Moment de reculegere la Konzerthaus din Berlin, în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Ursuleasa. FOTO: freundederkuenste.de
Mihaela Ursuleasa. FOTO: freundederkuenste.de

Dirijorul Cristian Mandeal şi membrii Orchestrei Române de Tineret au ţinut un moment de reculegere în memoria Mihaelei Ursuleasa, vineri dimineaţă, la debutul repetiţiei generale pe care o susţin la Konzerthaus Berlin, în pregătirea concertului a cărui solistă ar fi trebuit să fie pianista.

Orchestra Română de Tineret participă, în perioada 2 - 5 august, la cea de-a 12-a ediţie a Young Euro Classic, cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret, care are loc la Berlin. România participă pentru prima oară la acest festival în 4 august, în sala mare de la Konzerthaus, cu un concert al Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi care ar fi trebuit să o aibă ca solistă pe pianista Mihaela Ursuleasa.

La începutul repetiţiei generale de la Konzerthaus Berlin de vineri dimineaţă, dirijorul Cristian Mandeal şi membrii Orchestrei Române de Tineret au ţinut un moment de reculegere, a declarat pentru Mediafax muzicologul Oltea Şerban-Pârâu. Ea a mai spus că Mihaela Ursuleasa era „un nume de anvergură şi o personalitate cu o reală notorietate internaţională", dispariţia ei fiind pentru viaţa muzicală românească o mare pierdere.

Cauza decesului nu a fost deocamdată făcută publică.Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena, joi, la vârsta de 33 de ani, potrivit site-ului dedicat artistei, ursuleasa.com.

Născută în 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut şansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-şi construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, „Clara Haskil", din Elveţia - în anul 1999. Au urmat apariţii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg şi München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite