Felicia Filip, despre pianista Mihaela Ursuleasa: A fost o frumoasă poveste de muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felicia Filip a fost acompaniată de mai multe ori de pianista Mihaela Ursuleasa
Felicia Filip a fost acompaniată de mai multe ori de pianista Mihaela Ursuleasa

Soprana Felicia Filip, care a fost acompaniată în concerte de Mihaela Ursuleasa pe când aceasta era un copil, a declarat pentru Mediafax că pianista a fost o minune de care toată lumea era impresionată şi a descris-o ca pe o frumoasă poveste de muzică.

„Îmi vine în minte imaginea unui copil pierdut în imensitatea pianului, pe care îl stăpânea şi din care crea o lume de muzică. Îmi amintesc copilul care nu atingea nici pedalele pianului", a descris-o Felicia Filip pe Mihaela Ursuleasa, care a acompaniat-o la pian pe soprană la începutul anilor '90.

„O vedeam cântând la Sala Radio sau pe scena Ateneului Român şi toată lumea era electrizată şi plăcut impresionată de această minune. Era un ghem de inteligenţă, de strălucire, care cu toată fiinţa ei crea muzică", a mai spus Felicia Filip, care o alătură pe pianistă unor artişti precum Dinu Lipatti, Dan Grigore sau Radu Lupu.

Felicia Filip a remarcat uşurinţa cu care Mihaela Ursuleasa trecea, pe scenă, de la starea de solist la cea de artist care acompaniază un alt artist: „Să cânţi împreună cu cineva pe scenă este greu pentru orice maestru. Atunci, pe scenă am avut o comuniune de momente care trebuie trăită".

„Am urmărit evoluţia ei. Este drumul unei munci intense", a mai spus soprana, care a descris cariera Mihaelei Ursuleasa drept „o poveste de mare artist ce poartă un nume românesc". Felicia Filip a adăugat că, discutând cu Mihaela Ursuleasa, a aflat că au aceeaşi pasiune pentru muzica lui Mozart.

Moartea artistei, „o surpriză care ne îngheaţă"

„Din păcate, viaţa ne oferă surprize care ne îngheaţă. O mare valoare care devine simbol naţional se stinge la o vârstă foarte crudă. Era în deplinătatea forţei de creaţie şi interpretare", a mai spus Felicia Filip.

Soprana a vorbit şi despre eforturile pe care Mihaela Ursuleasa le-a făcut de mică, pentru a atinge excelenţa. Aceasta a povestit că micuţa repeta la pian de la 6 dimineaţa: „Viaţa de instrumentist este ca şi viaţa de sportiv de performanţă. De ei poţi să spui că nu au avut copilărie. Îmi amintesc că nu se juca niciodată, dar nu era un lucru impus. Se supunea acestui program. Era un copil încărcat cu o pasiune şi o voinţă extraordinare, care îi răzbăteau prin ochi. Era un copil foarte frumos, care a devenit apoi o femeie foarte frumoasă".

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena, joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Artista, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena, unde locuia cu mama şi fetiţa sa de cinci ani.

Potrivit wien.orf.at, poliţia austriacă exclude ipoteza de sinucidere sau crimă în cazul decesului pianistei, indicând drept cauză probabilă o hemoragie cerebrală sau o căzătură fatală. Totodată, a fost indicată drept cauză a morţii o rupere a unui anevrism cerebral.

MAE: Mihaela Ursuleasa era cetăţean austriac

În copilărie, Mihaela Ursuleasa voia să se mărite cu pianul

Preşedintele interimar Antonescu transmite condoleanţe familiei pianistei Mihaela Ursuleasa

Poliţia exclude posibilitatea sinuciderii sau uciderii în cazul decesului pianistei Mihaela Ursuleasa

Pianistul Horia Mihail: Vestea dispariţiei premature a Mihaelei Ursuleasa mă întristează profund

Lumea muzicală este în doliu. Artiştii deplâng moartea Mihaelei Ursuleasa

A murit una dintre cele mai talentate pianiste române, Mihaela Ursuleasa

Moment de reculegere la Konzerthaus din Berlin, în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa

Colegii pianistei Mihaela Ursuleasa: „Am pierdut unul dintre cei mai mari artişti ai lumii muzicale"

VIDEO Chetă pentru înmormântarea pianistei Mihaela Ursuleasa, copilul-minune care a debutat la 9 ani, pe vremea comunismului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite