EROU DE PROFESIE: Dumitru Voica salvează vieţi de şase ani în echipa SMURD Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Voica şi unul dintre mijjloacele de intervenţie pe care le mânuieşte des la autoturismele în flăcări
Dumitru Voica şi unul dintre mijjloacele de intervenţie pe care le mânuieşte des la autoturismele în flăcări

Dumitru Voica este unul dintre membrii ce compun cele două echipaje SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Matei Basarab” Olt. Mai exact, el este membru al echipajului de descarcerare, cea de-a doua echipă fiind specializată strict pe acordarea primului ajutor. Misiunea lui Dumitru Voica: extragerea victimelor prizoniere în autoturisme şi nu numai, în urma producerii unor accidente sau alte situaţii de ur

Nea Mitică, cum este cunoscut mai des Dumitru Voica de către colegii de serviciu, dar nu numai, are doar 37 de ani. Are doi fetiţe la care ţine ca la ochii din cap şi, pentru ele, ar fi în stare să-şi dea şi viaţa. De fapt, dacă aceste cuvinte reprezintă pentru cei mai mulţi dintre noi doar o expresie foarte uzitată, pentru nea Mitică înseamnă munca lui de zi cu zi. Practic, el îşi pune în fiecare zi viaţa în pericol pentru a-i salva pe alţii, necunoscuţi ce au avut ghinionul de a fi victime ale unui accident nenorocit pe o şosea uitată de lume sau pe un drum pe care zilnic circulă mii de autovehicule.

Dumitru Voica nici nu mai ştie la câte intervenţii a participat. Este printre primii oameni din judeţ care a intrat de la începuturile SMURD într-un astfel de echipaj. A intrat în echipa salvatorilor de la SMURD în anul 2006, la 11 ani după ce se angajase ca pompier la ISU Olt. De ce a ales o activitate atât de intensă şi solicitantă precum cea de la SMURD şi nu s-a mulţumit cu statutul de simplu pompier?

Pompierul Dumitru Voica este respectat de colegii de serviciu

CLICK pe poze pentru FOTOGALERIE !!!

„Din fire eu sunt o persoană care nu prea obişnuieşte să stea locului. Îmi place mereu să fac câte ceva, să meşteresc la ceva. Apariţia SMURD în judeţ mi s-a părut o ocazie de a trece la o nouă etapă din viaţa mea, ceva plin de neprevăzut. Aveam deja în spate nişte ani buni ca şi pompier (şef G.I.S. - Gardă Intervenţii şi Stingere Incendii) , astfel că trecerea nu a fost una chiar atât de grea cum am crezut iniţial”, spune nea Mitică.

„Cel mai greu mi-a fost la prima mea intervenţie...”

Programul de muncă al unui membru de echipaj SMURD-Descarcerare este 24h cu 72. Dumitru Voica este, acum, datorită experienţei acumulate, comandantul echipajului SMURD-Descarcerare. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, el face şi pe şoferul trupei. Oamenii au încredere în el. Seriozitatea la locul de muncă, dar şi în afara acesteia, l-au adus unde este acum. Dar drumul până aici nu a fost unul uşor.

„Cel mai greu mi-a fost la prima mea intervenţie la Descarcerare, în anul 2006. Îmi amintesc că era tot prin octombrie sau noiembrie, oricum – era o ceaţă densă. Noi am fost chemaţi la un accident, atât ni s-a spus. Locul semnalat al accidentului era Lunca Corbului, undeva la graniţa dintre Olt şi Argeş. Când am ajuns acolo am găsit un autoturism marca Peugeot care se răsturnase de câteva ori şi, apoi, se proptise într-un copac, dar într-un mod care ne-a solicitat foarte mult. Era o poziţie foarte grea: maşina era rezemată de un copac de pe marginea drumului, iar şoferul era în capătul îndepărtat de la pământ, fiind prins în centura de siguranţă. A fost o intervenţie dificilă, ne era teamă să nu explodeze maşina. Până la urmă, am tăiat o portieră şi am reuşit să îl scoatem în siguranţă pe şofer, dar emoţii au fost. Ne-au ajutat şi colegii de la Argeş. Atunci mi-a fost cel mai greu. Apoi, totul nu mi s-a mai părut atât de greu”, îşi aminteşte Dumitru Voica.

„Aici trebuie să mergi până la capăt indiferent ce ar fi”

Dar munca într-un echipaj de descarcerare la SMURD nu înseamnă doar accidente nefericite şi oameni răniţi. Nu de puţine ori, unele intervenţii îi amuză şi reuşesc să smulgă zâmbete de pe feţele salvatorilor îmbrăcaţi în roşu. Nea Mitică îşi aminteşte că astfel de cazuri nu sunt deloc atât de rarisime pe cât se poate crede.

       

Dumitru Voica nu se fereşte ca să arate din secretele meseriei sale şi celor mai tineri

„Lumea nu ştie, dar sunt destul de numeroase situaţiile în care suntem solicitaţi să intervenim în cazuri relativ banale. Un astfel de exemplu îmi amintesc că am avut într-un bloc din Slatina, unde a trebuit să spargem o uşă la etajul şapte al unui turn pentru că de la geam ieşea un fum gros. Toată lumea a crezut că este un incendiu. După ce am spart uşa şi am intrat, am constatat că era vorba doar despre o oală cu mâncare lăsată pe aragaz. La puţin timp a venit şi proprietarul care tocmai coborâse să ia ceva de la un magazin din apropiere. Când a văzut că i-am spart uşa ne-a luat la întrebări că cine ne-a dat nouă voie să intrăm la el în casă, cine o să-i plătească lui uşa etc. Cum să reacţionezi în astfel de cazuri ??”, se întreabă, retoric, Dumitru Voica.

Nea Mitică este mândru de meseria lui. Nu ar schimba-o cu nimic. Ştie că face ceea ce i-a fost hărăzit să facă. Ce calităţi trebuie să ai ca să devii membru al unui echipaj SMURD? „Păi, în primul rând, din câte mi-am dat eu seama, îţi trebuie seriozitate. Şi curaj. Nu poţi să te duci la un accident şi să spui: <<De ce să îmi risc eu viaţa pentru oamenii ăştia dacă nu îi cunosc ?!?>>. Nu merge aşa. Aici trebuie să mergi până la capăt indiferent ce ar fi. Este ceea ce fac, este ceea ce facem cu toţii, noi – cei care lucrăm în astfel de echipe de intervenţie, indiferent că ni se spune pompieri sau ambulanţieri”, mai spune, modest, nea Mitică.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite