Nicio lipsă de personal nu poate justifica o astfel de situaţie", a explicat oficialul. Daniela Şerb

"Noi ştiam de această situaţie, însă monitorizam cazul de la distanţă. Nu ştiam că sunt violenţi şi nici că sunt săraci lipiţi pământului. Sunt cazuri sociale mult mai grave şi oameni mult mai săraci în Comăneşti."
Gabriela Munteanu referent social

"Ce vreţi să fac eu? Să trimit oamenii să-i ia pe ceilalţi doi copii din familie? Foarte bine că s-au deplasat cei de la Bacău, că ei au maşini, au bani, au de toate."
Viorel Miron primar

"Avea inima mărită ca a unui copil de 12 ani. N-a fost înregistrată la niciun medic de familie."
George Preda medic legist

Copila-schelet luptă să trăiască

Gabriela Barna (foto), adolescenta din comuna Bereşti-Bistriţa, suferă în continuare pe patul de spital. Fata de 15 ani, înfometată sistematic de propria mamă, avea doar 13 kilograme acum şase zile, când a fost internată la Spitalul Judeţean Bacău. Medicii au spus atunci că este o chestiune de zile până când inima îi va ceda din cauză că stomacul nu mai poate să digere. Ieri, de ziua sa onomastică, copila a arătat că luptă să trăiască şi i-a făcut pe specialiştii în chirurgie infantilă să-i mai dea o şansă.

s

„Evoluţia este favorabilă, dar de lungă durată. Oricând poate să facă o complicaţie şi să se piardă. Are o deficienţă mare de imunitate, iar suprainfectarea escarelor (n.r. - plăgi sângerânde) poate duce la o complicaţie majoră care să o termine. Este într-o suferinţă cronică", a spus medicul primar chirurg Mircea Blănaru, şeful secţiei Chirurgie Infantilă de la Spitalul Judeţean Bacău.

Potrivit analizelor, lipsa hranei şi a apei i-au afectat rinichii şi ficatul. I se administrează în continuare glucoză şi aminoacizi prin perfuzii, iar în paralel se încearcă şi hrănirea ei pe cale orală.

Gabriela mai are trei fraţi morţi

Prefectura Bacău a cerut Direcţiei de Sănătate Publică să ancheteze circumstanţele în care fata a ajuns în stare critică. „Ei spun că fetei i s-au făcut toate vaccinurile, că i s-a dat lapte praf şi că a fost urmărită periodic de medic, dar cu toate astea s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu mă mulţumeşte răspunsul lor şi aştept un punct de vedere de la medicul de familie şi de la referentul social de la Primărie", a precizat Constantin Scripăţ, prefect de Bacău. Şi poliţia desfăşoară o anchetă după ce s-a constatat că Gabriela este al zecelea copil al mamei inconştiente, Elena Barna, dintre care trei au murit.

„Acestei femei i-au mai murit trei copii cu vârste de două săptămâni, trei săptămâni şi patru ani. Clar este vorba de neglijenţă şi autorităţile nu s-au implicat", a mai spus Scripăţ. Poliţia i-a întocmit mamei dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, iar femeia poate sta la închisoare între 3 şi 15 ani dacă va fi găsită vinovată. (Geta Panaite)

Copiii, feriţi de parinţii alcoolici

„Acest tip de familie e întemeiată din start pe nişte criterii nefuncţionale. Alcoolicii nu-şi doresc copii şi nu-şi asumă responsabilitatea creşterii şi educării lor. Copiii se întâmplă să fie pe acolo. La rândul lor, aceşti părinţi provin din familii cu probleme. Alcoolul nu alterează numai comportamentul faţă de alţii, ci şi faţă de tine însuţi. Persoana care bea nu înţelege decât să-şi satisfacă propriile nevoi de bază. De cele mai multe ori, alcoolul e însoţit şi de violenţă. Familiile de acest fel sunt agresive, needucate, pentru ei copiii nu sunt o responsabilitate, o grijă. Este indicată scoaterea cât mai rapidă a copiilor dintr-un astfel de mediu parental nociv. Până la 5-6 ani, cei mici îşi formează modele comportamentale urmate ulterior. Copiii au nevoie de un mediu securizant, au nevoie să ştie că se pot baza pe un adult responsabil.

Din păcate, dacă această scoatere din mediul familial nociv are loc prea târziu, copiii vor deveni adulţi cu probleme. Ei sunt oricum nişte copii cu probleme. Dacă ajung în grija unui asistent maternal, acesta trebuie să fie foarte răbdător. Cei mai mulţi însă se plictisesc şi renunţă la îngrijirea unor astfel de micuţi. Iar dacă ajung să fie pasaţi de la un asistent maternal la altul, acest lucru le va face la fel de mult rău. Pentru că ei au nevoie de un mediu stabil, unde le este asigurat minimul necesar, educaţie şi sprijin în dezvoltarea psihologică".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite