Pompierul Codruţ Grofu: „Cea mai mare satisfacţie este când salvezi viaţa unui om”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plutonierul major Codruţ Narcis Grofu
plutonierul major Codruţ Narcis Grofu

Este pompier de când se ştie şi pentru nimic în lume nu ar schimba această profesie cu alta. După ce timp de 12 ani a activat ca pompier civil la Termocentrala de la Halânga, în urmă cu şapte ani a fost primit în rândul pompierilor profesionişti de la ISU „Drobeta" şi nu oriunde, ci la serviciul de descarcerare.

Pe pompierii de la Descarcerare îi vedem la faţa locului la toate accidentele grave ori alte evenimente, unde prezenţa lor este necesară.  Îşi fac treaba cu pricepere, cu profesionalism, cu rapiditate, dar o clipă nu ne gândim că în spatele uniformei acestora se ascund nişte suflete sensibile, care suferă în tăcere  atunci când văd că nu mai pot face nimic pentru salvarea unui om. „Este o meserie care îmi place, rolul nostru este de a salva vieţi omeneşti. În primul rând trebuie să fii un om puternic ca să lucrezi în acest serviciu de descarcerare. Poţi să întâlneşti la faţa locului tot felul de cazuri. Oameni cu care te-ai întâlnit ieri pe stradă, ai dat mâna cu ei, ai stat de vorbă. Deci, trebuie să ai foarte mare tărie de caracter ca să nu îţi afecteze munca şi ce trebuie să desfăşori la faţa locului în momentele acelea. Mă gândesc tot timpul când plecăm sau când sună telefonul să nu fie cineva apropiat. Nu ai cum să nu-ţi treacă prin cap", spune plutonierul major Codruţ Narcis Grofu.

„Dacă nu eşti un om puternic, te pierzi"

Plutonierul major Grofu îşi aminteşte şi acum, deşi au trecut mai bine de patru ani, de clipele prin care a trecut la un tragic accident de circulaţie petrecut la intrare în municipiul Drobeta Turnu Severin. Când au ajuns la faţa locului, au găsit un autoturism făcut zob. În interior, patru suflete, patru tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani erau decedaţi. Nu se mai putea face nimic pentru ei. Când părinţii şi rudele tinerilor au ajuns la locul accidentului, a fost jale mare. Codruţ Narcis Grofu spune că trebuie să fii un om puternic pentru a rezista la atâta tristeţe. Ca pompier trebuie să-ţi faci datoria, să-ţi duci misiunea până la capăt, dar ca om simţi că te prăbuşeşti de durere. „Nu am mai avut ce să facem pentru ei,  maşina era făcută zob, i-am scos pe bucăţi din maşină. Vă daţi seama când au venit rudele ce jale a fost acolo. Dacă nu eşti un om puternic, te pierzi", spune pompierul. Plutonierul Grofu îşi aminteşte şi de cazul de la Argineşti, când în orice secundă viaţa sa, dar şi a colegilor săi de muncă, era pusă în pericol. O cisternă încărcată cu peste 20 de tone de alcool etilic, un lichid foarte inflamabil, se răsturnase pe carosabil, iar şoferul era încarcerat în autovehicul. La cea mai mică scânteie, putea să aibă loc o explozie, iar pe o rază de 500 de metri nu mai rămânea nimic.

Au trecut şapte ani ...

Totuşi, nu ştie cum au trecut ultimii şapte ani de zile. Munca la serviciul de descarcerare te acaparează cu totul, dar ştie că găseşte acasă liniştea de care are nevoie şi dragostea oferită de soţie şi fetiţa sa, de un an şi şapte luni. În plus, plutonierul major vorbeşte şi despre relaţia excelentă cu colegii de muncă şi cu superiori, care domneşte în cadrul serviciului. „Eu stau chiar lângă Spitalul Judeţean. Soţia mea, care stă acasă cu inima cât purecul, cum aude sirena sau girofarul mă sună imediat. Este un serviciu riscat dar înţelegere, avem sprijin şi din partea superiorilor.  Vii de drag la servici, nu vii cu stres şi asta contează cel mai mult: să ai sprijin din partea superiorilor, să te ajute atunci când ai probleme", spune plutonierul major Grofu.

Răsplătiţi cu înjurături

Deşi pare greu de crezut, munca la serviciul de descarcerare are şi părţile ei amuzante. Plutonierul major zâmbeşte şi acum când îşi aminteşte cazul unei femei de la Vânători. Vecinii acesteia au sunat disperaţi la pompieri când au observat că femeia căzuse într-o fântână. „Stătea de două ore în fântână şi am scos-o vie.  După ce am intrat în  casă şi ea şi-a revenit şi a ieşit din şoc ne-a luat pe româneşte la înjurături că <<ce căutăm în casa ei>>, că <<am venit să furăm>>. Cred că era în stare de ebrietate în acele momente , dar apoi a venit serviciul de ambulanţă şi au calmat-o dânşii", povesteşte Narcis Grofu.

„Cea mai mare satisfacţie este când salvezi viaţa unui om"

Pompierul recunoaşte că este o muncă dificilă, dar şi cu multe satisfacţii.  „Cea mai mare satisfacţie este când salvezi viaţa unui om", ne spune plutonierul major Narcis Codruţ Grofu, de 37 de ani. „Câte vieţi am salvat? Nu ştiu, dar cred că depăşesc 100". „S-a întâmplat să merg pe stradă şi să mă întâlnesc cu persoane pe care le-am salvat, mi-au mulţumit. Chiar acum trei săptămâni pe centura nouă am salvat două persoane, le-am întâlnit apoi la spital şi inclusiv rudele ne-au pupat", povesteşte zâmbind pompierul.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite