EROI DE PROFESIE Aflaţi poveştile oamenilor care salvează vieţi în fiecare zi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Scafandri, pompieri, medici în elicopterele SMURD, toţi au profesii neobişnuite care îi pun de multe ori în pericol. Tot de la fel de multe ori, sunt puşi în situaţii în care trebuie să salveze vieţi.

Eroii de profesie sunt oameni obişnuiţi în timpul liber. Totuşi, când intră în tură şi îmbracă uniformele, cu toţii se transformă în adevărate personaje care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Medicul Marius Ozarchevici (foto jos), din Arad, spune că pune mai presus de orice viaţa pacientului. „Medicul SMURD poate salva, pe moment, viața unui om. Este un sentiment care nu poate fi descris. Când am optat pentru această specializare, era una nouă la momentul respectiv. Atunci nu am prevăzut amploarea pe care o va lua medicina de urgenţă. Cele mai grele aspecte sunt uzura fizică şi psihică la care suntem supuşi. Nu e uşor să ştii că ţii în mână vieţile unor oameni şi, de multe ori, ai dezamăgirea de a nu reuşi, chiar dacă ai făcut omeneşte tot posibilul pentru a salva viaţa victimei“, spune medicul. Aflaţi întreaga poveste a doctorului AICI.

Marius Ozarchevici este văzut ca un erou

Lucian Barbor a fost primul pompier din judeţul Sălaj care a început cursurile de paramedic pentru a putea  lucra la Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare SMURD. Bărbatul este specialist în descarcerări. Dorinţa de a profesa ca şi paramedic i-a fost „stârnită" în urmă cu mai bine de zece ani după terminarea cursurilor unei Şcoli Liceale Sanitare din Zalău. Lucian a mărturisit că „să fii paramedic  este o meserie frumoasă ale cărei satisfacţii  nu pot fi comparate cu nimic. În timpul şcolii mi-am dat seama şi am început să conştientizez câte nevoie au unele persoane  de ajutorul altora pentru a fi sănătoşi şi chiar pentru a supravieţui“, a explicat pompierul. Citiţi întreaga lui poveste AICI.

Bogdan Gabora (foto jos), un fost şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor din Bistriţa, a făcut parte din prima echipă de medici care a pus bazele SMURD alături de Raed Arafat la Târgu Mureş. Acum este medic în Franţa. „Noi nu strigăm unii la alţii niciodată, nici chiar atunci când avem cazuri grave în cazul cărora trebuie să ne sincronizăm. Fiecare ştie ce trebuie să facă şi vorbeşte civilizat şi calm pentru că în cazul în care unul dintre noi şi-ar pierde cumpătul toţi am fi influenţaţi negativ şi am ajunge să ne batem unii de alţii pe aici şi ar ieşi un talmeş-balmeş. De aceea e important să acţionăm calm şi calculat în fiecare caz în parte", spulberă medicul imaginile din serialele hollywoodiene. Aflaţi întreaga lui poveste AICI!

Doctorul Bogdan Gabora a schimbat faţa urgenţelor la Bistriţa

Horia Simu este un medic din Cluj care a salvat sute de vieţi şi care coordonează zeci de oameni pregătiţi să intervină în orice moment, pentru a salva vieţi ori a acorda primul ajutor. „Prima dată când vezi moartea nu e plăcut. Nu te poţi obişnui cu moartea", a subliniat Horia Simu. Satisfacţiile unui medic de urgenţă constau în lucruri simple. „Cel mai mult mă bucur când ştiu că am reuşit să fac ceva, când aud după o lună că victima a ieşit din spital sănătoasă", ne-a povestit Simu. Aflaţi întreaga poveste a medicului AICI!

Un alt personaj cu o poveste interesantă este medicul Vitalie Beţişor, din Vrancea. În urmă cu doi ani, actualul şef al Ambulanţei din Vrancea a asistat prin telefon o femeie care năştea şi care nu a putut ajunge la spital fiind blocată de nămeţi. „M-a sunat soţul femeii, disperat că nu ştie ce să facă, mai ales că nu găsise prin vecini nicio femeie mai cu experienţă care să ştie să moşească. I-am spus să fie calm şi să urmeze sfaturile mele. Mai târziu, am auzit prin telefon cum scâncea bebeluşul. Era primul semn bun că naşterea reuşise", ne-a declarat medicul focşănean. Aflaţi întreaga poveset a medicului AICI!

Medicul Vitalie Beţişor

Ciprian Jurcă, din Timişoara, este un pompier paramedic care, aflat la locul potrivit, la momentul potrivit, a salvat viaţa unui timişorean. Pentru tânărul angajat al SMURD acela a fost chiar primul caz în care a pus în practică cele învăţate. Evenimentul s-a petrecut în vara lui 2008, în piaţa Doina din Calea Şagului. Ciprian Jurcă se afla acolo cu familia, la cumpărături, când a observat o mulţime formându-se în jurul unei maşini. A coborât şi el din maşină, mai mult din curiozitate, şi a ajuns să salveze viaţa unui om.

"Mă gândeam că poate pot ajuta, în orice fel. Victima era la volan, cu capul pe spate. Lângă el se aflau două femei, care îl udau cu apă. Am întrebat ce s-a întâmplat, dar nu au ştiut să îmi spună exact, ştiau doar că îi este rău. Atunci m-am gândit că noi, la descarcere, am învăţat că primul lucru care se face este controlul pulsului. L-am verificat la mână şi la carotidă, am verificat toate semnele vitale. Dânsul nu mai avea nimic. Ochii erau daţi peste cap, era vânăt la faţă", a povestit subofiţerul în revista pompierilor, "Profesionişti în situaţii de urgenţă", care i-a dedicat o pagină cu ocazia acelui eveniment.

Impulsul a venit de la o asistentă de la Spitalul Judeţean, aflată şi ea întâmplător în zonă. Pompierul a scos victima din maşină şi a început masajul cardiac. "Era pentru prima oară când făceam lucrul acesta pe un caz real. M-am gândit că eu am învţat anumite lucruri, ceva pot să fac, pot să îi controlez funcţiile vitale, măcar. Acum am curaj să intervin în orice situaţie, atunci am avut, însă, o ezitare, pentru că era prima dată. Mă gândeam «dacă omul ăsta moare, îl am pe conştiinţă, dacă moare e din vina mea, că nu am făcut tot ceea ce trebuia»", a mărturisit Ciprian Jurcă. Tânărul a continuat masajul cardiac mai mult de 20 de minute, chiar şi atunci când toţi cei din jur credeau că victima nu mai are vreo şansă, iar refuzul pompierului de a se opri a fost lucrul care i-a salvat viaţa lui Petre Iftimie, care suferise un stop cardio-respirator. Aflaţi întreaga poveste AICI!

Dumitru Voica este unul dintre membrii ce compun cele două echipaje SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Matei Basarab" Olt. Mai exact, el este membru al echipajului de descarcerare, cea de-a doua echipă fiind specializată strict pe acordarea primului ajutor. Misiunea lui Dumitru Voica: extragerea victimelor prizoniere în autoturisme şi nu numai, în urma producerii unor accidente sau alte situaţii de urgenţă. Aflaţi AICI întreaga lui poveste!

Bogdan Zamfir (37 de ani, foto jos) este unul dintre cei mai apreciaţi tineri specialişti în medicina de urgenţă din Iaşi. De pe poziţia de medic rezident la SMURD a acceptat o misiune de şase luni în Afganistan, alături de „Lupii Negri". Citiţi întreaga poveste a medicului AICI!

Medicul Bogdan Zamfir a stat şase luni în Afganistan în cadrul unei misiuni militare

Şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (UPU) Oradea şi coordonator al SMURD Bihor, medicul Hadrian Borcea şi-a dedicat întreaga carieră salvării de vieţi. Cel mai apreciat medic orădean spune că acest lucru îi vine natural, din pasiunea pe care o are pentru viaţă şi natură. Aflaţi povestea lui AICI!

Codruţ Grofu, din Mehedinţi, este pompier de când se ştie şi pentru nimic în lume nu ar schimba această profesie cu alta. După ce timp de 12 ani a activat ca pompier civil la Termocentrala de la Halânga, în urmă cu şapte ani a fost primit în rândul pompierilor profesionişti de la ISU „Drobeta" şi nu oriunde, ci la serviciul de descarcerare. Aflaţi aici povestea lui!

Fraţii Marian şi Cătălin Nae, din Ioneşti-Vâlcea, scafandrii la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, împreună cu un prieten de-al lor, tot vâlcean, Ionuţ Diaconu, scafandru, dar la o unitate de pompieri din Bucureşti, au salvat viaţa unei tinere care a încercat să se sinucidă în urmă cu câteva luni. Subofiţeri cu toţii, cei trei se aflau la cumpărături în târgul de vechituri din Goranu, Râmnicu Vâlcea, târg situat în vecinătatea Oltului. Aflaţi aici întreaga poveste!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite