Hardy îşi trimitea tot salariul acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hardy (stânga) începuse să fie adorat de fanii din Giurgiu
Hardy (stânga) începuse să fie adorat de fanii din Giurgiu

Baschetbalistul Chauncey Hardy, de la CSŞ Giurgiu, câştiga 1.500 de dolari pe lună. El punea pe primul plan familia sa din Statele Unite ale Americii.

Chauncey Hardy, jucătorul omorât sâmbătă în urma unui conflict într-un club din Giurgiu, este caracterizat de un apropiat ca fiind un jucător liniştit. Americanul născut în Middletown a venit să joace baschet în România pentru a-şi ajuta familia. El avea la Giurgiu un salariu estimat la 1.500 de dolari. Grosul salariului îl trimitea familiei sale în Statele Unite ale Americii. "Era unul dintre cei mai muncitori din echipă. Când a venit în România avea 77 de kilograme, la 182 de centimetri, şi după o lună în care a lucrat intens la sală era bucuros că mai adăugase încă 3-4 kilograme masei sale musculare", a declarat un apropiat.

Mărturii şoc despre clanul „Butoane” şi lumea interlopă din Giurgiu: „Era gunoier, se ducea la groapa de gunoi şi căuta sticle şi borcane, apoi le vindea"

Chauncey Hardy a zăcut pe ringul de dans aproape 10 minute. Prietenii credeau că este beat

Alina este fata pentru care baschetbalistul american a fost ucis de interlopii din Giurgiu

UPDATE Colegii baschetbalistului ucis de interlopi vor să fugă din România. Ei se tem pentru viaţa lor

Consiliul Local Giurgiu a aprobat 50.000 de lei pentru Chauncey Hardy. Este posibil ca sala de sport şi o stradă din municipiu să îi poarte numele

Traseul lui Chauncey Hardy înainte de moarte

„Butoane", „File" şi „Tamango", cele trei clanuri mafiote care fac legea în Giurgiu


Ultimele 22 puncte ale lui Hardy

Fără un obiectiv declarat, CSŞ Giurgiu a început excelent campionatul, cu două victorii, în faţa unor echipe apropiate valoric, SCM Craiova şi Dinamo Bucureşti. Ultima dispută a fost una a răzbunării, după ce, cu numai o săptămână înainte, "roş-albii" îi eliminaseră pe dunăreni din Cupa României. A fost meciul în urma căruia Chauncey Hardy a ieşit împreună cu coechipierii săi să sărbătorească o victorie dramatică, în prelungiri. Americanul reuşise în primele două meciuri o medie de 16 puncte şi şapte pase decisive, fiind liderul echipei la această din urmă categorie. Cele 22 de puncte marcate de Hardy cu Dinamo, cele mai multe pentru echipa sa, aveau să fie ultimele pentru el.

VIDEO Mărturie șocantă: ”Hardy a fost călcat în picioare. După ce a primit un pumn în gură, o sticlă în cap şi a căzut, toţi cei prezenţi, inclusiv şi nişte fete, au dat cu picioarele în el. I-a plesnit creierul”


Povestea unei echipe necunoscute

Clubul Sportiv Şcolar Giurgiu a sărbătorit în vară promovarea, în premieră, a echipei de baschet în Divizia A. Toată istoria baschetului din Giurgiu se leagă de actualul manager al clubului, Smaranda Iliescu (60 de ani), soţia primarului în funcţie din oraşul de lângă Dunăre, Lucian Iliescu (PNL). Ea a început lucrul cu această generaţie imediat după evenimentele din 1989 şi până anul trecut, inclusiv în Divizia B, la seniori. „Am pornit cu această echipă de la minibaschet şi am ajuns cu eaîn Divizia A. Este o satisfacţie deplină şi am mulţumirea că i-am crescut de la vârsta de zece ani până acum", declara Smaranda Iliescu după promovarea în prima divizie. Profesor de educaţie fizică, Smaranda Iliescu a absolvit şi şcoala de antrenori. După ce, în tinereţe, a evoluat la echipa feminină de baschet din localitate, Smaranda Iliescu a rămas la CSŞ Giurgiu, timp de aproape 40 de ani, ca antrenoare.

Buget anual de 150.000 de euro

Giurgiuvenii au promovat la limită, cu o singură victorie obţinută la turneul de calificare din această vară, în faţa celor de la BC Timba Timişoara. Ei au pierdut alte două meciuri, cu Dinamo Bucureşti şi cu CSU Galaţi, dar jocul rezultatelor i-a adus pe locul doi. După mulţi ani petrecuţi în divizia secundă, Giurgiu a promovat într-un moment propice, având în vedere că în acest sezon nicio echipă nu va retrograda din primul eşalon. Cu 200.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro, o treime din bugetul total) aprobaţi de la Consiliul Local până în iarnă şi cu sprijinul logistic al unor parteneri locali, echipa giurgiuveană a pornit în această aventură.

Iniţial s-a dorit păstrarea unui lot compus în totalitate din jucători români, însă  cum majoritatea echipelor din campionat se bazează în principal pe jucători străini, giurgiuvenii au urmat aceeaşi tactică. Aducerea antrenorului american Theo Evans, care a mai antrenat în România la Târgu-Jiu, a fost un atu, prin intermediul tehnicianului sosind la echipă mai mulţi jucători americani, printre care şi regretatul Chauncey Hardy.

Fanii au început să vină la sală

CSŞ Giurgiu evoluează într-o sală cu o capacitate de doar câteva sute de locuri, dar care a început să se umple la meciurile echipei de baschet. „Ne bucurăm că fanii au umplut tribunele. Au avut ocazia să vadă cât de multă muncă este necesară pentru o victorie", spunea Smaranda Iliescu după meciul cu Dinamo. Acum însă, Sala Sporturilor din Giurgiu a devenit un loc de pelerinaj pentru fanii care vor să mai aprindă o lumânare în memoria lui Hardy. 

Seals este starul echipei

Americanul LeVar Seals este starul echipei giurgiuvene. El se află la al şaselea sezon în România şi a mai evoluat în trecut pentru „U" Mobitelco Cluj-Napoca (2005-2008), CS Otopeni (2008-2010) şi CSU Atlassib Sibiu (2011). Seals a venit în această vară la Giurgiu şi este cel mai bine plătit jucător, cu un salariu lunar estimat la 2.000 de dolari. Seals a fost în trecut unul dintre jucătorii exponenţiali pentru „U" Mobitelco Cluj, cu care a jucat două finale de campionat, ambele pierdute cu Asesoft Ploieşti, şi este fost câştigător al concursului de slam-dunk din cadrul All Star Game Romania 2006.

De ce vin baschetbaliştii americani în România

Campionatul de baschet al României a început să fie populat cu jucători străini la sfârşitul anilor '90, unul dintre primii sosiţi în România fiind sârbul Stojadin Markovici, care a evoluat câteva sezoane pentru Dinamo.  În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi jucători americani vin să joace în România, numărul acestora depăşindu-l pe cel al jucătorilor sârbi. Motivul? Paradoxal, banii. Nu mulţi, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre contracte de 1.000 - 2.000 de dolari lunar.

Având în vedere că jucătorii din campionatele liceale şi universitare din Statele Unite nu au voie să primească recompense materiale, iar numărul celor care ajung să prindă contracte în NBA sau în ligile puternice din Europa este mic, mulţi preferă să evolueze în ligi minore, pe bani, aşa cum este cea din România. Volumul de jucători de baschet pe care Statele Unite îl exportă este extrem de mare. Doar în prima divizie a NCAA există 345 de echipe cu peste 5.000 de jucători. În ultimii ani, jucătorii americani, în special cei de culoare, au fost la mare căutare în România.

Reglementarea potrivit căreia un jucător român trebuie să fie prezent în mod obligatoriu pe teren a crescut artificial pretenţiile salariale ale acestora. Echipele au încercat să achiziţioneze unul, maximum doi jucători români de valoare şi au completat loturile cu jucători americani, având în vedere că şi cei sârbi au solicitări destul de piperate. Calităţile fizice ale jucătorilor afro-americani au fost un alt argument forte pentru managerii echipelor. 

Altercaţii cu sportivi în baruri

- Marian Cozma - În 8 februarie 2009, internaţionalul român de handbal a fost înjunghiat mortal în faţa unui bar din Veszprem, Ungaria. Doi inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.
- Cristi Tănase - La începutul acestui an, fotbalistul stelist a fost la un pas să fie linşat într-o discotecă din Olteniţa de nişte interlopi.
- Gabi Tamaş - Aflat sub influenţa alcoolului, fundaşul a devastat un restaurant din Poiana Braşov, în 2004.
- Adrian Mutu - După o noapte de beţie, starul naţionalei de fotbal a bătut un ospătar într-un club din Florenţa, în octombrie 2010.
- Sabin Ilie - Fostul stelist  a făcut scandal într-un club de noapte din Arad.

CV

- Străin în România
- Numele: Chauncey Hardy
- Locul naşterii: Middletown (SUA)
- Vârstă: 23 de ani
- Carieră:
- Evolua pe postul de conducător de joc (a jucat cu numărul 22 şi în SUA, şi la CSŞ Giurgiu).
- A fost descris ca un baschetbalist foarte rapid, capabil să conducă mingea uşor spre coş şi să arunce de sus.
- În SUA a fost component al echipei Universităţii Sacred Heart, timp de patru ani, în NCAA (National Collegiate Athletic Association), asociaţia sportivă studenţească
din America de Nord.
- În NCAA, Hardy a avut o medie de 11,22 puncte, 2,98 pase decisive şi 2,69 recuperări.
- Echipele lui favorite erau Atlanta Hawks şi Dallas Cowboys, iar sportivul
preferat - baschetbalistul Mike Bibby.
- Filmul care l-a impresionat cel mai mult a fost „American Gangster".
- Hardy se dădea în vânt după carnea de pui.

Citeşte şi: 

Motivele pentru care baschetbalistul american a fost bătut la Giurgiu: şi-a pus şapca pe capul unei tinere şi nu vorbea limba română

Filmul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, bătut într-un club din Giurgiu

Reacţiile străinilor după moartea baschetbalistului Chauncey: "A fost ucis pentru că era negru"

UPDATE / FOTO- VIDEO Principalul suspect pentru moartea lui Chauncey Hardy a fost arestat

FOTOGALERIE Ultima petrecere la care a participat Chauncey Hardy. Vezi cine a fost martor la bătaia criminală din Giurgiu

Colegii lui Chauncey Hardy,  baschetbalistul american, cred că poliţia din Giurgiu nu şi-a făcut bine treaba. În această seară va fi jucat un meci de antrenament în memoria lui Hardy

FOTOGALERIE Interlopul care l-a ucis în bătaie pe baschetbalistul american Chauncey a fost adus în faţa judecătorilor. Colegii sportivului îl comemorează în sala de antrenament

El e Gipsy, cel care l-a batut până la moarte pe baschetbalistul american. Vezi cum face legea în Giurgiu interlopul, alături de amicul său Butoane

Sportivii străini, ţinta bătăuşilor din cluburile bucureştene

Fotbalistul Alexandru Iatan şi baschetbalistul Chauncey Hardy şi-au pierdut viaţa în urma unor incidente petrecute în Giurgiu

Levar Seals: "România pare a fi cel mai dur loc din lume"

Cine face legea în Giurgiu? Clanul "Butoane", implicat în scandaluri de cămătărie, taxe de protecţie şi reglări de conturi

Medicii bucureşteni spun că baschetbalistul Chauncey Hardy care a murit aseară nu consumase alcool

FOTOGALERIE CU FANII ŞI COLEGII DE ECHIPĂ AI LUI HARDY APRINZÂND LUMÂNĂRI ÎN MEMORIA ACESTUIA

Chauncey Hardy este de loc din Middletown. El a semnat cu echipa de baschet CSŞ Giurgiu în august trecut

Chauncey Hardy, an american basketball player, dies after a fight in a night club

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite