Erou de profesie: Marius Ozarchevici, medicul de care depinde viața multor oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ozarchevici este văzut ca un erou
Marius Ozarchevici este văzut ca un erou

Viaţa unui medic care își desfășoară activitatea atât la Unitatea de Primiri Urgențe, cât și la SMURD nu este deloc uşoară. Pentru el obiectivul principal este să salveze oamenii.

Marius Ozarchevici este unul dintre acei medici care pune mai presus de orice viaţa pacientului. Acesta spune că la SMURD, întreg personalul trebuie să fie odihnit şi mereu pregătit să intervină.

„Nicio tură nu seamănă cu alta. Nu sunt create pe un şablon, nici măcar programul nu este fix. Singura maşină de Terapie Intensivă Mobilă de pe raza judeţului Arad este cea din municipiu, de la SMURD. Automat, cele mai grave şi mai urgente cazuri intră în competenţa noastră. De multe ori suntem chemaţi în sprijinul altor ambulanţe, în schimb noi nu avem pe cine să mai chemăm în sprijin. Nu doresc să fac un clasament al gravităţii cazurilor, dar cele mai solicitante cazuri, mai ales emoţional, sunt accidentele rutiere, în special când sunt implicaţi copii. Dacă intervine un caz la terminarea programului, iar schimbul de tură nu a venit, mergem pe teren, la solicitare”, spune Marius Ozarchevici, care este medic din anul 2000.

În ultima perioadă cele mai dificile momente pentru el, dar şi cele mai inedite au fost acelea în care două femei au născut în ambulanță, iar el a trebuit să facă toată treaba ginecologului.

„Au fost două cazuri, în ultima lună, în care ambulanţa SMURD a fost solicitată pentru a transporta două femei gravide, în travaliu. N-am reuşit să ajungem în timp util la Maternitate, iar naşterile au avut loc în ambulanţă. Au fost momente dificile pentru mine, deoarece sunt lipsit de experienţă în această specialitate a medicinei, dar am reuşit să ajut cele două mame să nască în siguranţă. Este un sentiment deosebit să auzi, fie şi ca medic, primul ţipăt al unui nou născut, semn că micuţul este bine”, mărturiseşte medical arădean.

Despre ceea ce simte un medic când salvează viaţa unui om acesta spune: „Medicul SMURD poate salva, pe moment, viața unui om. Este un sentiment care nu poate fi descris. Dar salvarea efectivă a unui pacient vine ca urmare a unei munci în echipă, atât a personalului SMURD, cât şi ulterior UPU, ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) şi alte specialităţi implicate. Într-adevăr, medicii SMURD sunt primii care intervin şi, de multe ori, această intervenţie salvează viaţa. Când am optat pentru această specializare, era una nouă la momentul respectiv. Atunci nu am prevăzut amploarea pe care o va lua medicina de urgenţă. Cele mai grele aspecte sunt uzura fizică şi psihică la care suntem supuşi. Nu e uşor să ştii că ţii în mână vieţile unor oameni şi, de multe ori, ai dezamăgirea de a nu reuşi, chiar dacă ai făcut omeneşte tot posibilul pentru a salva viaţa victimei”, mai afirmă acesta.

Mulţi nou-născuţi cu probleme

Marius Ozarchevici îşi desfăşoară activitatea şi pe elicopter. „Într-adevăr, acum circa nouă luni, SMURD Arad a fost dotat şi cu un elicopter. Este greu de făcut o medie, pentru că numărul orelor de zbor nu este dat doar de numărul intervenţiilor, ci şi de distanţele pe care trebuie să le parcurgem. Pot să vă spun că avem multe transporturi de neonatologie, adică nou-născuţi cu probleme, pe care-i transportăm din cele mai variate locuri în centre medicale în care pot primi o asistenţă medicală superioară: Timişoara şi Cluj, în special”, mai mărturiseşte acesta. Ca orice medic din ţara noastră şi Marius s-a gândit la un moment-dat să plece peste hotare.

„Am avut această tentație, de a merge în străinătate, în 2009. Am avut o oportunitate de a merge în Franţa să lucrez. Am avut o consultare cu soţia şi nu am mai dat curs acestei oportunităţi. Pentru mine familia este cea mai importantă, aşa că am rămas în România. Am un băieţel de patru ani şi oricât de obosit aş fi, timpul petrecut cu el este cel mai odihnitor lucru. Familia este locul unde mă relaxez, unde îmi încarc bateriile”, mai mărturiseşte acesta. Dacă ar fi să termine acum clasa a XII a, tot la medicină ar merge. „Cred că aş opta tot pentru medicină, deoarece în ciuda indiferenţei, chiar a dispreţului, pe care guvernanţii post-decembrişti le-au afişat în permanenţă faţă de medici în special şi faţă de sistemul sanitar în general, satisfacţiile, în special cele morale, sunt mari”, mai spune arădeanul.

Click pe poză pentru GALERIE FOTO!

Marius Ozarchevici este văzut ca un erou Marius -medic erou Marius iși face timp și pentru familie

Acesta a ajuns să dea la medicină având exemplul surorii sale mai mari care era deja studentă la Timişoara.

„Eu aş fi vrut să fac cardiologie, dar la rezidenţiat am fost nevoit să aleg o altă specializare, fiindcă la cardiologie nu mai erau locuri. Aşa că am ales medicina de urgenţă deoarece era o specializare nouă şi părea foarte interesantă”, a mai povestit Marius Ozarchevici. Acesta mai destăinuie că e dificil să lucrezi în acelaşi timp şi cu pacientul, din punct de vedere medical, dar şi cu aparţinătorii care sunt disperaţi de cele mai multe ori şi nu înţeleg ce se întâmplă.

Acesta a terminat Facultatea de Medicină, iar apoi rezidenţiatul de Medicină de Urgenţă la Timişoara. A devenit medic specialist în 2000, iar medic primar în 2005. A fost medic de urgenţă întâi la Spitalul Municipal, ulterior la Spitalul Judeţean Arad – Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU).

Serviciul Medical de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) a fost înfiinţat în Arad acum aproximativ trei ani de zile, iar serviciile SMURD sunt acoperite de personal din cadrul UPU. De atunci îşi desfăşoară activitatea atât la UPU, cât şi la SMURD.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite