Medicul Vitalie Beţişor, erou pentru o familie din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Vitalie Beţişor
Medicul Vitalie Beţişor

În urmă cu doi ani, actualul şef al Ambulanţei din Vrancea a asistat prin telefon o femeie care năştea şi care nu a putut ajunge la spital fiind blocată de nămeţi.

Actualul director al Serviciului de Ambulanţă Vrancea este la origini basarabean, stabilindu-se de mai mulţi ani împreună cu întreaga familie în Vrancea. Spune că este făcut pentru această meserie, fiind de multe ori pus în situaţia de a salva vieţi. S-a confruntat cu multe situaţii limită în munca sa de zic cu zi la urgenţe, dar în minte i-a rămas întipărită o poveste întâmplată în urmă cu doi ani, într-o iarnă grea, când ambulanţele nu au putut răzbate prin nămeţii mari.

În seara cu pricina, doctorul era de gardă la Serviciul de Ambulanţă şi a fost solicitat să dea sfaturi unei femei blocată în casă din cauza nămeţilor. Afară era un viscol puternic iar ambulanţa nu a putut ajunge să o preia pe gravidă la Focşani.

„M-a sunat soţul femeii, disperat că nu ştie ce să facă, mai ales că nu găsise prin vecini nicio femeie mai cu experienţă care să ştie să moşească. I-am spus să fie calm şi să urmeze sfaturile mele, aflând deja că soţiei sale i se rupsese membrana. I-am spus să aibă grijă să nu tragă de capul copilului, să rotească puţin fătul pentru a elibera mai întâi o mână şi apoi pe cealaltă. A urmat întocmai sfaturile şi am auzit prin telefon cum scâncea bebeluşul. Era primul semn bun că naşterea reuşise", ne-a declarat medicul focşănean.

Acesta ne-a mai spus că a ţinut pe tot parcursul nopţii legătura telefonică cu soţul femeii care a născut, pentru a avea sub control situaţia.

„Tot bărbatul este cel care i-a tăiat cordonul ombilical copilului. Mai neliniştit era că trecuse o oră şi femeia nu eliminase încă placenta. Pentru că nu avea gheaţă, i-am spus să aducă zăpadă de afară şi să-i pună pe burtă pentru a elimina placenta, ceea ce s-a întâmplat în scurt timp. Greul trecuse, aşa că spre dimineaţă se liniştise lucrurile", ne-a mai precizat Vitalie Beţişor.

Acesta spune că se puteau crea multe complicaţii în urma unei astfel de naşteri neasistate de doctor, dar că femeia, pe nume Valentina Neagu, a fost o norocoasă.

„În avantajul ei a fost faptul că fătul a ieşit cu capul, pentru că dacă ar fi prins o altă poziţie nu ar fi avut cine să o salveze. De asemenea, era risc de deces a mămicii dacă ar fi avut hemoragie, numai că din fericire totul a fost în favoarea ei".

Vitalie Beţişor mai spune că dincolo de naşterea pe care a asistat-o la telefon, în premieră, a fost impresionat de faptul că interlocutorul său de la celălalt capăt al firului de telefon a avut tot timpul grijă de soţia lui şi de ceilalţi patru copii, în ciuda condiţiilor grele de acasă.

Valentina şi copilaşul au fost duşi la spitalul din Focşani abia a doua zi, la 20 de ore după naştere, fiind luată de acasă cu tancheta pe şenile a armatei, maşina fiind singura care a putut răzbate prin nămeţi până în satul Voetin.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite