Bacău: La 15 ani cântărește doar 13 kilograme (GALERIE FOTO ȘI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cazul unei fetițe din comuna Berești-Bistrița neglijată de mamă și autorități. Copila nu poate merge și a ajuns la spital în stare foarte gravă. Este piele și os și are corpul plin de răni profunde. Medicii o țin sub supraveghere, iar Protecția Copilului a deschis o anchetă.

Cazul revoltător a ajuns în atenția medicilor de la Spitalul de Pediatrie Bacău în cursul zilei de ieri, când o ambulanță a adus-o pe Gabriela Barna (15 ani) în stare foarte gravă. Avea corpul plin de plăgi sângerânde și se afla într-o stare de deshidratare severă. Mama, Elena Barna (51 de ani), a fost cea care a chemat salvarea.

Mamă la 12 ani şi bunică la 23

Elena, mama fetei spune că a dus copila la spital ca să nu moară acasă

Le-a spus medicilor că este răcită și că vrea să o ducă la medic. "Copilul a venit în stare gravă. La 15 ani cântărește doar 13 kilograme. Suferă de malnutriție și am internat-o în secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru că necesită tratament de urgență sub supraveghere. Mama spune că nu a mai mâncat de o lună", ne-a declarat Aurelia Țaga, manager Spitalul de Pediatrie Bacău.

Cadrele medicale recunosc că nu au mai văzut așa ceva. Copila parcă era adusă din lagărul de la Auschwitz. Situația ei este cunoscută în comună, dar toți, de la primar până la vecini, au fost martori tăcuți și indiferenți la drama Gabrielei.

O vedeau doar ca pe un copil cu handicap, căruia mama îi dă sau nu de mâncare și cam atât. Nimeni nu s-a implicat cu adevărat ca viața ei să se schimbe. Nu a mers la grădiniță sau la școală și nu s-a jucat niciodată cu ceilalți copii de vârsta ei.

I-au făcut certificat de naștere la 11 ani

"Fata asta nici certificat de naștere nu avea. La 11 ani am umblat eu și i-am făcut certificat. I-am spus mamei să se meargă cu ea la medic, să dovedească cu acte că este bolnavă și îi dădeam pensie de însoțitor. Nu a vrut. Eu ce să-i fac", se întreabă mirat Mihai Dăscălescu, edilul comunei.

Nici referentul social nu vede ce ar fi putut face în acest caz. "Eu i-am spus de atâtea ori să o dea la stat că e mai bine, dar a refuzat. Chiar a prins ură pe mine. O ține ca să-i ia alocația aia de 42 de lei", spune Elena Tărcuță, referent social.

Elena Tărcuță, referent social, arată patul în care dormea Gabriela

Toți arată acum cu degetul către mamă, care și ea se crede nevinovată. "De vreo lună se simte rău și de o săptămână nu a mai mâncat deloc. M-am speriat și am chemat salvarea că am crezut că moare. La doi ani a făcut convulsie și nu și-a mai revenit. La medicul din sat nu am mai fost de ani buni", explică femeia.

Dar nici medicul nu a venit să o vadă. I-a trimis în schimb un cărucior să o plimbe prin sat, asta în timp ce pe fată o mâncau viermii de vie. Locuia într-o mizerie de nedescris și dormea în același pat cu câinii.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău a deschis deja o anchetă. "Noi suntem revoltați că nimeni din comună nu ne-a sesizat de acest caz. Încă o dată, iese în evidență neimplicarea membrilor comunității. Atât timp cât nu există nici un fel de răspundere, administrativă sau penală a factorilor locali, din nefericire, la asemenea cazuri vom mai asista", a declarat Sorin Brașoveanu, director general DGASPC Bacău. După externare, Gabriela va rămâne în grija Direcției.

Locuința în care dormea Gabriela nu are geamuri și nici uși

Vecinii dau vina pe mamă

În comuna Berești-Bistrița nimeni nu a ridicat un deget pentru acest copil. Vecinii se bucură acum că totul a ieșit la iveală. "Mai bine că a luat-o la spital. De acolo să o ducă la un centru că o să-i fie mai bine decât acasă. I-am tot spus mamei să meargă cu ea la doctori dar pe cine ascultă", spune Angela Niculea, vecină.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite